De vil have statens arbejdspladser: Udflytning får borgmestre i det pæne tøj

Regeringen vil flytte endnu flere statsjob ud i landet. Og kampen om, hvor de skal hen, er allerede i gang.

3900 statslige arbejdspladser er på vej fra hovedstaden og ud i resten af landet. 

Men allerede før den første bølge af udflytning er gennemført, er kampen om at få del i næste bølge skudt i gang.

Indtil nu er det i alt for høj grad de større byer i provinsen, der har fået gavn af udflytningen, lyder kritikken fra flere borgmestre.

Udflytning af statslige arbejdspladser

Vi har samlet alle historier om udflytningsplanerne.

Læs meget mere her

Svendborg Kommune har tidligere kæmpet for at få Søfartsstyrelsen og den nye politiskole til byen. Men ingen af delene lykkedes. 

Borgmester Lars Erik Hornemann (V) håber, at turen er kommet til hans kommune nu. 

- Hvis man taler om at skabe balance i Danmark med udflytning af statslige arbejdspladser, kan det ikke være rigtigt, at man flytter til universitetsbyerne og de vækstcentre, der er i forvejen, siger han.

Heller ikke Lolland Kommune har indtil videre fået nogen af de udflyttede arbejdspladser. Borgmester Holger Schou Rasmussen (S) håber, at det sker nu.

- Hvis man skal løfte og have Danmark i fuld balance, skal man flytte nogle flere af de arbejdspladser helt ud i de mindre købstæder og ikke kun i de store byer uden for København, siger han.

Lolland har oplevet en vækst på omkring 1000 private arbejdspladser, fortæller borgmesteren. 

- Hvis man har et varieret udbud af arbejdspladser, betyder det også, at der er langt flere, der er interesseret i at søge de stillinger, fordi der også er job til ægtefællen.

Borgmester Mogens Gade (V) fra Jammerbugt Kommune har store forventninger til, at hans kommune står for tur.

- Mange af de arbejdspladser, der er blevet placeret, er ikke placeret helt derude, hvor de skulle gøre gavn. Man har typisk placeret dem i de større byer ude ved os - Aalborg, Thisted og Frederikshavn, siger han.

Jammerbugt Kommune kan godt klare sig selv, understreger han. Men statslige arbejdspladser ville have en stor betydning alligevel.

- De kan gøre, at der bliver mere liv og mere bosætning, end der ellers ville være, siger Mogens Gade.

Borgmestrene er ikke alene om at ønske mere udflytning. 

En rundspørge, Voxmeter har foretaget for Ritzau blandt 1012 repræsentativt udvalgte borgere, viser, at halvdelen af danskerne støtter, at flere end de allerede planlagte job rykkes ud fra hovedstaden.

36 procent er imod, mens resten svarer ved ikke. Opbakningen er måske ikke så overraskende størst i Nordjylland, mens et stort flertal i hovedstaden er imod.

Hvilke styrelser og instanser, der skal skifte adresse, er endnu ikke fastlagt. Og heller ikke, hvor mange job der skal rykkes.

Det er minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V), der skal strikke en plan sammen for, hvor de statslige arbejdspladser skal flytte hen.

Hun kan endnu ikke oplyse, hvad der kommer til at afgøre, hvad der bliver flyttet og hvorhen. Men hun glæder sig over, at der er opbakning til projektet i befolkningen.

- De statslige institutioner er sat i verden for at løse opgaver til gavn for borgere og virksomheder i hele landet, siger Løhde i en skriftlig kommentar til Ritzau.

/ritzau/

Emneord: Udflytning af arbejdspladser, Statslige arbejdspladser, Jammerbugt Kommune, Mogens Gade, Svendborg Kommune, Lars Erik Hornemann, Lolland Kommune, Holger Schou Rasmussen, Sophie Løhde, 280617
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 5872

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 16.11.17 Ledelse
  Innovationsminister iværksætter kulegravning af bureaukrati

  I 12 kommuner er der nu igangsat kulegravninger af bl.a. regler og dokumentationskrav på dagtilbuds- og ældreområdet. Kulegravningerne skal være med til at give medarbejderne mere tid til kerneopgaverne, siger ministre. Hent kommissorier her.

 • 15.11.17 Politik
  Regeringsudspil vil rydde ud i regeljungle for ledige

  Markant mindre bureaukrati. Mere frihed til kommunerne. Og alle skal med. Regeringen lægger med sit udspil op til en gennemgribende forenkling af beskæftigelsesindsatsen, der skal frigøre ressourcer i landets jobcentre til at hjælpe ledige i beskæftigelse.

 • 27.09.17 Politik
  Minister vil afskaffe unødvendige regler

  Fra 1. oktober - 1. februar kan borgere, virksomheder og organisationer indmelde forslag til regler og dokumentationskrav, som de gerne vil have afskaffet, direkte til ministerierne.

 • 20.09.17 Infrastruktur
  Boliganalyse: ’Den rådne banan’ er slet ikke så rådden

  Vi har i mange år talt om ’Den rådne banan’, men er det virkelig så råddent i yderkanten af Danmark? Boligsiden.dk har set nærmere på, hvordan prisudviklingen og salgstallene på boligmarkedet har udviklet sig side om side med gennemsnitsdanmark.

 • 14.09.17 Infrastruktur
  Her er vinderne på boligmarkedet

  En opgørelse over hussalget i de seneste 25 år viser, at der er store forskelle på, i hvilke kommuner den årlige fortjeneste har været størst for dem, der solgte i 2016. I top 10 finder vi både Lolland, Rødovre og Samsø.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige