Aarhus og Odense halter bagud med job til indvandrere

Infrastruktur

01/10/2017 19:47

Nick Allentoft

Det kniber for kommunerne Aarhus og Odense med at ansætte indvandrere, mens man i Københavns Kommune dyrker mangfoldigheden. Det viser en ny opgørelse.

Der er stor forskel på, i hvor høj grad landets fem største kommuner ansætter ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. I Københavns Kommune ansætter man forholdsvis mange med ikke-vestlig baggrund, mens det kniber med at integrere ved hjælp af ansættelser i Aarhus og Odense.

I Aarhus og Odense er andelen af medarbejdere med ikke-vestlig baggrund sågar faldet i perioden fra 2010 til 2015. Det på trods af at andelen af ikke-vestlige indvandrere i den erhvervsaktive alder er steget i begge kommuner i samme periode.

Det viser en analyse, som Ugebrevet A4 har udarbejdet på baggrund af tal fra landets fem største kommuner og Danmarks Statistik.

Integration - det væsentlige

Vi samler alle væsentlige historier om integration på denne tema-side

De store forskelle mellem landets største kommuner kommer bag på professor og forskningschef hos Rockwool Fonden, Jacob Arendt Nielsen.

- Der er et klart integrationsproblem. Ikke-vestlige indvandrere har svært ved at finde beskæftigelse, og det er et integrationsproblem, som vi også ser i den kommunale sektor, siger Jacob Arendt Nielsen og tilføjer:

- Forskellene er så store, at det tyder på, at der er en forskellig tilgang til det i de forskellige kommuner, da det er den samme typer af opgaver, som skal løses ude i kommunerne.

I perioden fra 2010 til 2015 faldt andelen af kommunalt ansatte med ikke-vestlig baggrund i Aarhus Kommune fra 8,1 til 6,3 procent. I samme periode steg andelen af ikke-vestlige borgere i den erhvervsaktive alder i kommunen fra 10 til 11,6 procent.

Den socialdemokratiske borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard erkender, at Aarhus halter langt efter hovedstaden, når det handler om at få ikke-vestlige indvandrere i job i den kommunale sektor.

- Nej, det er ikke godt nok, og vi kan gøre det bedre. Det er skidt for de mennesker, som står uden for arbejdsmarkedet, det er skidt for samfundet, men det er også skidt for Aarhus Kommune som arbejdsplads, fordi vi går glip af attraktive og kompetente medarbejdere, skriver Jacob Bundsgaard til Ugebrevet A4.

Jacob Bundsgaard lægger vægt på, at mange ikke-vestlige indvandrere mangler de nødvendige kompetencer for at blive ansat i kommunen. Derfor har Aarhus Kommune sat gang i et "målrettet" og "ambitiøst" projekt under parolen 'Mangfoldighed Forfra' for at forøge andelen af etniske minoriteter i den kommunale sektor.

I Københavns Kommune har man ved hjælp af en målrettet indsats haft stor succes med at forøge andelen af ansatte med ikke-vestlig baggrund i kommunen.

Det betyder, at andelen af ikke-vestlige indvandrere blandt kommunens medarbejdere (13,9 procent) nu overstiger andelen af indvandrere med ikke-vestlig baggrund i den erhvervsaktive alder (11,7 procent) i København.

Hele historien hos Ugebrevet A4

Mest Læste

Annonce