123.000 flere personer leverer offentlig service

Over de sidste 20 år er der blevet 123.000 flere personer, der leverer offentlig service, viser ny analyse. Det understreger ifølge DI, at det offentlige forbrug hverken nu eller i de kommende år vil være på et lavt niveau.

Over de sidste 20 år er der blevet 123.000 flere personer, der løser offentlige opgaver. De 86.000 af dem er blevet ansat i private virksomheder, der løser offentlige opgaver. Dertil kommer 37.000 flere ansat i offentlig regi. Det viser en ny analyse foretaget af DI.

Ifølge vicedirektør i DI Kent Damsgaard understreger tallene, at den blotte opgørelse af antallet af offentlige ansatte ikke giver et korrekt billede af, hvor mange penge og ressourcer, der bruges på offentlig service.

Læs mere fra DI - Dansk Industri

Erhvervslivets brancefællesskab, DI, er redaktør for eget indhold på DenOffentlige.

Læs flere historier, forslag og oplæg fra DI her.

- Tallene viser tydeligt, at der har været en ret markant vækst i antallet af personer, der leverer offentlige service over de seneste 20 år. Det er derfor, det er vigtigt både at tælle offentligt og privat ansatte med, når man diskuterer det offentlige forbrug og service, siger han og tilføjer:

- For borgerne må det interessante spørgsmål være, hvilke ydelser det offentlige leverer til dem. Dette burde være et vigtigere spørgsmål, end om det er en privat eller offentlig ansat, der udfører arbejdet.

LÆS OGSÅ: FTF: Om 10 år mangler 53.000 par hænder

Offentlig forbrug er højere end i 2005

DI har også set på, hvad regeringens planer om en vækst i det offentlige forbrug på 0,3 procent i årene frem mod 2025 vil betyde. Beregningerne viser, at de offentlige serviceudgifter per borger i alle årene vil være højere end i 2005.

- Det vil sige, at kvaliteten af den service, som borgerne får tilbudt reelt bør være bedre end den service, der blev tilbudt borgerne i 2005, siger Kent Damsgaard.

DI’s beregninger viser, at det offentlige forbrug i 2025 vil være på omtrent 670 mia. kr., svarende til godt 23,5 pct. af BNP. Det er godt 40 mia. kr. mere, end hvad et uændret serviceniveau pr. borger fra 2005 burde være.

- Vi har set fuldstændig bort fra de effektiviseringsgevinster, der bør være sket siden midten af 00’erne. Så uanset om man sammenligner med 2005 eller 1995, er vi ikke på et lavt niveau, og det kommer heller ikke til at ske i de kommende år. Alligevel oplever man det sådan mange steder, og derfor skal der mere fokus på anvendelsen af ny teknologi og nye arbejdsmetoder. Det er en udfordring, som den offentlige og private sektor er fælles om, siger Kent Damsgaard.

 

Emneord: Offentlig service, Dansk Industri, DI, Offentligt ansatte, Effektivisering, Velfærdsstat eller velfærdssamfund, Kent Damsgaard, Offentligt forbrug, 090117
Dansk Industri på DenOffentlige.dk Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med dette udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder ...
Aktivitet: Artikler: 150 | Events: 2 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Kommentarer
 • 11.01.17 Brian Jensen
  Manipulerende Manifest?

  Dette manifest fra DI genererer flere spørgsmål, hos den tænksomme, end det besvarer.

  F.eks. kunne det være interessant at vide om antallet af varme hænder er fulgt med antallet af personer, som behøver dem over de seneste 20 år.

  Jeg er bekymret for at en stor del af de 123000 er personer, som kontrollerer og styrer en stadigt lavere normeret personalestyrke. En stor del er dem er sikkert konsulenter, som bruges til at holde ledelsernes (herunder politikernes) rygge frie, kommunikationskurser for at undgå offentlig indsigt og kritisk granskning o.s.v.

  Folketinget har f.eks. ikke holdt sig tilbage med at øge deres egen normering hvor alle andre dele af det offentlige må "effektiviseres" eller "reformeres".

  Lad os få lidt tal på bordet. Hvor mange personer ekstra er der kommet længst ude i virkeligheden? eller er øgningen bare kommet inden for områder hvor man arbejder for det jeg vil kalde dehumanisering, fjerngørelse og afskærmning af det offentlige?

  Det er meget bekvemt at udlicitere til virksomheder, som derefter ikke behøver se modtagerne i øjnene. Jeg tænker f.eks. på nytårsmenuen, som blev beskrevet for nyligt. Problemet er at alting bliver fokuseret på økonomi frem for en værdibaseret beslutning om hvordan vi vil behandle hinanden i samfundet.

  Jeg er ofte indblandet i offentlig indkøb. Man kunne også frygte at de mange nye ansigter bliver brugt i administrationen af de tunge procedurer - heller ikke noget, som gavner de fleste.


  Angående kommentaren fra Olav Bach, er jeg sådan set enig, men det er nok en svær balance for Den Offentlige:

  Dels lever man af at f.eks. DI betaler og kan sende sine (mere eller mindre) uimodsagte manifester ud - Dels lever de af at nogen gider læse dem...

  For mig personligt var det tæt på "stolpe-ud" for hele Den Offentlige denne gang, specielt eftersom det (igen) ikke var muligt at kommentere i starten...

 • 10.01.17 Olav Bach
  123.000 flere offentligt ansatte

  Kære Denoffentloge. Hvordan kan I tillade jer at bringe DI's meldinger direkte i jeres medie? Og så sammen med en hilsen fra FTF om manglende arbejdskraft senere.

  Er der ingen journalister ansat i jeres butik?

  På hvilket grundlag, fremkommer DI med deres påstande?
  Hvilke data ligger til grund for påstanden?

  Jeg synes godt nok jeres medie ligner Den Korte Avis for meget, samtidig med at layoutet virker neutralt.

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige