Ældre vælger private trods konkurser

Trods et højt antal konkurser i den private hjemmepleje vælger flere ældre alligevel private leverandører, viser nye tal. DI opfordrer til, at borgerne i højere grad får valget.

Fritvalgsydelserne i hjemmeplejen omfatter i dag personlig pleje, praktisk hjælp og madservice. Det bør udvides, så de ældre også kan vælge private til hjemmesygepleje, det indledende rehabiliteringsforløb og genoptræning, mener DI.

10 virksomheder inden for hjemmeplejen gik konkurs i 2015. Det viser en særkørsel, Danmarks Statistik har kørt for Dansk Industri. Konkurserne har fået meget medieomtale. Alligevel har de private plejeleverandører vundet 0,6 pct. af markedet i 2015, viser særkørslen.

Læs mere fra DI - Dansk Industri

Erhvervslivets brancefællesskab, DI, er redaktør for eget indhold på DenOffentlige.

Læs flere historier, forslag og oplæg fra DI her.

- De private virksomheder har leveret flere plejetimer, selvom det samlede antal plejetimer faktisk er faldet. Der er altså flere og flere ældre borgere, der vælger en private leverandør, på trods af at der er sket en stigning i antallet af konkurser, siger branchedirektør Mette Rose Skaksen, DI Service. 

Læs også: DI anbefaler: Stil krav til leverandører af ældrepleje

Giv flere borgere valget

Hun er dog bekymret over det høje antal konkurser og opfordrer kommuner og regioner til at stille økonomiske og faglige krav til de private leverandører.

- Ingen – og især ikke de plejekrævende - er tjent med den usikkerhed, der følger med konkurser. Derfor bør det udbudsmateriale, kommuner og regioner udarbejder, indeholde konkrete krav, der minimerer sandsynligheden for, at det sker, siger Mette Rose Skaksen.

Hun opfordrer desuden til, at regeringen udvider de områder, hvor private kan levere pleje og omsorg. Fritvalgsydelserne i hjemmeplejen omfatter i dag personlig pleje, praktisk hjælp og madservice. Det bør regeringen ifølge branchedirektøren udvide, så borgerne også kan vælge at få hjemmesygepleje, det indledende rehabiliteringsforløb og genoptræning fra private.

- Det frie valg af pleje og omsorg er en succes. Det så vi blandt andet i Sundheds- og Ældreministeriets tilfredshedsundersøgelse, der viste, at 70 pct. af de ældre mener, det er vigtigt at have et frit valg. Det valg bør vi give dem på flere områder, siger Mette Rose Skaksen.

Se hele analysen "De ældre vil gerne de private"

 

Emneord: DI, Dansk Industri, Ældreområdet, Hjemmepleje, OPS, Offentligt privat samarbejde, Analyser, Hjemmesygeplejersker, Rehabilitering, Ældrepleje, Konkurrenceudsættelse, Mette Rose Skaksen
Dansk Industri på DenOffentlige.dk Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med dette udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder ...
Aktivitet: Artikler: 159 | Events: 2 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 22.03.17
  Frie geodata har en værdi på 3,5 mia. kr.

  Ny analyse viser, at frie geodata har bidraget væsentligt til effektiviseringen i den offentlige sektor samt vækst i den private sektor, i alt til en skønnet værdi på 3,5 mia. kr.

 • 07.02.17 Politik
  Lejeaftale om Arena Fyn er sandsynligvis i strid med reglerne

  Odense Kommunes tillægsaftale om brugsretten til Arena Fyn fra oktober 2013 er sandsynligvis i strid med reglerne om støtte, fortælle kommunen i en pressemeddelelse.

 • 07.02.17 Infrastruktur
  Helsingør bygger nyt stadion

  ”Det gamle stadion er udtjent og derfor har et stort flertal i byrådet besluttet sig for et nyt stadion på Gl. Hellebækvej, hvor det var vigtigt for os og en stor ambition, at der også bliver taget hensyn til andre idrætsgrene og områdets karakter," siger borgmester Benedikte Kiær.

 • 02.02.17 Ledelse
  DI får anerkendelse for debat om konkurser

  IKA, Foreningen af offentlige indkøbere, tildeler Dialogpris 2017 til Dansk Industri. Prisen går til DI for indsatsen med at fremme en konstruktiv dialog om, hvordan konkurser blandt private leverandører af hjemmepleje kan forebygges og håndteres bedst muligt.

 • 02.02.17 Infrastruktur
  Danmarks første OPP-psykiatri-sygehusbyggeri i Vejle står klar

  Team OPP og Region Syddanmark kan nu indvie det første offentlig-private psykiatri-sygehusbyggeri i Danmark. Byggeriet huser Psykiatrisk Afdeling Vejle samt Børne- og Ungdomspsykiatrisk Ambulatorium Vejle. De nye rammer skal løfte den psykiatriske behandling og bidrage til mere fysisk aktivitet, forebyggelse af tvang og mere inddragelse af patienten.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige