Concito: Danmark glipper stort potentiale i offentlige indkøb

Danmark glipper et stort grønt potentiale, når det handler om de 310 mia. kroner, som vi hvert år bruger på offentlige indkøb. Det går ikke kun ud over miljøet, men også pengepungen.

Det er hovedbudskabet i en ny analyse om grønne offentlige indkøb, som CONCITO har offentliggjort. Charlotte Fischer, chef for CONCITO Bæredygtigt Erhverv og forfatter til analysen, mener, at Danmark har brug for noget styring, når det handler om at drive grønne offentlige indkøb.
”Danmark mangler ambition i sine offentlige indkøb. Vi skal i langt større omfang se grønne offentlige indkøb som en god forretning for Danmark. Lige nu skader vi klimaet og miljøet og spilder penge, fordi vi alt for ofte kun køber ind kortsigtet efter anskaffelsespris – og ikke totaløkonomi. Vi glipper muligheden for at bygge et stærkt dansk hjemmemarked for grønne løsninger op – og dermed skabe grundlaget for et bedre klima, innovation og flere eksportsuccesser”, siger Charlotte Fischer. 
 
CONCITOs beregninger viser, at den samlede udledning af drivhusgasser fra offentlige indkøb i Danmark i hele værdikæden er ca. 20 mio. tons CO2e per år, svarende til 4 tons per indbygger. Blot et krav om en 10 pct. reduktion af udledningen fra de offentlige grønne indkøb vil spare 2 mio. tons CO2e per år. Det svarer til at fjerne ca. 650.000 biler fra vejene eller godt en fjerdedel af den danske bilpark. Klimapotentialet er derfor stort – og kan nås relativt let. 
 
CONCITO giver i analysen en række anbefalinger til, hvordan Danmark bedre udnytter det grønne potentiale i offentlige indkøb, herunder:
 
⦁ Danmark skal sætte skarpere fokus på de tunge sektorer med stor betydning for klima og miljø, nemlig fødevarer, bygge/anlæg og transport.

⦁ Danmark skal have et stærkt maskinrum med klare mål for grønne indkøb med fast monitorering – og vi skal i øget omfang udvikle og anvende redskaber og standarder, der kan gøre det lettere at købe grønt ind.

⦁ Danmark skal sikre mere innovation med nyt nationalt mål, der skal stimulere brug af funktionskrav, markedsdialog og de nye innovationspartnerskaber, som udbudsloven åbner for.
⦁ Danmark skal mere konsekvent bruge total- og livscyklusomkostninger, hvor det giver såvel grøn som sort bundlinje.
⦁ Danmark skal sikre en stærkere regulering og mere viden om fremdrift og effekt af grønne indkøb på klima og miljø.
Notatet om ”Grønne offentlige indkøb” er det tredje i en serie af klimabriefs, som vurderer potentialet i en række lovende klimaløsninger fra ind- og udland og kommer med anbefalinger til mulige tiltag på området. Serien er støttet af VILLUM FONDEN.
 
Emneord: Grønne indkøb, OPS, Offentligt privat samarbejde, Bæredygtig udvikling, Concito, Charlotte Fischer, Indkøb, Udbud, OPS Avisen nr. 1
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 926 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 28.02.17 Ledelse
  Indkøbere: Dialog er en gevinst for alle

  Dialogen mellem leverandører og indkøbere er vigtig for samarbejdet om den offentlige sektors indkøb, siger indkøbernes forening, IKA, efter kritik af foreningens Årskonference.

 • 07.02.17 Politik
  Lejeaftale om Arena Fyn er sandsynligvis i strid med reglerne

  Odense Kommunes tillægsaftale om brugsretten til Arena Fyn fra oktober 2013 er sandsynligvis i strid med reglerne om støtte, fortælle kommunen i en pressemeddelelse.

 • 07.02.17 Infrastruktur
  Helsingør bygger nyt stadion

  ”Det gamle stadion er udtjent og derfor har et stort flertal i byrådet besluttet sig for et nyt stadion på Gl. Hellebækvej, hvor det var vigtigt for os og en stor ambition, at der også bliver taget hensyn til andre idrætsgrene og områdets karakter," siger borgmester Benedikte Kiær.

 • 02.02.17 Ledelse
  DI får anerkendelse for debat om konkurser

  IKA, Foreningen af offentlige indkøbere, tildeler Dialogpris 2017 til Dansk Industri. Prisen går til DI for indsatsen med at fremme en konstruktiv dialog om, hvordan konkurser blandt private leverandører af hjemmepleje kan forebygges og håndteres bedst muligt.

 • 02.02.17 Infrastruktur
  Danmarks første OPP-psykiatri-sygehusbyggeri i Vejle står klar

  Team OPP og Region Syddanmark kan nu indvie det første offentlig-private psykiatri-sygehusbyggeri i Danmark. Byggeriet huser Psykiatrisk Afdeling Vejle samt Børne- og Ungdomspsykiatrisk Ambulatorium Vejle. De nye rammer skal løfte den psykiatriske behandling og bidrage til mere fysisk aktivitet, forebyggelse af tvang og mere inddragelse af patienten.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige