COI - Center for Offentlig Innovation

COI - Center for Offentlig Innovation

Købmagergade 22, 4. sal , 1150 København K København K

Telefon: 61 81 31 03 Website: coi.dk E-mail:

Formål

Center for Offentlig Innovation (COI) er et nationalt center, der understøtter øget kvalitet og effektivitet i hele den offentlige sektor gennem innovation.

Dyk ned i COI's arbejde her: Hovedaktiviteter.

Parterne bag etableringen af COI

COI er etableret af parterne på det offentlige arbejdsmarked: Regeringen, KL, Danske Regioner, FTF, OAO og Akademikerne.

Parterne har dannet en politisk følgegruppe med finansministeren som formand. Den politiske følgegruppe får årligt en mundtlig redegørelse for centrets aktiviteter.

Parterne har også dannet en administrativ styregruppe, som godkender handlingsplan for COI, følger arbejdet og får forelagt status for fremdriften i de enkelte aktiviteter.

Samarbejdspartnere

COI vil søge aktive samarbejdspartnere. COI er en lille enhed, som vil løse en stor del af sine opgaver ved at trække på kompetencer og erfaringer hos andre aktører på innovationsområdet.

Valget af samarbejdspartnere vil ofte være inspireret af vore seks parter eller af spændende udveksling af indsigt i og iagttagelse om innovation.

Målgrupper og samarbejdspartnere vil variere fra aktivitet til aktivitet. COI vil generelt samarbejde med dem, der har interesse i den konkrete aktivitet, og som prioriterer at gå aktivt ind i arbejdet.

Blogs

Artikler

 • Ledelseskommissionens fokus på driftsledelse er godt nyt for innovation
  18.04.17 Ledelse

  Det er godt nyt for borgerne og virksomhederne, at Ledelseskommissionen har fokus på driftsledelse i den offentlige sektor. Fokus på sikker drift er nemlig en central forudsætning for at skabe højere kvalitet og effektivitet gennem innovation.

 • Københavns Kommune satte social innovation på dagsordenen og blev hædret: "Vi var nok lidt på tværs"
  06.03.17 Velfærd

  Københavns Kommune blev hædret for et byudviklingsprojekt, som tænkte social innovation ind som en del af en bæredygtig byudvikling. Noget, som konkurrencen ikke lagde op til i første omgang.

 • ‘Stjæl med stolthed’ startede samtaler med ledere fra hele verden
  03.03.17 Velfærd

  Center for Offentlig Innovations spredningsguide var én af 12 cases udvalgt af OECD til at deltage som et eksempel på offentlig Innovation i udstillingen ’Edge of Government’. Læs her, hvad COI og Københavns Kommune fik med sig hjem.

 • Center for Offentlig Innovation til topmøde i Dubai: Skal lære beslutningstagere at stjæle med stolthed
  13.02.17 Velfærd

  Center for Offentlig Innovation rejser til Dubai for at lære alverdens regeringer den danske kunst at stjæle med stolthed. Minister for Offentlig Innovation Sophie Løhde er begejstret.

 • 10 år efter kommunalreformen: Kommunerne har oprustet markant på innovationsindsatsen
  16.01.17 Velfærd

  Andelen af kommuner med innovationsenheder- og strategi er steget markant de seneste ti år. Ikast- Brande Kommune har været med fra begyndelsen.

 • Ansøg nu, hvis du vil være med i ét af COI's netværk i 2017
  16.01.17 Velfærd

  Ansøg nu, hvis du være med i ét af COI’s to netværk, hvor vi deler viden og genbruger erfaringer i arbejdet med innovation.

 • Stor interesse for dansk offentlig innovation i OECD-regi: - Do you have that in english?
  16.12.16 Bæredygtighed

  To konsulenter fra COI var i denne uge på besøg i OECD i Paris, hvor de mødte stor interesse for det danske arbejde med offentlig innovation.

 • Tre kendte kommunale direktører: Lokaldemokrati er i nybrud
  09.12.16 Ledelse

  Ønsket om at udvikle kommunal politik og velfærd i et tæt samspil mellem politikere og borgere stiller nye krav til topembedsmændene, når de skal spille ’politikerne gode’. Tre af dem fortæller her, hvordan de håndterer den opgave.

 • Eksperternes råd til innovatører: Spring ud i det
  06.12.16 Velfærd

  COI holdt Innovationscafé for at fejre udgivelsen af Hjælpepakken til evaluering af innovative tiltag. To evalueringseksperter gav deres bud på, hvorfor det kan være svært for innovatører og evaluatorer at mødes - og hvorfor det er så givende, når de

 • Innovationspraktik bryder sektorgrænser: Vi skal være kollegaer frem for konkurrenter
  06.12.16 Velfærd

  Ideklinikken i Aalborg havde inviteret en kommunal fundraiser indenfor til en praktik, hvor ideer og metoder blev udvekslet og konkrete problemer løst trods de forskellige sektorer.

 • Hverdagens innovationseksperter delte historier fra maskinrummet
  15.11.16 Velfærd

  Ny bog er et kinderæg for innovationsfaglige. Rigshospitalet, vej- og park arbejdere fra Billund og vågetjeneste fra Røde Kors er blandt bogens proteiner.

 • Ny COI-bog: Innovation øger effektivitet og kvalitet i den offentlige sektor
  31.10.16 Velfærd

  Børnehaver, sygehuse og uddannelsesinstitutioner er gode til få kvalitet og effektivitet ud af genbrug, viser Innovationsbarometeret. Bogen giver gode råd, praktiske eksempler og en lang række nye indsigter i offentlig innovation.

 • Modsætninger mødes i praktikken
  23.10.16 Ledelse

  Innovationspraktikken i København Kommunes socialforvaltning bød på et umage match. Kriminalassistent Henrik lærte noget om post-its, mens og Lene og Sara fra praktikstedet lærte, at de godt kunne bruge en gerningsstedskoordinator i deres arbejde.

 • Når politikerne er i førertrøjen: Kolding og Odsherred sætter innovation højt
  05.10.16 Politik

  Borgmestrene fra Kolding og Odsherred kommuner fortæller samstemmende, at vedholdenhed og ideer, der kommer nedefra, er helt afgørende for den offentlige innovation.

 • Tre kommunaldirektører om fodfejl: Den sag lærte vi af
  02.10.16 Ledelse

  Tre kendte kommunale direktører deler erfaringer fra en fodfejl, de lærte af. Mød Lisbeth Binderup, Jesper Thyrring Møller og Rikke Berg.

 • Selv de mest dedikerede innovatører kan glemme at evaluere
  29.09.16 Politik

  Når offentlige arbejdspladser evaluerer deres innovative tiltag, kan der komme mere kvalitet ud af innovationerne. Det viser en ny analyse, som COI har fået udført af professor Peter Dahler-Larsen, Københavns Universitet.

 • Hvordan kan din organisation understøtte innovation?
  09.05.16 Infrastruktur

  COI inviterer til Innovationscafé på DOKK1 i Aarhus. Praktikere og forsker fortæller om, hvordan organisering har konsekvenser for innovation.

 • Den kærlige kommune er blevet konkret: Borgere og politikere har skabt et nyt “vi”
  02.05.16 Politik

  Politikerne satsede indflydelsen og inviterede borgerne ind i maskinrummet med en politik. Både borgere, politikere og medarbejdere bliver udfordret, siger borgmester Jacob Bundsgaard (S) og byrådsmedlem Hans Skou (V)

 • Erhvervsstyrelsen har succes med 'nudging' - også til gavn for virksomhederne
  20.04.16 Ledelse

  At give et lille puf i den rigtige retning kan gøre en stor forskel. Det har de erfaret i Erhvervsstyrelsen, som siden 2013 har arbejdet med at påvirke virksomhedernes adfærd ved hjælp af ’nudging’.

 • Praktikantbesøg gav værdifuld refleksion og varig relation
  20.04.16 Ledelse

  Kvalificerede indspark til hverdagen og en relation, der varer ved. Det var udbyttet for Dansk Design Center, som fik besøg af Odense Kommunes Kristina Dienhart under COI’s Innovationspraktik i 2015.

 • Ringkøbing-Skjern: Ejerskab er nøglen til innovation
  12.04.16 Politik

  I Ringkøbing-Skjern Kommune har de siden 2010 forsøgt at udnytte medarbejdernes egne idéer og kreative løsninger for at styrke innovationen. Det har blandt andet banet vejen for Naturens Rige, som er en politisk vision for hele kommunen

 • Nu rykker hospitaler på nye styringsformer
  08.04.16 Ledelse

  Fem simple spørgsmål på en stander eller iPad sætter fokus på patienternes oplevelser i Region Hovedstaden, lige fra politisk topniveau og ned til det enkelte afsnit. Efter en lærerig pilottest på to hospitaler er man nu i drift og klar til at rulle ud.

 • Opgør med grønthøsterbesparelser i København: Nye ideer skal gøre plads til 100.000 nye borgere
  09.03.16 Politik

  Københavns politikere har afsat en halv milliard kroner til at forny kommunens velfærdsløsninger. Men at erstatte rå besparelser med innovative investeringer kræver også noget nyt af politikerne selv, erkender borgmestre.

 • I Region Sjælland vil de være bedst til at kopiere
  02.03.16 Ledelse

  I innovationsmiljøer er ambitionen ofte at være bedst til at udvikle nye løsninger. Men der er mindst lige så stort potentiale i at være bedst til at implementere andres løsninger. Sådan lyder rationalet bag en ny inno.strategi i Region Sjælland.

 • Praktik skal øge innovationen i Holstebro
  22.02.16 Ledelse

  I bestræbelserne på at øge samarbejdet om innovation giver Holstebro Kommune nu sine ansatte mulighed for at komme i lynpraktik på en anden arbejdsplads. Inspirationen kommer fra COI.

 • Unges U-vending breder sig
  29.01.16 Velfærd

  Med kurser og mesterlære har en succesfuld behandling af unge misbrugere spredt sig fra København til Horsens og Helsingør. Sidstnævnte har allerede givet stafetten videre til flere andre kommuner.

 • COI lancerer Innovationstesten.dk
  19.01.16 Ledelse

  Nu kan enhver politiker, offentlig leder eller medarbejder online besvare Innovationstesten på 10 minutter og se, hvor den enkeltes arbejdsplads placerer sig i innovationslandskabet.

 • Tyvstartere er godt i gang med COI’s spredningsguide
  13.01.16 Ledelse

  Den 7. januar kunne COI byde seks medarbejdere fra region, stat og kommune velkommen til at tyvstarte med COI’s nye trin-for-trin-guide til spredning af innovation. Tyvstarterne er de første, som for alvor giver sig i kast med at bruge guiden.

 • Da innovation mødte evaluering
  03.12.15 Ledelse

  Under halvdelen af alle offentlige innovationer evalueres. Det var torsdag udgangspunktet for en velbesøgt konference om evaluering af innovation – også kendt som kunsten at ramme et mål i bevægelse.

 • Hvilken værdi skaber offentlige-private innovationssamarbejder?
  30.10.15 Velfærd

  To nye undersøgelser giver for første gang nogle mere systematiske svar om omfang og resultater.

 • Billedkort forbedrer demensramtes hverdag
  27.10.15 Velfærd

  Forsøg på nordsjællandske plejecentre viser, at små billedkort gavner kommunikationen mellem medarbejdere og demensramte ældre.

 • Simple effektmålinger forenkler innovationsarbejdet
  26.10.15 Velfærd

  I Odense hjælper et team af innovationskonsulenter frontmedarbejdere med at opfinde nye arbejdsgange og måle effekten med det samme. Målingerne gør det lettere at træffe de rigtige beslutninger i en fart.

 • Aarhusiansk innovationscenter skal genopfinde velfærdsamfundet
  14.10.15 Velfærd

  Aarhus Kommunes nye innovationscenter er sat i verden for at flytte kommunens fokus fra egne ydelser til borgernes behov. Metoderne er hentet fra designverdenen. Interview med stadsdirektør Niels Højberg og centerleder Anne Vest Hansen.

 • Aarhus kickstarter storsatsning på innovation
  13.10.15 Velfærd

  Aarhus Kommune vil genopfinde sig selv med design-tænkning. COI var med til at skyde indsatsen ind i kulturhuset DOKK1, hvor kommunens nye innovationscenter skal bo.

 • Innovationspraktik på kryds og tværs
  18.09.15 Ledelse

  Kommunerne foretrak staten, og staten foretrak kommunerne, da COI sendte 91 offentlige ledere og medarbejdere i innovationspraktik.

 • Praktikant blev kastet direkte ind i hverdagen
  18.09.15 Ledelse

  Sonja Meyer fra Herning Kommune tog i innovationspraktik hos de digitale innovatører ved Odense Universitetshospital – og blev straks kastet ud i arbejdet med brugerdreven innovation.

 • Stor afstand giver store fordele
  12.09.15 Ledelse

  COI’s praktikuge er i fuld gang. Hos Region Nordjyllands Idéklinikken er der besøg fra den modsatte ende af landet i form af Kristina Velser fra Frederiksberg Kommune. Hun oplever betydelige gevinster ved at have flyttet sig langt væk fra hverdagen.

 • Praktik inspirerer til tværfaglighed
  11.09.15 Ledelse

  COI’s Innovationspraktik er i gang. Sagsbehandlende ergoterapeut Camilla Mohr fra Middelfart tog turen til en intensivafdeling i Silkeborg – og blev hurtigt inspireret af afdelingens tværfaglige arbejde.

 • Jo flere højtuddannede, jo mere innovation
  08.09.15 Politik

  Ny analyse fra Center for Offentlig Innovation dokumenterer for første gang nogensinde sammenhæng mellem uddannelse og innovation i den offentlige sektor.

 • Netværk for offentlige innovationschefer
  18.08.15 Ledelse

  Innovation organiseres på vidt forskellig vis (også) i det offentlige, men er du chef for en enhed, der har det organisatoriske hovedansvar for innovation i din organisation, så er vores nye netværk måske interessant for dig.

 • Nyt netværk for spredning af offentlig innovation
  18.08.15 Ledelse

  COI tilbyder innovatører i den offentlige sektor at deltage i et netværk for spredning af innovation. Netværket har til formål at understøtte videndeling og genbrug af erfaringer, kreative ideer og konkrete innovative løsninger.

 • Praktikantbesøg satte tanker i gang og skabte nye relationer
  18.08.15 Ledelse

  Forud for septembers landsdækkende praktik-uge har Center for Offentlig Innovation selv testet konceptet og haft besøg af en innovationspraktikant. Det satte tanker i gang og skabte en fortrolig relation for begge parter.

 • Tværsektorielt samarbejde gavner patienterne
  30.06.15 Velfærd

  Nordsjællandsk pilotordning skaber tættere samarbejde mellem region, kommuner og praktiserende læger. De første resultater er gode, men det tværsektorielle samarbejde har ikke været uden udfordringer.

 • Kortspil skabte debat om innovatør-udfordringer
  30.06.15 Ledelse

  COI har sat syv typer offentlige innovatører på kortform. Det var udgangspunkt for en givtig debat om innovatørernes hverdag og udfordringer ved centrets Innovationscafé 9. juni.

 • Samarbejde øger konkurrenceevnen i Randers
  30.06.15 Politik

  I Randers samarbejder små industrivirksomheder, der før var konkurrenter, gennem et offentligt støttet netværk. Det hjælper virksomhederne med at forny sig, konkurrere og skabe vækst og arbejdspladser.

 • Det handler om at skabe forstyrrelse
  29.05.15 Ledelse

  Venner og kolleger tænker ligesom én selv. Fornyelsen kommer, når du opsøger det anderledes, mener professor Jacob Torfing, der forsker i innovation.

 • Dokumentation er en balancegang mellem tillid og kontrol
  21.05.15 Ledelse

  Fredag den 24. april var 80 medarbejdere og ledere, fra hele den offentlige sektor, samlet i København for at dele erfaringer og blive klogere på, hvordan man kan bruge dokumentation, som styringsredskab i en udviklingsproces.

 • Sådan er velfærdens innovatører
  29.04.15 Ledelse

  COI har undersøgt, hvad der kendetegner de mange medarbejdere og ledere i den offentlige sektor, der arbejder med innovation. Hvem er de, hvordan arbejder de, og hvordan deler de viden om innovation?

 • Fra princip til praksis
  12.03.15 Ledelse

  Løbende brugerinddragelse er en forudsætning for at lykkes. Det er erfaringen i det kommunale projekt FriNoVa, der er udpeget som styringslaboratorium.

 • Den uformelle dialog er vigtig
  02.02.15 Velfærd

  Sociale og kulturelle indforståetheder kan give overraskelser, når man i det offentlige kopierer projekter fra hinanden. Derfor er en uformel erfaringsudveksling lige så vigtig som systematisk vidensoverdragelse.

 • Sygeplejerskes idé indtager hele Rigshospitalet
  07.01.15 Velfærd

  Med projekt IdéRiget har Rigshospitalet indsamlet ideer fra medarbejdere og testet de bedste i et intensivt innovationsforløb. For ung kræftsygeplejerske betyder det, at hun nu skal i gang med at rulle ny behandlingsform ud over hele hospitalet.

 • Gode relationer giver trygge borgere
  16.12.14 Velfærd

  I Nordsjælland får borgerne en sms, hvis der er tricktyve på spil i nabolaget, eller en dement plejehjemsbeboer er gået hjemmefra i nattøj. Det hjælper politiet og skaber tryghed i lokalsamfundet.

 • Nyt lys over land
  27.11.14 Infrastruktur

  'DR Skole og Gymnasium' lavede for nylig en klimakonkurrence med titlen 'Nyheder fra en varm fremtid'. Her kunne elever fra grundskoler og gymnasier i hele landet give deres bud på en klimaartikel. Denne artikel er vinder af konkurrencen.

 • Mange “kokke” forbedrer sundheden
  25.11.14 Velfærd

  I Horsens skabes der ny teknologi for at forbedre tilværelsen for borgere med kroniske sygdomme. Videokonsultationer er bare en ud af mange succeser.

 • Slip kontrollen: Naturstyrelsen skabte ny friluftspolitik i åben proces
  30.10.14 Politik

  Når ildsjælene inviteres med, får man et bedre resultat. Naturstyrelsen har arbejdet med åben proces og borgerinddragelse.

 • Engagementet smitter
  14.10.14 Politik

  Et godt arbejdsmiljø kan ikke dikteres oppefra. Det er udgangspunktet for Kriminalforsorgens projekt om samarbejdsdrevet innovation i fængslerne.

 • Vi må vide, om det virker
  26.06.14 Politik

  Den offentlige sektor skal blive bedre til at måle, hvad der fungerer – også på innovationsområdet. Det fastholder fokus på borgerne, siger to kommunale chefer.

 • Medarbejderne har nøglen
  10.06.14 Ledelse

  Alle de kreative forslag fra de ansatte i Region Nordjylland bliver samlet ét sted: På Idéklinikken.

Cases

Pressemeddelelser

Kontaktpersoner

 • Rikke Gredsted Seidenfaden