Camilla og Karina er klar til at støtte andre psykisk sårbare til et bedre liv

Velfærd

19/01/2016 13:19

Nick Allentoft

Psykisk sårbare kan nu få støtte af ligesindede i forandringen mod et bedre liv. Det hedder også peer-støtte, og gennem et nyt projekt har Randers, Aarhus og Viborg Kommuner, Region Midtjylland og SIND Pårørendeforeningen netop uddannet de første peer-medarbejdere.

Camilla Pape og Karina Laursen har selv prøvet at stå der, hvor en psykisk sygdom tager magten og hele verden ramler. Men i dag lever de et meningsfyldt liv trods deres psykiske vanskeligheder – og nu vil de gerne støtte andre psykisk sårbare i forandringen mod et bedre liv.

Læs mere af Anders Dinsen

Anders Dinsen blogger på DenOffentlige om velfærd, inklusion og livet som bruger af offentlige services. Læs mere om Dinsen og hans tankevækkende blogindlæg her. 

Derfor slog de til, da Randers Kommune søgte efter kandidater til at blive uddannet såkaldte peer-medarbejdere. Og Camilla og Karina er blandt de første 8, der netop er blevet færdiguddannede.

Positive rollemodeller

”Jeg vil rigtig gerne hjælpe andre, der står i samme situation som jeg selv tidligere har stået i. Man kan føle sig meget alene og hjælpeløs som psykisk sårbar og her tror jeg, at jeg vil kunne være en positiv rollemodel, der viser, at man godt kan få det bedre,” siger den 25-årige Camilla Pape, der selv døjer med anfald af panikangst og med autisme.

Randers Kommune har uddannet de 8 peer-medarbejdere som led i projektet ”Ligestillet støtte – en vej til recovery”. Her samarbejder Randers, Aarhus og Viborg Kommuner samt Region Midtjylland og SIND Pårørendeforeningen. Partnerskabet har tilsammen fået bevilget knap 10 millioner kroner til over en treårig periode at udvikle metoder, så psykisk sårbare kan få støtte af ligesindede i forandringen mod et bedre liv.

Hos SIND Pårørenderådgivning har man mange års erfaringer med de muligheder, der er, når psykisk sårbare giver deres erfaringer videre til andre, der ønsker at komme sig. Og ifølge de to nyuddannede peer-medarbejdere giver det rigtig god mening, at kommuner og regioner nu også involverer psykisk sårbare i at støtte andre i samme situation.

”Uanset hvor dygtige, de professionelle er, kan man ikke læse sig til, hvordan det føles at have en psykisk sygdom. Vi har oplevet det på egen krop og vil derfor kunne spørge ind på en anden måde,” siger den 38-årige Karina Laursen, der har PTSD.

Godt klædt på

Både Camilla Pape og Karina Laursen hænger sig dog ikke i de diagnoser, de tidligere har fået stillet. For de er langt i deres egen recoveryproces, og derfor føler de sig også godt rustet til nu at støtte andre sårbare.

”Vi er rigtig godt klædt på, og vi har under uddannelsen talt meget om at sætte grænser. Så vi er helt trygge ved, at vi skal ud at tale med andre borgere,” siger Camilla Pape.

Camilla, Karina og de 6 øvrige nyuddannede peer-medarbejdere skal nu på forskellig vis tilknyttes psykiatrien, og nogle skal hjælpe med at uddanne flere peer-medarbejdere. Projektet med ligestillet støtte strækker sig fra december 2014 til juni 2018. De 10 millioner kroner er bevilget af Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale forhold.

 

Mest Læste

Annonce