DI: Ja tak til fair konkurrence med det offentlige

Der er brug for klarere regler og mere gennemskuelige priser, når offentlige institutioner løser opgaver i konkurrence med private virksomheder.

Det er konklusionen i en række nye anbefalinger fra Konkurrencerådet. Det er et vigtigt skridt på vejen mod en fair konkurrence, mener DI’s branchefællesskab for rådgivningsvirksomheder, DI Rådgiverne.

- Private rådgivervirksomheder oplever urimelig konkurrence fra offentlige institutioner som for eksempel Danmarks Statistik, SFI og KORA. Jo flere opgaver betalt af skatteborgerne, som de offentlige institutioner udfører, jo mere bliver de i stand til at løse opgaver uden for deres kerneområder i konkurrence med de private virksomheder. Tilmed ofte til lavere priser, fordi reglerne er for upræcise, siger branchedirektør fra DI Rådgiverne Henriette Søltoft.

Læs mere fra DI - Dansk Industri

Erhvervslivets brancefællesskab, DI, er redaktør for eget indhold på DenOffentlige.

Læs flere historier, forslag og oplæg fra DI her.

Konkurrencerådet anbefaler, at der sættes hegnspæle op for, hvilke opgaver, de offentlige institutioner må konkurrere med private virksomheder om på det kommercielle marked.

- Det er vi meget tilfredse med. Det dur jo ikke, at offentlige virksomheder for skattekroner opbygger store rådgiverhuse, som går i konkurrence med private virksomheder. Vi mener, at det er nødvendigt med helt klare regler for, hvor langt de offentlige institutioner må bevæge sig væk fra de offentlige kerneopgaver som for eksempel forskning og udvikling, siger Henriette Søltoft.

Samtidig anbefaler Konkurrencerådet, at offentlige institutioner, som konkurrerer på det private marked, skal beregne deres priser på samme måde som private virksomheder. Priserne skal indeholde alle omkostninger – også indirekte omkostninger som uddannelse og varme, og fortjenesten skal også regnes med.

- Det svarer til den måde, private virksomheders fastsætter deres priser på, og det vil gøre konkurrencen mellem offentlige og private virksomheder mere lige, siger Henriette Søltoft.

Konkurrencerådets anbefalinger kommer på baggrund af en analyse fra Konkurrence– og Forbrugerstyrelsen om offentlige aktiviteter på private markeder.

- Anbefalingerne fra Konkurrencerådet er så klare, at de ligger lige til det politiske højreben. Vi ser frem til politisk opfølgning med skærpede regler, hvilket er sundt for konkurrencen og en afgørende håndsrækning til rådgivervirksomhederne. Vi håber, at Konkurrence og forbrugerstyrelsen fortsætter undersøgelserne omkring konkurrenceforvridning fra det offentlige, herunder området for kontroludbud og offentlig støtte til uddannelse, siger branchedirektør Henriette Søltoft, DI Rådgiverne.

Yderligere oplysninger hos branchedirektør i DI Rådgiverne Henriette Søltoft på 0045 20883919

Emneord: OPS, Offentligt privat samarbejde, Konkurrencerådet, Konkurrence, Dansk Industri, DI, Henriette Søltoft
Dansk Industri på DenOffentlige.dk Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med dette udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder ...
Aktivitet: Artikler: 159 | Events: 2 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 07.02.17 Politik
  Lejeaftale om Arena Fyn er sandsynligvis i strid med reglerne

  Odense Kommunes tillægsaftale om brugsretten til Arena Fyn fra oktober 2013 er sandsynligvis i strid med reglerne om støtte, fortælle kommunen i en pressemeddelelse.

 • 07.02.17 Infrastruktur
  Helsingør bygger nyt stadion

  ”Det gamle stadion er udtjent og derfor har et stort flertal i byrådet besluttet sig for et nyt stadion på Gl. Hellebækvej, hvor det var vigtigt for os og en stor ambition, at der også bliver taget hensyn til andre idrætsgrene og områdets karakter," siger borgmester Benedikte Kiær.

 • 02.02.17 Ledelse
  DI får anerkendelse for debat om konkurser

  IKA, Foreningen af offentlige indkøbere, tildeler Dialogpris 2017 til Dansk Industri. Prisen går til DI for indsatsen med at fremme en konstruktiv dialog om, hvordan konkurser blandt private leverandører af hjemmepleje kan forebygges og håndteres bedst muligt.

 • 02.02.17 Infrastruktur
  Danmarks første OPP-psykiatri-sygehusbyggeri i Vejle står klar

  Team OPP og Region Syddanmark kan nu indvie det første offentlig-private psykiatri-sygehusbyggeri i Danmark. Byggeriet huser Psykiatrisk Afdeling Vejle samt Børne- og Ungdomspsykiatrisk Ambulatorium Vejle. De nye rammer skal løfte den psykiatriske behandling og bidrage til mere fysisk aktivitet, forebyggelse af tvang og mere inddragelse af patienten.

 • 12.01.17 Politik
  Regeringen igangsætter servicetjek af offentlige erhvervsaktiviteter

  Private virksomheder skal ikke udsættes for ulige konkurrence fra offentlige myndigheder. Det er regeringens holdning, at det offentlige ikke skal bevæge sig ind på private markeder og udføre opgaver, der ligger langt ud over det offentliges kerneområde.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige