Bedre og billigere velfærd til borgerne

Velfærd

29/08/2013 09:44

Freja Eriksen

Overalt i Danmark går virksomheder og det offentlige sammen om at udvikle nye services og produkter til borgerne. Nu kommer værktøjskassen – OPIguide.dk – der kan gøre dette samarbejde langt mere effektivt. Virksomheder som Falck har allerede godt udbytte af et sådant forløb til at udvikle nye tilbud. Et andet projekt skal give psykiatriske patienter bedre og sikrere senge.

Hvordan kan vi give borgerne bedre og mere målrettet service for de samme budgetter?

Hvordan kan vi udvikle de rigtige produkter til vores kunder?

Mens det offentlige har brug for ny teknologi for at leve op til borgernes forventninger om god velfærd, skal private virksomheder konstant konkurrere om kunder på markeder, der de sidste år har været præget af økonomisk nedtur. En af løsningerne på disse udfordringer handler om at hente inspiration uden for sin egen vante måde at gøre tingene på.

Med Offentlig-Privat Innovationssamarbejde (OPI) kan det offentlige og erhvervslivet sammen udvikle nye løsninger, som har potentiale til at give skatteborgerne mere for deres penge, og virksomheder muligheder for at skabe ny vækst og arbejdspladser.

Mange fra erhvervslivet og det offentlige er allerede i fuld gang med OPI-projekter.

– Der kan frigøres et enormt potentiale i at kombinere den store viden i det offentlige med de mange kompetencer i erhvervslivet som i fællesskab kan udvikle træfsikre løsninger, siger projektleder Susan Dalum.

Hun peger på, at hidtil har mange initiativer ofte skullet begynde helt fra bunden, når to så forskellige verdener skal arbejde sammen. Og det koster dyrebar tid og unødige ressourcer. Men nu er der hjælp at hente i OPIguide.dk – en virtuel værktøjskasse for virksomheder og det offentlige.

Vi har udviklet en guide, som bygger på en mængde konkrete erfaringer fra forskellige projekter i de danske regioner og kommuner. Guiden kan inspirere og hjælpe virksomheder og offentlige organisationer, så de kommer nemmere igennem samarbejdet, siger Susan Dalum.

Helt nye muligheder for Falck

Falck Hjælpemidler er meget positiv overfor det nye initiativ efter et OPI-samarbejde med Horsens Kommune og to andre virksomheder.

Jens Lunn, administrerede direktør i Falck Hjælpemidler, peger på, at hans forretning er på vej med helt nye tiltag efter forløbet i Horsens. Han mener, at virksomheder skal se offentlig-privat innovation som et langsigtet forløb, hvor man går sammen om at skabe nye muligheder.

– Man skal ikke se OPI som et udbud på en konkret opgave. I stedet er det en proces, hvor man ikke på forhånd kan sige, hvor man ender. Det gode er, at både den offentlige part og vi som privat virksomhed sammen satser på at tænke nyt. Og det skaber helt nye muligheder for os og vores kunder, siger Jens Lunn,

Bedre og sikrere senge

Et andet eksempel på OPI er udviklingen af en ny sikker seng til psykiatriske patienter, hvor man tager højde for en række specielle behov, eksempelvis søvnens betydning for psykiske lidelser, komfort, patient- og medarbejdersikkerhed og effektive arbejdsgange.

Med blandt andet fire af landets regioner som deltagere har man gennemført en række workshops mellem de offentlige organisationer, eksperter og private virksomheder. Ideen er at bringe så meget viden og kompetencer i spil, så man får udviklet de senge der bedst imødekommer behovene hos de psykiatriske patienter og det personale, der plejer dem.

Og netop gennem et sådant OPI-forløb har virksomhederne en langt højere grad af sikkerhed for, at de udvikler de rigtige senge til dette meget specielle marked, fordi de taler direkte med de mennesker, der skal anvende sengene i dagligdagen.

Klik dig til OPI

I OPIguide – www.opiguide.dk – finder man både metoder til at gennemføre et godt OPI-forløb blandt andet med mulighed for at klikke sig gennem alle led i en samarbejdsproces.

Guiden består af tre elementer:

-          En OPI procesguide, der giver indblik i OPI-processen og vejledning i at håndtere de mest centrale udfordringer i et OPI samarbejde (kulturelle forskelle, potentialevurdering, ledelsesopbakning, kontraktforhold = juridiske udfordringer).

-          En værktøjskasse med juridiske aftalemodeller skræddersyet til OPI-projekter og flere værktøjer på vej her i efteråret, eksempelvis en business case og et screeningsværktøj.

-          En casesamling fra det virkelige liv til inspiration.

OPIguide er sammen med Erhvervsstyrelsen udviklet af OPI-aktører fra det tværregionale projekt OPI-Lab, der igennem de sidste 2½ år har stået i spidsen for OPI-projekter i hele landet. OPIguide åbner torsdag den 29. august 2013, klokken 08.00.

 

Hvis du ønsker mere viden om OPI, kontakt venligst OPI-Lab:

Susan Dalum, Projektleder

Telefon: 21 34 17 48

[email protected]

 

Hvis du ønsker at høre mere Falck Hjælpemidlers erfaringer, kontakt venligst:

Jens Lunn, Administrerende Direktør

Telefon: 2090 2873

Mail: [email protected]

 

Hvis du ønsker at tale med Erhvervstyrelsen om OPIguide, kontakt venligst:

Anders Thomsen, Fuldmægtig

Telefon: 3529 1674

Mail: [email protected]

Mest Læste

Annonce