En undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at skolebørnene aldrig før har været så trætte i deres hverdag, som nu. Tallene er indsamlet i skoleåret 2013-2014 og viser, at 78,2 procent af eleverne mindst én gang om ugen er trætte om morgenen, når de skal i skole. I 1988 var kun 31 procent trætte mindst én gang om ugen. Samtidig er 25,5 procent af eleverne i dag trætte hver eneste morgen, når de skal i skole, viser undersøgelsen.
Den eksplosive stigning har i første omgang en ret simpel forklaring. Det fortæller professor Bjørn Holstein, som har været med til at lave undersøgelsen.
- Børn sover omkring en time mindre i dag, end de gjorde for 25 år siden, og det er alt for lidt. Enhver søvnforsker vil sige, at det går simpelthen ikke med så lidt søvn, siger Bjørn Holstein til Avisen.dk.
Han giver blandt andet elektronikken skylden for søvnmanglen.
- Det skyldes især, at børnene ganske enkelt bruger mere og mere tid på at surfe på computeren, se fjernsyn og spille på iPad'en. Det tidsforbrug er eksploderet så meget, at det har ædt en time af børnenes nattesøvn, siger Bjørn Holstein.
I foreningen Skole & Forældre, som repræsenterer landets skolebestyrelser, hører man ofte om alt for trætte elever. Her er forklaringen også elektronikken.
- Som forældre må vi gribe i egen barn. For mange af os kan jo heller ikke selv lade være med at sidde med mobilen, og det smitter af på børnene. Man prøver at sige til dem, at der skal være slukket kl. 22, men så opdager man, at de har ligge med mobilen under hovedpuden, siger formand Mette With Hagensen til Avisen.dk.
Heldigvis oplever hun, at flere skoler tager problematikken op.
- Nogle skoler har ikke så meget opmærksomhed på det. Men mange steder diskuterer man problemet i elevråd, i skolebestyrelser og på forældremøder, siger hun.
I Danmarks Lærerforening oplever man også problemet med søvnige skolebørn.
- Det er bestemt noget, lærerne genkender. Vi ser i alt for høj grad udmattede børn. Mit indtryk er, at der bliver stillet så høje krav til familierne, at de bliver enormt pressede, siger Dorthe Lange, næstformand i Danmarks Lærerforening til Avisen.dk.