400 procent stigning i optaget på meritlæreruddannelsen i Region Sjælland

Velfærd

30/06/2017 09:53

Professionshøjskolen Absalon

Fra 2014 til 2016 er antallet af nye studerende på meritlæreruddannelsen blevet firedoblet på University College Sjælland. Væksten vil fortsætte i 2017.
Få adgang til Danmarks mest omfattende tilbud på læreruddannelsen, og vælg selv, om du vil tage fagene som e-læring. Sådan lyder tilbuddet fra University College Sjælland til kommende meritlærerstuderende, der lige nu i stigende antal søger ind. De søger et uddannelsessted med et maksimalt udvalg af fag og maksimal fleksibilitet, og her er UCSJ førende i Danmark.

UCSJ University College Sjælland

Professionshøjskolen Absalon hed tidligere University College Sjælland. Skolen er redaktør for eget indhold på DenOffentlige, og deler viden om uddannelse, herunder bl.a digital læring.

Læs mere mere fra Absalon her

I 2016 valgte mere end 200 at søge optagelse på uddannelsen, og det er en firedobling i forhold til 2014, og de foreløbige tal for 2017 viser, at væksten også fortsætter i år. Ifølge uddannelsesleder på læreruddannelsen i Roskilde Finn Sørensen skyldes det blandt andet, at UCSJ har det største udbud af fag og stort set frit valg ift. om man vil læse e-læring eller almindelig fremmødeundervisning.

”I UCSJ har det største udbud af fag på uddannelsen. I år er fransk det eneste hold, som ikke er blevet oprettet, men ellers så lykkes det faktisk at få oprettet alt”, siger han.

Alt i e-læring

De meritlærerstuderende indgår i uddannelsen på lige fod med de fuldtidsstuderende, og det betyder, at de får adgang til præcis de samme hold. Det er ifølge Finn Sørensen godt for studiemiljøet, fordi de unge og de lidt ældre studerende har glæde af samarbejdet. Langt de fleste fag kan læses som e-læring hvert 2. år, og det betyder, at man kan designe en uddannelsesplan, hvor man udelukkende læser e-læring:

LÆS OGSÅ: Meritlærer er en vej uden om uddannelsesloftet

- Vælger man e-læringsvejen, så møder man ind udvalgte fredage og lørdage, og det betyder, at man kan passe et fuldtidsarbejde samtidig, siger Finn Sørensen, der dog tilføjer, at man naturligvis også skal ud i praktik, hvilket skal planlægges i samarbejde med arbejdsgiveren.   Op til seks år Nogle studerende kan få meritoverført så meget, at de kan gennemføre uddannelsen på to år, men ifølge Finn Sørensen er det mindst lige så attraktivt, at man kan få lagt en uddannelsesplan, der er længere.

- Man må højst bruge seks år på at blive meritlærer. Lægger man en plan over seks år, så er det naturligvis mindre krævende i hverdagen end, hvis man tager uddannelsen hurtigt, siger han.

30-60.000 kroner

En anden fordel ved at læse over seks år er, at man kan fordele udgiften, der betales med ca. 4200 kroner pr. fag. Det betyder, at man kan komme til at betale op imod 60.000 kroner, hvis man ikke kan få meritoverført ret meget. I den sammenhæng oplever UCSJ dog ofte, at udgiften langtfra altid betales af den studerende selv.

- Vores fornemmelse er, at cirka halvdelen får udgiften betalt, mens den anden halvdel selv betaler. Arbejder man på en skole, kan det også være, at skolen vil hjælpe med uddannelsen økonomisk, siger Finn Sørensen.

De fleste kan læse

En vigtig grund til at tage uddannelsen er naturligvis også, at der er meget stor chance for at få arbejde efter endt uddannelse. I det meste af Danmark er der mangel på lærere, så investeringen viser sig typisk hurtigt at kunne tjene sig hjem, oplyser Finn Sørensen, der dog også peger på, at kravene til lærere er voksende, og det kan være en del af årsagen til stigningen i antal ansøgere:

- I 2020 er det jo regeringens vision, at alle lærere skal være uddannet på undervisningsfags-niveau i det, som de underviser i. Nogle vikarer har godt opdaget, at det derfor er nu de skal opkvalificere sig, for kommer der fuld beskæftigelse en dag, så vil de uuddannede jo tabe i konkurrencen, så man kan lige så godt komme i gang med det samme”.

 

Mest Læste

Annonce