Andelshavere vinder i Højesteret: Får lov til at gå konkurs

Bæredygtighed

11/05/2016 14:53

Nick Allentoft

Beboerne i 183 usælgelige lejligheder i Duegården på Frederiksberg har ønsket, at deres forening kan gå konkurs. Boligforeningen forventer dog, at striden med Nykredit vil fortsætte.

Andelsboligforeningen Duegården får lov til at gå konkurs. Det har Højesteret afgjort onsdag. Dermed omgør Højesteret landsrettens afgørelse. 

Duegården blev stiftet i 2007, da boligpriserne var på deres højeste. En række lejelejligheder på Frederiksberg blev lavet om til andelslejligheder. 

Købet blev finansieret med et lån med en rente, der kunne justeres løbende. Siden skiftede foreningen til et fast-rente-lån, et såkaldt swap-skifte. 

LÆS OGSÅ: Dom er mere principiel end generel

Det er især den beslutning, som, sammen med det uheldige købstidspunkt, har fået foreningen i problemer. Da renten og priserne på udlejningsejendomme faldt på grund af finanskrisen, fik foreningen en stor gæld. 

Det samme er sket for mange andre andelsforeninger, som blev stiftet i midten af 00'erne. 

Duegården blev i 2015 vurderet til at være mellem 277 millioner kroner og 366 millioner kroner værd. Men foreningen skylder næsten 600 millioner kroner væk til Nykredit.

Dermed risikerer Nykredit at miste et trecifret millionbeløb efter Højesterets afgørelse. 

Lettede andelshavere forudser flere slagsmål med Nykredit

Selv om de forgældede andelshavere i Duegården har vundet en årelang kamp med Nykredit, forventer de ikke, at striden er slut.  Det siger Lasse Larsen, talsmand for andelshaverne, efter at foreningen har fået Højesterets ord for, at den kan begære sig konkurs.    - Vi er glade og lettede. Men vi forudser, at slagsmålet med Nykredit fortsætter, siger talsmanden.    Nykredit, som står til at tabe et trecifret millionbeløb, havde modsat sig konkursen. Duegården blev i 2015 vurderet til at være mellem 277 millioner kroner og 366 millioner kroner værd. Men foreningen skylder næsten 600 millioner kroner væk til Nykredit.   Ved en konkurs vil andelshaverne miste det indskud, de har lagt i foreningen. Men når ejendommen bliver solgt, vil de kunne blive boende i deres lejligheder som lejere.    Den pris, som ejendommen kan sælges for, afhænger af, hvad den nye ejer kan tjene på købet. Lasse Larsen frygter, at Nykredit vil forsøge at presse lejen op for at tjene mere på salget.    - Vi vil selvfølgelig holde os til, hvad lejeloven siger. Men Nykredit kan have en anden holdning, siger han.    Duegården blev stiftet i 2007, da boligpriserne var på deres højeste. Købet af ejendommen blev finansieret med et lån med en rente, der kunne justeres løbende. Siden skiftede foreningen til et fast-rente-lån, et såkaldt swap-skifte.   Det er især den beslutning, som, sammen med det uheldige købstidspunkt, har fået foreningen i problemer. Da renten og priserne på udlejningsejendomme faldt på grund af finanskrisen, fik foreningen en stor gæld.   Det samme er sket for en lang række andre andelsboligforeninger. Advokat Finn Lynge Jepsen, der har repræsenteret Duegården, håber, at det vil blive nemmere for andre forgældede andelsboligforeninger at få en aftale med deres banker og undgå konkurs.    - Tidligere har bankerne måske haft den opfattelse, at man ikke kunne gå konkurs. Nu ved de, hvad alternativet er, siger advokaten, som ærgrer sig over, at det var nødvendigt for Duegården at gå rettens vej.    Nykredit overvejer konsekvenser for andelslån efter dom Nykredit hænger nu på regningen for andelsforeningens massive gæld.   - Med dagens kendelse er der fortsat usikkerhed om, i hvilket omfang man som långiver har sikkerhed for at få de penge igen, man låner ud til andelsboligforeninger, siger Nykredits direktør for Retail, Henrik Rasmussen, i en pressemeddelelse.   - Vi vil nu analysere, hvad det betyder for vores långivning på området, tilføjer han.   Næsten 1000 andelsboligforeninger menes at have en gæld, som er større end ejendommens værdi. Der er omkring 9000 andelsboligforeninger i Danmark. Så det svarer altså til omkring hver niende andelsboligforening.

/ritzau/

 

 

Mest Læste

Annonce