Bios vil ikke betale bod til Region Syddanmark

Regionen lytter til Bios argumenter efter der er udtaget sag mod Falck for misbrug af dominerende position.

Det er ikke Bios’ skyld, at ambulanceselskabet dagligt ikke har kunnet levere det antal ambulancer, som Bios er forpligtet til ifølge den kontrakt, som firmaet har indgået med Region Syddanmark. Det har Bios ladet regionen forstå i et brev fra slutningen af sidste måned, erfarer Fyens Stiftstidende.

Bios, som overtog ambulancekørslen i det meste af Syddanmark efter Falck den 1. september 2015, har siden driftsstart haft store problemer med at levere de ambulancer, som regionen har bestilt. På enkelte tidspunkter har de manglende leverancer drejet sig om helt op til otte-ni biler af gangen. Det har ført til mindre stigninger i responstiderne i de områder på blandt andet Fyn. 

LÆS OGSÅ: Falck mistænkes for urent trav

Årsagen til de mange udfald er først og fremmest, at Bios har haft svært ved at rekruttere de reddere, som selskabet har brug for. Ifølge kontrakten, der løber de næste 10 år, skal Bios kvartalsvis blandt andet betale bod til regionen, hvergang firmaet ikke formår at levere de bestilte ambulancer. For første kvartal i år løber regningen op i omegnen af 10 millioner kroner.

Men i en skrivelse til regionen ved udgangen af marts pointerer Bios, at den generelle reddermangel i Danmark er den primære årsag til Bios’ driftsproblemer. Derfor mener selskabet, som kommunikerer via Lett Advokater, at kontraktens bestemmelser om force majeure bør aktiveres. Ifølge kontrakten kan force majeure blandt andet træde i kraft under krig, katastrofer eller ved strejker, som ikke kun rammer den pågældende leverandør, men hele ambulancebranchen.

I sidste uge kom det frem, at Konkurrence- og Forbrugerrådet mistænker Falck for at have spændt ben for Bios’ muligheder for at rekruttere tilstrækkeligt med reddere. Ifølge Bios selv har selskabet knap 500 fuldtidsansatte reddere, men mangler fortsat 50 reddere for at nå idealbemandingen.

Styrelsen har fundet indicier - eller såkaldte hypoteser - på, at Falck har misbrugt sin dominerende markedsposition og har ansat reddere fra Syddanmark andre steder i landet for at sikre sig, at Bios ikke har kunnet hyre dem. Ligeledes vurderer styrelsen, at Falck har talt negativt om den nye konkurrent på ambulancemarkedet for at afholde reddere fra at søge job hos Bios. 
Indicierne skal nu undersøges til bunds og siden forelægges Konkurrencerådet, som træffer den endelige afgørelse.

Mandag eftermiddag og aften drøftede politikerne i det syddanske regionsråd situationen på et lukket punkt på dagsordenen.  Efter mødet var vurderingen, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens mistænkeliggørelse af Falck har styrket Bios argumentation og dermed muligheder for at slippe for at betale dele af den planlagte bod.

Fyens Stiftstidende har forsøgt at få en kommentar fra Morten Hansen, adm. direktør i Bios, men han har ikke reageret på henvendelsen.

Emneord: BIOS, Ambulancereddere, Region Syddanmark, Falck, OPS, Offentligt privat samarbejde
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 929 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 07.02.17 Politik
  Lejeaftale om Arena Fyn er sandsynligvis i strid med reglerne

  Odense Kommunes tillægsaftale om brugsretten til Arena Fyn fra oktober 2013 er sandsynligvis i strid med reglerne om støtte, fortælle kommunen i en pressemeddelelse.

 • 07.02.17 Infrastruktur
  Helsingør bygger nyt stadion

  ”Det gamle stadion er udtjent og derfor har et stort flertal i byrådet besluttet sig for et nyt stadion på Gl. Hellebækvej, hvor det var vigtigt for os og en stor ambition, at der også bliver taget hensyn til andre idrætsgrene og områdets karakter," siger borgmester Benedikte Kiær.

 • 02.02.17 Ledelse
  DI får anerkendelse for debat om konkurser

  IKA, Foreningen af offentlige indkøbere, tildeler Dialogpris 2017 til Dansk Industri. Prisen går til DI for indsatsen med at fremme en konstruktiv dialog om, hvordan konkurser blandt private leverandører af hjemmepleje kan forebygges og håndteres bedst muligt.

 • 02.02.17 Infrastruktur
  Danmarks første OPP-psykiatri-sygehusbyggeri i Vejle står klar

  Team OPP og Region Syddanmark kan nu indvie det første offentlig-private psykiatri-sygehusbyggeri i Danmark. Byggeriet huser Psykiatrisk Afdeling Vejle samt Børne- og Ungdomspsykiatrisk Ambulatorium Vejle. De nye rammer skal løfte den psykiatriske behandling og bidrage til mere fysisk aktivitet, forebyggelse af tvang og mere inddragelse af patienten.

 • 12.01.17 Politik
  Regeringen igangsætter servicetjek af offentlige erhvervsaktiviteter

  Private virksomheder skal ikke udsættes for ulige konkurrence fra offentlige myndigheder. Det er regeringens holdning, at det offentlige ikke skal bevæge sig ind på private markeder og udføre opgaver, der ligger langt ud over det offentliges kerneområde.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige