Bedre veje til ungdomsuddannelser: Der er brug for både sikkerhedsnet og springbræt

Hvordan får vi alle unge med? Når vi gør en ekstra indsats for at få de svageste unge med, er det vigtigt, at vi fastholder de stærke, faglige læringsmiljøer. Danske VUC’er inviterer nu til dialog om, hvordan vi sikrer, at alle unge får de nødvendige kompetencer til fremtidens samfund.

Regeringens ekspertudvalg om bedre veje til ungdomsuddannelse kommer i næste uge med deres anbefalinger til, hvordan vi får flere unge til at tage en ungdomsuddannelse hurtigere efter grundskolen.

Undersøgelser har vist, at 29% ikke har fuldført en ungdomsuddannelse 5 år efter de forlader Folkeskolen. Det skyldes bl.a., at nogle dropper ud af den ungdomsuddannelse, de ellers var startet på efter 9. klasse. Andre er stadig i gang efter de 5 år. For de svageste er udfordringerne større og ofte behandlingskrævende.

"Der er meget stor forskel på de to målgrupper, og hvor de står i deres liv"

Prøv DenOffentlige

DenOffentlige får ingen mediestøtte og er stadig gratis for læserne. Det skaber værdi for 100.000 læsere. 

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

- Det er gratis 

 

Det er ifølge Verner Rylander-Hansen vigtigt at huske, at der er brug for differentierede løsninger til de to meget forskellige målgrupper:

 1. De svageste unge, der ofte har behandlingskrævende udfordringer.
 2. De unge, der har brug for et fagligt miljø, hvor de kan løfte sig selv.

Tal fra VUC-skolerne viser, at på den almene voksenuddannelse (avu) på 9. og 10. klasses niveau kommer 91 % af sig selv til skolerne, imens 9% henvises til uddannelse på VUC fx med et uddannelsespålæg fra kommunerne. 

- ”Det er godt, at der kommer ny fokus på området, for vi skal have alle med. Der er meget stor forskel på de to målgrupper, og hvor de står i deres liv. Det kræver både fleksible, men også forskellige tilbud og faglige miljøer. Der skal være et stærkt sikkerhedsnet til de svageste, samtidig med at vi tilbyder et springbræt til den store gruppe, der kan og vil, og selv møder op på uddannelserne”, siger Verner Rylander-Hansen, formand for Lederforeningen for VUC.

"De må ikke blive kastebold mellem kommunale behandingsforløb, sociale tlibud og kurser"

De svageste har brug for et sikkerhedsnet og en fast hånd, så de ikke bliver kastebold mellem kommunale behandlingsforløb, sociale tilbud og kurser. For mange af disse bliver VUC endnu et stoppested i virvaret af tilbud, og der er kommet flere i denne gruppe i kølvandet på såvel kontanthjælpsreformen som erhvervsuddannelsesreformen.

"Profilen på VUC skal skærpes ved at fokusere på det faglige miljø"

Derfor ønsker VUC nu at styrke samarbejdet med kommuner og andre institutioner for at sikre, at alle får det tilbud, de har brug for. Det betyder ifølge Verner Rylander-Hansen også, at profilen på VUC skal skærpes ved at fokusere på det faglige miljø:

- ”På VUC møder vi de unge som voksne – og ikke som klienter i et behandlingssystem eller børn i en skole. Vi stiller krav og har en klar forventning om, at den enkelte kursist spiller en vigtig rolle i sit læringsforløb. Det særlige, faglige miljø skal fastholdes og styrkes til de mange unge, der kan og vil bruge det som springbræt videre ud i uddannelsessystemet eller beskæftigelse”.

Inviterer statsministeren og andre til dialog og debat

Danske VUC’er inviterer under overskriften ”Rigtig uddannelse til dem, der kan og vil – springbræt til fremtiden” i de kommende måneder til dialog om, hvordan vi i Danmark bedst kan sikre opkvalificeringen af de meget forskellige målgrupper.

Det vil ske i en række debatarrangementer, blandt andet rundt omkring på nogle af landets 30 VUC-skoler:

Som et af initiativerne vil Københavns Voksenuddannelsescenter (KVUC) nu invitere statsminister Lars Løkke Rasmussen på besøg for at give ham muligheden for at møde en forskellig skare af kursister, som har fundet sig en ny fremtid i deres liv gennem deres uddannelse på et af Danmarks største voksenuddannelsescentre.

Følg med i synspunkter og historier fra VUC på Facebook

 

Emneord: VUC, Voksenuddannelse, Ungdomsuddannelser, Udsatte unge i uddannelse, 230217
VUC - fleksibel uddannelse på DenOffentlige.dk Danske HF & VUC’er inviterer i denne blog til dialog om, hvordan vi i Danmark bedst kan sikre opkvalificeringen af de meget forskellige målgrupper, som VUC uddanner.  VUC er forkortelsen fo...
Aktivitet: Artikler: 6 | Kompetenceområder: 2

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 05.04.17 Velfærd
  Seks anbefalinger til indsatser for uddannelse af svage unge

  Design forløb til hver enkelt og husk arbejdet med de personlige kompetencer. Det er to af seks anbefalinger fra treårigt regionsprojekt om, hvordan svage unge bedst hjælpes videre i uddannelse og beskæftigelse.

 • 01.03.17 Politik
  VUC: Hermanns nye ungdomsskole risikerer at behandle voksne som børn

  Skal en 16-årig med store udfordringer fra folkeskolen behandles på samme måde som den modne 20-årige og den afklarede 29-årige? Ekspertudvalg behandler 15-30 årige som én gruppe i deres forslag til en ny forberedende uddannelsesinstitution.

 • 23.02.17 Infrastruktur
  Over 200 bliver fyret: Odense omlægger beskæftigelsesområdet

  Odenses politikere her vedtaget en historisk stor omlægning af kommunens beskæftigelsesindsats. Det vil berøre næsten hver sjette medarbejder i Beskæftigelses- og Socialforvaltningen og lukker eller omlægger aktiveringer for godt 50 millioner kroner.

 • 23.02.17 Velfærd
  Aarhus laver ny organisering af handicap-området

  Indsatsen for voksne med handicap skal organiseres på en ny måde i Aarhus Kommune. Rådmand Thomas Medom har besluttet at oprette fire borgercentre, der skal fungere som lokale kraftcentre for handicapindsatsen i henholdsvis Aarhus Syd, Vest, Nord og Midt. Beslutningen træffes på baggrund af 68 høringssvar fra borgere, pårørende og organisationer.

 • 01.11.16 Infrastruktur
  Uddannelse direkte ind i musikbranchen

  VUC Roskilde har åbnet en ny rytmisk musikafdeling med eget lydstudie til HF-uddannelsen. Det giver samarbejde med lokale spillesteder og en ny tilgang til skolen for unge med dårlige skoleerfaringer.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige