Anklager anker frifindelse af sygeplejerske i dødssag

Østre Landsret skal nu vurdere, om afdelingssygeplejerske skal straffes i sag om drabsforsøg på patienter.

Anklagemyndigheden insisterer på, at en afdelingssygeplejerske skal straffes for, at hun ikke formåede at stoppe en underordnet sygeplejerskes forsøg på at dræbe en stribe patienter.
 
I sidste måned valgte Retten i Nykøbing Falster at frifinde den 50-årige afdelingssygeplejerske. Men onsdag oplyser Statsadvokaten i København, at dommen er anket til landsretten.
 
Den tiltalte var leder af den afdeling på sygehuset i Nykøbing Falster, hvor den nu dømte sygeplejerske Christina Aistrup Hansen arbejdede.
 
Afdelingssygeplejersken var anklaget for ikke at have reageret på en række mistænkelige oplysninger, som hun modtog om Aistrup Hansen.
 
Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  
 
Blandt andet anklages den 50-årige for at have undladt at følge op på en mistanke om, at Hansen havde givet en døende patient medicin, som ikke var ordineret.
 
To gange skal hun desuden have ignoreret, at kolleger mistænkte Aistrup Hansen for bevidst at gøre skade på patienter.
 
Anklager Michael Boolsen havde krævet afdelingssygeplejersken idømt fire måneders fængsel. Forsvarer Thomas Hess-Petersen gik efter frifindelse - eller maksimalt en bøde på 10.000 kroner.
 
Men et flertal i byretten valgte altså helt at frifinde den 50-årige for grovere og gentagen forsømmelse og skødesløshed, sådan som anklagen lød.
 
Sagen mod Christina Aistrup Hansen begyndte 1. marts 2015 efter en nattevagt, hvor flere patienter var døde.
 
I byretten blev den unge sygeplejerske straffet med fængsel på livstid for at have dræbt tre patienter og for at have forsøgt at dræbe en fjerde med store mængder medicin, som de slet ikke skulle have haft.
 
I Østre Landsret var man enig i, at Aistrup Hansen havde ondt i sinde, og at hun som minimum havde accepteret risikoen for, at patienterne ville dø.
 
Dog følte retten sig ikke overbevist om, at det var indsprøjtningerne, der dræbte de i forvejen gamle og svækkede patienter.
 
Derfor valgte man alene at dømme Hansen for fire drabsforsøg. Den forbrydelse takserede retten til 12 års fængsel.
 
/ritzau/
 
Emneord: 110418, Sygeplejersker, Østre Landsret, Christina Aistrup Hansen
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6472

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 14.09.17 Velfærd
  Årets troværdighedsanalyse: Jordemødrene på førstepladsen

  Offentlige faggrupper som sygeplejersker, dommere, læger og politibetjente har stor tillid i befolkningen mens socialrådgiverene synker. Det viser den årlige troværdighedsanalyse fra Radius Kommunikation

 • 12.10.16 Velfærd
  Sensorer skal kortlægge motionsvaner

  Therese Olsen, forsker ved University College Sjælland, skal om kort tid undersøge familiemønstre for fysisk aktivitet blandt 1250 familier på Lolland-Falster. Et stort projekt, der omfatter brug af avancerede sensorer.

 • 03.03.16 Velfærd
  Sundhedsuddannelser bliver tilpasset regionalt

  Når mange unge i Region Sjælland inden den 15. marts søger ind på en af de fem sundhedsuddannelser hos University College Sjælland, kan de forvente en nydesignet uddannelse. Der skal være øget fokus på patienten og bedre tilpasning til behovene lokal

 • 10.04.14 Infrastruktur
  Hospital og kommune hjælpes ad med at lede på tværs

  Nyt udviklingsprojekt sætter fokus på ledelse i forbindelse med borger- og patientforløb, hvor Aarhus Kommune og Aarhus Universitetshospital samarbejder.

 • 22.02.12 Velfærd
  Tre nattevagter i træk er for farligt

  Arbejdstilsynet bør stramme op på sine anbefalinger: Ansatte bør højst have to nattevagter i træk. Det mener FTF på baggrund af nye anbefalinger fra et hold eksperter. I dag anbefaler Arbejdstilsynet højst tre natskift i træk for medarbejdere med skifteholdsarbejde, fordi natarbejde er meget belastende for kroppen, bl.a. øger det risikoen for brystkræft.