DF efter burkasejr: Nu går de efter tørklæder i folkeskolen

Velfærd

09/10/2017 19:14

Nick Allentoft

Efter at have fundet et flertal for burkaforbud går DF som det næste efter forbud af tørklæde hos skolebørn. V og S siger nej ligesom de oprindeligt også gjorde til burkaforbud.

Da regeringspartierne Liberal Alliance og Venstre i fredags meddelte, at man gik ind for et burkaforbud, gik der ikke mange sekunder, før Dansk Folkeparti rettede fokus mod at forbyde tørklæder.

DF fik debatten om de muslimske klædedragter burka og niqab til at rulle. Og som det næste skridt vil DF helt konkret have fjernet tørklædet på skolebørn.

Det siger udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen (DF).

- Det er ekstra vigtigt, når vi taler om børn. Jeg tror ikke, at børn kan overskue, hvilket markant, politisk og religiøst symbol et tørklæde rent faktisk er.

- Der skal være plads til, at man som forældre kan give sit barn det kristne kors eller den muslimske halvmåne. På den måde kan man stadigvæk vise, hvilket religiøst tilhørsforhold, man har.

- Men de meget markante religiøse symboler skal man holde ude af grundskolen. 

- Der er et element af undertrykkelse af kvinder i islam, og det taler for at holde det muslimske tørklæde ude af grundskolen, siger Martin Henriksen.

Spørgsmål: Kan man overhovedet sammenligne en burka med et tørklæde?

- Et stykke af vejen kan man godt. Burka og niqab er ekstremisme i sin reneste form. Der er man ikke helt henne med tørklædet. Men det repræsenterer et menneskesyn, hvor man deler mennesker op i rene og urene.

- I dette tilfælde deler man kvinder og små piger op i dem, der er værdige og uværdige. Disse værdier og dogmer skal man holde ude af grundskolen, siger Henriksen.

Spørgsmål: Hvor mange børn går egentlig med tørklæde i folkeskolen?

- Det ved jeg ikke. Vi foreslår heller ikke en lang udredning af det. Generelt er der flere, der går med tørklæde end med burka eller niqab, siger Henriksen.

Foruden Venstre og Liberal Alliance meddelte Socialdemokratiet torsdag i sidste uge, at de også var for et burkaforbud.

DF håber, at selv samme partier vil være med til et forbud af tørklædet hos skolebørn. 

I første omgang vil Henriksen drøfte sagen med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og undervisningsminister Merete Riisager (LA).

De Konservative, der er regeringens varmeste fortalere for et burkaforbud, er ikke med på at forbyde religiøse tørklæder.

Det udtalte gruppeformand Mette Abildgaard (K) allerede i fredags.

Venstre er imod et tørklædeforbud, lyder det fra politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen.

- I Venstre vil vi ikke forbyde tørklæder eller anden religiøs hovedbeklædning, skriver han i en sms.

S og V afviser  Socialdemokratiet kommer ikke til at støtte Dansk Folkepartis ønske om et tørklædeforbud blandt børn i folkeskolen.

Det siger udlændinge- og integrationsordfører Dan Jørgensen (S).

- Tørklæder har ikke samme undertrykkende effekt som burka. Derfor tænker vi, at forbud mod tørklæder er at gå for langt.

- Men vi vil gerne være med til at diskutere, hvordan vi får færre religiøse symboler i det offentlige rum - herunder tørklæder, skriver Dan Jørgensen i en sms.

Han har ikke mulighed for at stille op til interview, men tilføjer:

- Skolen er vigtig i denne sammenhæng. Her skal børn lære, at de har et frit valg. 

- Piger skal frit kunne fravælge tørklæder. Det er en af grundene til, at vi har foreslået et opgør med de muslimske friskoler.

Socialdemokratiet vil lukke friskoler, der har en andel af elever med udenlandsk baggrund på over 50 procent. Det er med henblik på at lukke muslimske friskoler. 

Venstre har udtalt, at man ikke går ind for et tørklædeforbud. Det samme har regeringspartnerne fra De Konservative og Liberal Alliance.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce