Det er alt for let for hackere at trænge frem til følsomme oplysninger hos de statslige virksomheder.

Datasikkerheden bør være i top

Det er meget utrygt for danske borgere og virksomheder at rigsrevisionen har en så markant kritik af sikkerheden i de statslige virksomheder.

Fortrolige digitale date og personfølsomme oplysninger ligger som ren lokkemad for hackerangreb hos de statslige virksomheder. Rigsrevisionen har i sin beretning kigget nærmere på fire statslige virksomheder i Finansministeriet og Klima- og Energiministeriet, som er tilsluttet Statens It, der har ansvaret for it-systemerne i 10 ministerier og 80 statslige styrelser og institutioner. Konklusionen er, at ingen af virksomhederne har gjort tilstrækkeligt for at beskytte sig mod hackerangreb.

Meget utrygt

- Det er meget utrygt for danske borgere og virksomheder, at rigsrevisionen har en så markant kritik af sikkerheden i de statslige virksomheder. Vi er bekymrede for om vi fortsat kan have tillid til, at de data som danske virksomheder og borgere skal aflevere til det offentlige beskyttes ordentligt, siger chefkonsulent Henning Mortensen, DI ITEK.

Han mener, at Digitaliseringsstyrelsen og Center for Cybersikkerhed må lave en overordnet strategi og nogle konkrete vejledninger baseret på Iso27000 sikkerhedsstandarden.

- Det kan være udgangspunktet til at omlægge statens sikkerhed efter, slår Henning Mortensen fast.

Uafhængige kontroller

Foruden de tekniske sikkerhedstiltag som rigsrevisionen anbefaler bør der ifølge ham også sættes uafhængige kontroller i stil med rigsrevisionen i værk, som sikrer at der løbende bliver holdt øje med sikkerheden.

- Og så skal det selvfølgelig frem i offentligheden, når der har været databrud, så borgere og virksomheder kan tage deres forholdsregler, siger chefkonsulenten i DI.

Gør brug af moderne teknologier og metoder

Han peger også på, at der må stilles krav om at gøre brug af moderne teknologier og metoder til beskyttelse af personoplysninger.

- Ved at gøre brug af de metoder og teknologier kan man begrænse skaden meget, hvis uheldet skulle være ude, siger Henning Mortensen.

Blandt metoder og teknologier peger han på Privacy Impact Assessment, Privacy by Design og Privacy Enhancing Technologies.

Dansk Industri på DenOffentlige.dk Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med dette udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder ...
Aktivitet: Artikler: 167 | Events: 2 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 24.05.17 Velfærd
  Fællesskabsforening skal skabe nyt liv i byrum

  Ikast-Brande Kommune vil i samarbejde med borgerne i Bording og lokale erhvervsdrivende etablere en ny fællesskabsforening. Foreningen skal medvirke til, at der kommer flere aktiviteter og nye traditioner i Bordings nye byrum. Projektet, som løber over de kommende fire år, støttes økonomisk af Realdania.

 • 09.05.17 Velfærd
  Verdenskendt professor holder børne- og ungdomskonference i Danmark

  En af psykologiens fremmeste tænkere – skaberen af teorien om socialkonstruktionisme – professor Kenneth J. Gergen – er medarrangør, når Center for Skole og Læring, University College Sjælland i efteråret holder en stor konference om udsatte.

 • 08.05.17 Velfærd
  Aarhus største plejehjemsfirma går konkurs

  Aarhus Kommune gør alt for at hjælpe berørte borgere, efter at hjemmehjælpsfirmaet Hjemmehjælpen A/S er gået konkurs. Rådmand vil have speedet op på ældreministerens initiativer, som skal skabe større tryghed for de ældre.

 • 05.05.17 Velfærd
  Skolebørn finder narkolager i Otterup

  Elever fra en 3. klasse fandt et parti narko i buskads ved deres skole, oplyser Nordfyns Kommune i en pressemeddelelse. Glasset var delvist nedgravet og indeholdt et parti amfetamin.

 • 01.05.17 Velfærd
  Styrelse advarer psykiatrien: Indsats mod tvang går for langsom

  Den nye årsopgørelse for brug af tvang i psykiatrien viser, at det ikke går helt så hurtigt som forventet med at nedbringe brugen af tvang, samt at der er forskel i regionernes resultater. Hent årsopgørelsen her.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige