Arbejdstilsynet til Sundbygård: Vikarer skal kende til farlige beboere

Ledelse

14/06/2016 23:28

Nick Allentoft

I skal være bedre til at forebygge risikoen for vold. I et konkret tilfælde havde I ikke rustet to vikarer godt nok til arbejdet. Det var ikke sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt.

Sådan konkluderer Arbejdstilsynet, der har udstedt et såkaldt strakspåbud til det socialpsykiatriske bocenter Sundbygård i København. Arbejdstilsynet besøgte Sundbygård 1. juni - et døgns tid efter, at en beboer fra Sundbygård havde angrebet en vikar med en kniv.

Strakspåbuddet går på at forebygge risikoen for vold i forbindelse med den pågældende beboer. Sundbygård skal desuden sikre, at arbejdet generelt tilrettelægges sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt ud forsvarligt.

"Virksomheden skal desuden sikre, at de ansatte får oplæring og instruktion i at udføre arbejdet, så risikoen for at ansatte udsættes for vold forebygges," lyder det blandt andet i strakspåbuddet.

Knivoverfald fandt sted natten til den 31. maj, hvor en beboer med en kokkekniv gik direkte til angreb mod en af de to vikarer, der havde fået til opgave at holde øje med beboeren. Vikaren afværgede dog knivstikket..

Arbejdstilsynet lægger i rapporten vægt på, at man på Sundbygård skulle have forudset en risiko for vold mod de ansatte. Vikarene burde have været instrueret i, at de havde at gøre med en potentiel farlig beboer, hvis tilstand var forværret i maj, og som tidligere har smadret en rude og startet en ildpåsættelse.

Dennis Kristensen, formand for fagforbundet FOA, mener ligesom Arbejdstilsynet, at vikarerne skulle have været instrueret bedre.

- Det er ikke særlig betryggende og direkte uansvarligt, at institutionen vælger at gøre brug af to vikarer uden at give dem de nødvendige sikkerhedsvurderinger, når de ved, at personen har udvist psykiske forværringer i maj måned, og at han tidligere har smadret en rude og sat ild til stedet, siger formanden for FOA til Avisen.dk.

Socialborgmester i Københavns Kommune, Jesper Christensen (S), er uenig. Netop fordi beboeren gennem 12 år aldrig havde været voldelig eller truende over for personer, kunne institutionen ikke forudse, at vedkommende ville blive aggressiv.

"Det personale, der var på vagt den nat, var netop to fagligt uddannede personer, fordi vi var opmærksomme på, at borgeren havde det skidt og skulle have faglig støtte. Her er der tale om en person, der aldrig tidligere har været voldelig, så jeg synes faktisk, at bostedet har gjort, hvad man skulle i denne situation," skriver Jesper Christensen i en mail til Avisen.dk.

Han lægger i stedet ansvaret over på regionerne, fordi beboeren selv havde henvendt sig til Psykiatrisk Center Amager med henblik på indlæggelse, men blev afvist.

Mest Læste

Annonce