DI: Ny statslig it-strategi kan bidrage til øget konkurrence

Politik

03/02/2017 08:15

Chefkonsulent

Dansk Industri håber på, at den kommende statslige it-strategi vil bane vej for mere konkurrenceudsættelse og mere moderne og sikre it-systemer.

Minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) har sat kurs mod en ny statslig it-strategi, som skal forandre de statslige myndigheders arbejde med it. Den plan får ros fra Dansk Industri (DI), der ser Sophie Løhdes plan som et skridt på vejen mod mere konkurrenceudsættelse af offentlige opgaver og dermed en mere effektiv brug af skattekronerne samt øget innovation.

- Fremtidens offentlige sektor har brug for, at de skarpeste og mest innovative virksomheder byder ind på de digitale løsninger. Vi skal sikre, at forældede systemer og systemer, der ikke har været i udbud, bliver erstattet med nye, tidssvarende systemer med højere sikkerhed. Det kræver konkurrenceudsættelse og gerne mere, end vi ser i dag, siger Adam Lebech, branchedirektør i DI Digital.

Udbud kan give moderne systemer

Regeringen præsenterede søndag et såkaldt kasseeftersyn af det statslige it-område. Eftersynet viser blandt andet, at staten bruger omkring syv milliarder kroner årligt på it-området, og at flere it-systemer er i dårlig stand. I dag står staten bag cirka 4.200 it-systemer, hvoraf 428 er i såkaldt ”kritiske”, hvor driftsforstyrrelser kan have store konsekvenser.

I regeringens kasseeftersyn fremgår det, at 157 ud af de 428 kritiske it-systemer betegnes som at have en ”utilstrækkelig systemtilstand”. Den nye it-strategi vil ifølge Sophie Løhde kræve en ”grundlæggende forandring” af måde, som staten i dag arbejder med it på.

- Det er et langt, sejt træk, og problemerne løses ikke med et snuptag. Med it-strategien vil vi gennemføre flere markante ændringer på området, som sikrer at vores digitale infrastruktur styres sikkert og professionelt, siger Sophie Løhde i en pressemeddelelse.

Fair konkurrence skaber vækst

En af de virksomheder, som gerne ser mere konkurrenceudsættelse, er Formpipe Software, som leverer it-løsninger til digitalisering af offentlige arbejdsgange. Adm. direktør Thomas à Porta fornemmer en ”klar opbakning” i den private it-branche til regeringens nye strategi.

- Problemet er, at der i dag ikke er fair konkurrence og klare regler for udbud af offentlige opgaver. Det betyder, at vi som virksomhed mister kunder og it-opgaver og dermed en ekstra gang overvejer, hvor vi skal investere og vækste, i forhold til hvis vilkårene var fair for alle parter, siger han.

Opret digital omstillingsfond

DI ønsker en radikal nytænkning af den offentlige forvaltning, og den måde den understøttes digitalt på. Derfor anbefaler DI, at der oprettes en digital omstillingsfond og merinvesteres 15 milliarder kroner frem mod 2025, forklarer Adam Lebech.

- Udgangspunktet er, at der kommer styr på de forældede it-systemer, og at der er reel konkurrenceudsættelse. På den måde får vi alle mest kvalitet til den bedste pris, siger han.

En tværstatslig arbejdsgruppe bestående af eksterne eksperter skal frem mod sommeren 2017 udarbejde et oplæg til it-strategien.

 

Mest Læste

Annonce