Affaldsforening: God affaldsplan men den koster kassen

Bæredygtighed

07/10/2013 11:57

Regeringens ressourcestrategi er en god fremtidsinvestering, som koster dyrt her og nu, mener affaldsforening

Det er rigtigt af regeringen med sin nye ressourcestrategi at sætte fokus på bedst mulig udnyttelse af vigtige og begrænsede stoffer i vores affald.

Det siger direktør Jacob H. Simonsen fra de kommunale affaldsselskabers organisation, Dansk Affaldsforening.

- Vi har i mange år i Danmark været rigtigt dygtige til at udnytte affaldet i forbrændingsanlæg til at lave varme og el. Men i en verden med stadig mere knappe ressourcer er det vigtigt at øge genanvendelsen af flest mulige af stofferne på anden måde, siger han.

Han hilser også velkommen, at regeringen vil lade kommunerne selv finde ud, hvordan de hver for sig vil bidrage til at nå det overordnede mål. Såsom at genanvende 50 procent af husholdningsaffaldet i 2022. Det er kun 22 procent i dag.

- Det skal kommunerne også nok finde ud af ud. Ikke mindst fordi de kan finansiere opgaven over borgernes affaldsgebyrer. Men det bliver en stor omkostning på kort sigt, som miljøministeren lige så godt kan forberede befolkningen på at skulle betale, siger han.

- Miljøminister Ida Auken (SF) bør sige lige ud, at vi går den her vej og satser på, at det med tiden bliver en god investering, som om 10-15 år har bragt os det rigtige sted hen. Men det vil koste basører på kort sigt, mener han.

Jacob H. Simonsen peger på, at én affaldscontainer i mange kommuner skal erstattes med fire - måske flere - som så også skal tømmes, og affaldet håndteres på forskellig vis.

De 200 millioner kroner, der er nævnt i forbindelse med strategien, batter intet i den sammenhæng, siger Jacob H. Simonsen.

Og udfordringen mener han er blot endnu større, når det gælder restauranter og dagligvarehandel. Her vil regeringen allerede inden 2018 indsamle fire gange så meget organisk affald som i dag.

- Men hvad skal få dem til det? De er jo ikke filantroper, men gør det, der bedst betaler sig. Regeringen peger ikke på nogen effektive virkemidler som for eksempel afgifter, der kan skubbe på, siger Jacob H. Simonsen, direktør for Dansk Affaldsforening.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce