Arbejdstilsynet til Sundbygård: Vikarer skal kende til farlige beboere

I skal være bedre til at forebygge risikoen for vold. I et konkret tilfælde havde I ikke rustet to vikarer godt nok til arbejdet. Det var ikke sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt.

Sådan konkluderer Arbejdstilsynet, der har udstedt et såkaldt strakspåbud til det socialpsykiatriske bocenter Sundbygård i København. Arbejdstilsynet besøgte Sundbygård 1. juni - et døgns tid efter, at en beboer fra Sundbygård havde angrebet en vikar med en kniv.

Strakspåbuddet går på at forebygge risikoen for vold i forbindelse med den pågældende beboer. Sundbygård skal desuden sikre, at arbejdet generelt tilrettelægges sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt ud forsvarligt.


"Virksomheden skal desuden sikre, at de ansatte får oplæring og instruktion i at udføre arbejdet, så risikoen for at ansatte udsættes for vold forebygges," lyder det blandt andet i strakspåbuddet.

Knivoverfald fandt sted natten til den 31. maj, hvor en beboer med en kokkekniv gik direkte til angreb mod en af de to vikarer, der havde fået til opgave at holde øje med beboeren. Vikaren afværgede dog knivstikket..

Arbejdstilsynet lægger i rapporten vægt på, at man på Sundbygård skulle have forudset en risiko for vold mod de ansatte. Vikarene burde have været instrueret i, at de havde at gøre med en potentiel farlig beboer, hvis tilstand var forværret i maj, og som tidligere har smadret en rude og startet en ildpåsættelse.

Dennis Kristensen, formand for fagforbundet FOA, mener ligesom Arbejdstilsynet, at vikarerne skulle have været instrueret bedre.

- Det er ikke særlig betryggende og direkte uansvarligt, at institutionen vælger at gøre brug af to vikarer uden at give dem de nødvendige sikkerhedsvurderinger, når de ved, at personen har udvist psykiske forværringer i maj måned, og at han tidligere har smadret en rude og sat ild til stedet, siger formanden for FOA til Avisen.dk.

Socialborgmester i Københavns Kommune, Jesper Christensen (S), er uenig. Netop fordi beboeren gennem 12 år aldrig havde været voldelig eller truende over for personer, kunne institutionen ikke forudse, at vedkommende ville blive aggressiv.

"Det personale, der var på vagt den nat, var netop to fagligt uddannede personer, fordi vi var opmærksomme på, at borgeren havde det skidt og skulle have faglig støtte. Her er der tale om en person, der aldrig tidligere har været voldelig, så jeg synes faktisk, at bostedet har gjort, hvad man skulle i denne situation," skriver Jesper Christensen i en mail til Avisen.dk.

Han lægger i stedet ansvaret over på regionerne, fordi beboeren selv havde henvendt sig til Psykiatrisk Center Amager med henblik på indlæggelse, men blev afvist.

Emneord: Sundbygård, Arbejdstilsynet, Dennis Kristensen, FOA, Københavns Kommune, Vold og trusler i det offentlige, Vold og trusler på bosteder, Psykiatrien
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 980 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 19.04.17 Velfærd
  København: Markerer 10 år med kræftcenter

  Hvert år bliver omkring 1000 københavnere henvist til Center for Kræft & Sundhed København, som er blandt de førende i Danmark inden for kommunal kræftrehabilitering. I denne uge er det 10 år siden, at centret slog dørene op for første gang.

 • 07.04.17 Bæredygtighed
  Fire gange hyldest til godt sprog

  Sprogprisen.dk 2017 gik til Domstolsstyrelsen, Gentofte Hospital, Nordsjællands Politi og Københavns Kommune

 • 01.03.17 Politik
  Seksbyerne til Folketinget: Giv kommunerne frie hænder

  Beskæftigelsesområdet har brug for en gennemgribende forenkling, hvis kommunerne skal levere en hurtig og effektiv indsats. Så enkelt er budskabet, når Aarhus og resten af 6-byerne onsdag d. 1. marts har foretræde for Folketingets beskæftigelsesudvalg.

 • 16.01.17 Politik
  Borgmester: Medarbejdere skal selv bestemme deres arbejdstid

  ”Vi er i forskellige livssituationer på forskellige tidspunkter i vores liv, og det smitter naturligt af på, hvor meget vi har mulighed for eller lyst til at arbejde. Det skal en arbejdsplads kunne imødekomme,” siger Ninna Thomsen, der er sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune.

 • 19.12.16 Politik
  Respektpakken vedtaget: Skrærpet straf for chikane mod offentligt ansatte

  Overfald og chikane af politibetjente, socialrådgivere og fængselsbetjente bliver fra det nye år straffet langt hårdere. Folketinget har i dag vedtaget en lang række tiltag fra den borgerlige Respektpakke, som alle skal styrke respekten for det fælles. Justitsministerens nye lov træder i kraft i slutningen af december.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige