Danmark får de første folkeskove

Bæredygtighed

04/11/2013 09:45

Freja Eriksen

Søndag den 10. november bliver spaden sat i jorden for at plante Høgshøj Folkeskov ved Randers. Dermed er Danmark på vej til at få den anden folkeskov, der skal være med til at beskytte klimaet og vandmiljøet. Yderligere fem folkeskove er på vej i fire danske kommuner.

Køb et træ for 19 kroner - og vær med at nedsætte mængden af CO2. Samtidig sikre du rent drikkevand i Danmark. Sådan lyder et tilbud fra Growing Trees Network via konceptet Folkeskoven.dk, der i et års tid har arbejdet på at få rejst en række folkeskove i Danmark.

 

Træerne plantes på kommunal jord over grundvandsressourcer. Søndag den 10. november vil lokale spejdere og bysbørn fra Spentrup ved Randers plante de første træer til Høgshøj Folkeskov, der dermed bliver Danmarks anden folkeskov. Tidligere på året var Growing Trees Network med til at etablere en folkeskov i Beder-Malling ved Århus.

Skove kan optage CO2 fra luften og fungere samtidig som et naturligt filter, der beskytter drikkevandet mod nedsivning af kvælstof og pesticider”, forklarer Lars Heiselberg Jensen fra Growing Trees Network

På landsplan er der i de senere år i gennemsnit blevet lukket to vandboringer om ugen, og mange af de eksisterende vandboringer kan der mange steder måles pesticider og kvælstof ud over de anbefalede værdier. Det har fået Lars Heiselberg Jensen til at stifte Growing Trees Network sammen med makkeren Kim Nielsen.

”Rent drikkevand er en folkesag. Plantede træer skaber en stribe positive effekter for naturen. Planter vi danskere 15 træer pr. person om året, hvert år i resten af vores levetid, vil vi på en simpel og billig måde over år kunne fjerne mere CO2 end vi udleder. Samtidigt skabes nye bynære, rekreative områder der hjælper til at beskytte fremtidens rene drikkevand,” fastslår Lars Heiselberg Jensen.

Growing Trees Network er også på vej til at etablere folkeskov i Odense og Høje Taastrup Kommuner. Skoven ved Randers bliver plantet på et 7,5 hektar stort område ved den gamle gravhøj Høgshøj fra bronzealderen. Jorden stille frit til rådighed af Randers Kommune. Kommunen er ansvarlig for anlæggelsen af skoven. Finansieringen kommer via Folkeskoven.dk

”Vi vil gerne skabe et aktivt naturområde for både lokale og besøgende, samtidig er kommunen gået med i projektet, fordi vi ved at mere skov er til gavn for miljøet.Vi ved også at skoven er, der hvor danskerne for eksempel går hen på familiepicnic eller for at cykle på mountainbike med vennerne. Alt det og meget mere vil vi give muligheden for i den nye skov,” siger Skov og Landskabsingeniør i Randers Kommune, Randi Flensborg Jørgensen.

Siden 1990 er det danske skovareal kun vokset med 3,5 procent. Det er med andre ord ikke en hverdagsbegivenhed, at der bliver plantet ny skov. Etableringen af Høgshøj Folkeskov sker i et samarbejde med en lokal borgergruppe, der i løbet af efteråret har haft travlt med både at købe og sælge træer. Salget er blandt andet foregået fra den lokale brugs. I alt er der indtil dato solgt 11.000 tæer, hvilket er nok til at plantet godt halvdelen af den nye skov.

Udover at plante nye træer, bliver der etableret en lille skovsø og der bliver lavet et spændende varieret terræn, som både cyklende og gående kan have glæde af.

Mange lokale kræfter har allerede bakket op projektet. Den lokale skole har indsamlet penge til skoven i forbindelse med et løb på skolernes motionsdag. Det lokale vandværk, der er drevet privat har købt tæer, og det samme har den lokale spejdergruppe. Det første spadestik vil derfor også blive taget af de lokale spejdere sammen med andre lokale bysbørn. Det sker ved et arrangement, søndag den 10. november kl. 13. Flere informationer findes på www.natur.randers.dk og www.folkeskoven.dk

 

Mest Læste

Annonce