Succes med læse- og skrivekurser til Københavns sosu’er

Kurser i grammatik, stavning, læsning og it betaler sig i København. Det seneste halvandet år har et stort antal af Københavns Kommunes sosu’er været på skolebænken, og det hjælper dem til at dokumentere bedre og mere selv. Det viser en ny evaluering. Hvis ordene hopper og danser på pc´en - og teksten bare ikke er til at læse og forstå, er der hjælp at hente for medarbejderne i Københavns Kommunes ældrepleje.

Siden 2011 har kommunen testet 3.300 medarbejdere på plejehjemmene og i hjemmeplejen i deres evne til at læse og skrive og bruge it. Testen viste, at godt 1400 medarbejdere har brug for læse/skrivekurser, mens cirka 900 har brug for kurser, der gør dem mere dus med pc’en. Indtil videre har omkring 1200 medarbejdere været på skolebænken, mens resten forventes at komme til inden for det næste år.

- Langt hovedparten af vores medarbejdere er kortuddannet og er måske helt tilbage fra skolen stødt på nederlag og fiaskoer, når det kom til at læse og skrive. Med den her indsats giver vi alle lige muligheder for at efteruddanne og dygtiggøre sig. Noget, mange ellers ville have været afskåret fra, men som i højere og højere grad er nødvendigt i dagens ældrepleje - hvor ikke mindst kravene til dokumentation og it stiger konstant, siger sundheds- og omsorgsborgmester i København Ninna Thomsen (SF).

Dygtigere medarbejdere og en bedre ældrepleje
En netop offentliggjort evaluering af uddannelsesindsatsen viser, at flere medarbejdere er begyndt at dokumentere selv, og at flere er begyndt at dokumentere bedre og samtidig tro mere på egne evner.
- Jeg er rigtig stolt over den her indsats. Mange fortæller, at deres selvtillid er vokset, og de er lettede over at have fået taget hul på et stort tabu, siger borgmester Ninna Thomsen. Hun understreger samtidigt, at det her også er med til at højne den generelle kvalitet i ældreplejen.

- Man kan jo være en super kompetent og dygtig social- og sundhedshjælper, selvom man har svært ved at skrive endelserne korrekt. Men der er ingen tvivl om, at medarbejderne nu kommer til at løfte de store krav til dokumentation endnu bedre end før. Og det er alt andet lige med til at give borgerne en mere tryg og professionel omsorg og pleje, uddyber borgmester Ninna Thomsen

Rengøringsmedarbejderne skal også løftes
På baggrund af de gode resultater har kommunen besluttet også at tilbyde ældreplejens rengøringsmedarbejdere et markant kompetenceløft. Efter planen vil denne medarbejdergruppe blive testet inden sommerferien og herefter tilbudt kurser alt efter deres individuelle behov. Rengøringsmedarbejderne har blandt andet brug for hjælp til at læsning og stavning, så de bliver rustet til at gennemføre efteruddannelse i fx at undgå smittespredning på arbejdspladsen og udføre rengøringen ergonomisk korrekt. 

Emneord: Kurser, Kompetenceudvikling, Københavns Kommune, Evaluering, Ninna Thomsen
Københavns Kommune på DenOffentlige.dk Københavns Kommune
Aktivitet: Artikler: 57 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 14.09.17 Infrastruktur
  Her er vinderne på boligmarkedet

  En opgørelse over hussalget i de seneste 25 år viser, at der er store forskelle på, i hvilke kommuner den årlige fortjeneste har været størst for dem, der solgte i 2016. I top 10 finder vi både Lolland, Rødovre og Samsø.

 • 14.08.17 Velfærd
  Socialpædagoger skal blive klogere på teknologi

  Der er brug for mere viden om brugen af teknologi i arbejdet med mennesker med nedsat funktionsevne. Derfor har Professionshøjskolen Absalon i samarbejde med Autismecenter Storstrøm indledt et samarbejde - blandt andet om et helt unikt kursus.

 • 19.04.17 Velfærd
  København: Markerer 10 år med kræftcenter

  Hvert år bliver omkring 1000 københavnere henvist til Center for Kræft & Sundhed København, som er blandt de førende i Danmark inden for kommunal kræftrehabilitering. I denne uge er det 10 år siden, at centret slog dørene op for første gang.

 • 07.04.17 Bæredygtighed
  Fire gange hyldest til godt sprog

  Sprogprisen.dk 2017 gik til Domstolsstyrelsen, Gentofte Hospital, Nordsjællands Politi og Københavns Kommune

 • 01.03.17 Politik
  Seksbyerne til Folketinget: Giv kommunerne frie hænder

  Beskæftigelsesområdet har brug for en gennemgribende forenkling, hvis kommunerne skal levere en hurtig og effektiv indsats. Så enkelt er budskabet, når Aarhus og resten af 6-byerne onsdag d. 1. marts har foretræde for Folketingets beskæftigelsesudvalg.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige