Byggebranchen: Katastrofen med de sugende plader ligner eternit-skandalen

Infrastruktur

14/08/2015 09:12

Nick Allentoft

- Jeg kan se, at Byggeskadefonden anslår, at der er solgt ca. en million kvadratmeter af de her plader, og hvis alle disse plader skal skiftes, så kan man godt sammenligne den her sag med eternitsagen, som kørte for 10-15 år siden, siger direktør brancheforening til DR.

I byggeriet Kjærslund i Viby ved Aarhus siver fugten ind i nyrenoverede lejligheder - og mange andre almennyttige boliger har det samme problem. Det fortæller DR Østjylland.

Det er de såkaldte MgO-plader, der er skurken, og der kan vise sig lignende skader i tusindvis af private byggerier i løbet af den kommende tid.

På Mols har problemerne allerede vist sig hos Lone Haahr Klemmensen. Et nyt stuehus står halvfærdigt - og fugtigt tilbage.

- Vi opdagede det ved en ren tilfældighed, da vi flyttede noget isolering. Kun en uge efter at vi havde sat de her plader op, så kunne vi se, at der simpelthen drev vand ned ad pladerne. Det var begyndt at sive ud i isoleringen, og der var allerede begyndende skimmelsvamp i træskelettet.

Bunch Bygningsfysik har set på en række af de fugtskader, som MgO-pladerne har forårsaget rundt omkring i landet. Direktør Tommy Bunch er slet ikke i tvivl om, at det er pladerne, som er problemet.

- Pladerne har et stort saltindhold, og det betyder, at de simpelthen trækker vand fra luften, siger han.

Tommy Bunch sammenligner pladerne med de saltposer, man i gamle dage hængte op i sommerhuset for at tørre det ud om vinteren.

I brancheforeningen Danske Byggecentre kalder administrerende direktør, Palle Thomsen, situationen for ulykkelig. Man opfordrede sine medlemsvirksomheder til at trække alle MgO-plader tilbage i marts måned.

- Jeg kan se, at Byggeskadefonden anslår, at der er solgt ca. en million kvadratmeter af de her plader, og hvis alle disse plader skal skiftes, så kan man godt sammenligne den her sag med eternitsagen, som kørte for 10-15 år siden. Dengang var det smuldrende tage, der var problemet, men den her sag kan sagtens vise sig at få et lignende omfang, siger Palle Thomsen.

Er det først gået galt, så venter der et kompliceret juridisk efterspil – også hos Lone Haahr Clemmensen, der nu står med et halvfærdigt hus, som skal rives ned.

- Jeg kan se på Byggeskadefondens hjemmeside, at man begyndte at få mistanke til den her type plader helt tilbage i november sidste år. Det var lige på det tidspunkt, at vi begyndte at sætte pladerne op, så det kan da godt undre os, at tømmerhandelen, der leverede pladerne til os, ikke orienterede os om den mistanke, så vi kunne have undgået alt det her, siger hun.

Familien nu rettet et krav til deres lokale tømmerhandel, men deres forsikringsselskab har sendt det krav videre til leverandøren.

Lone Haahr Klemmesen peger på, at det - udover de uoverskuelige økonomiske konsekvenser - også har psykiske konsekvenser, når man ikke ved, hvordan sagen lander.

Byggeriet af familiens nye stuehus er gået i stå, og lige nu bor hun sammen med sin kæreste og deres et-årige datter i et gammelt hus, som er så utæt og dårligt, at familien ikke kan bo der til vinter.

 

 

 

Mest Læste

Annonce