Dit hurtige internet går gennem kloakken

Infrastruktur

30/07/2015 17:17

Nick Allentoft

Nu åbnes der op for, at danskerne langt lettere kan få lynhurtige bredbåndsforbindelser. Uden dyre opgravninger bare ved at skyde kablerne ind i kloakrørene.

Hurtigere og måske billigere internet til mange flere danskere kan blive konsekvensen af en ny lov, der gør det muligt at trække fibernet igennem kloakledningerne. 

Det betyder, at man kan spare meget af det dyre, tidskrævende gravearbejde, som ofte er en trafikal pestilens for både borgere og virksomheder især i byerne. 

Et nyt EU-direktiv baner vej for muligheden, som vandsektorens brancheorganisation, Danva, har taget til sig, og som nu skal implementeres i dansk lov.

Fra næste sommer kan udbydere af kommunikationsnet som bredbånd med blandt andet fiberkabler dermed bede om lov til at placere deres ledninger i kloakrør.

Det åbner ifølge Danvas direktør Carl-Emil Larsen helt nye muligheder:

- Det kan blive en gevinst på flere måder. Det kan spare danskerne for penge og besværligheder og samtidig på en enkel måde give hurtigere internet. Der er masser af plads i store kloakrør. Med robot kan man skyde et fiberkabel ind, så man slipper for at grave. Og det vil ikke genere rensning og vedligehold af rørene, siger han.

Til gengæld har det været vigtigt for Danva at få undtaget drikkevandsledninger for at sikre, at der ikke er nogen sundhedsmæssige risici.

Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, Hofor, er netop i gang med det første danske pilotprojekt for at undersøge, hvordan vandsektoren kan bidrage til at gøre Danmark mere digitalt.

- Vi skal finde nogle strækninger med forskellige typer kloakrør. Det må ikke være alt for pænt og ordentligt, men afspejle virkelighedens opbygning af kloaksystemet gennem flere hundrede år, siger områdechef Gorm Elikofer.

- Det interessante er, om vi kan bruge metoden både som en hovedvej for transmission af signaler fra en bydel til en anden og som biveje, hvor man også kan koble de enkelte kunder på. Det sidste vil der være langt det største potentiale i.

Pilotprojektet skal rulles ud i efteråret, så Hofor i starten af det nye år ved meget mere om, hvad det skal koste, og hvem der skal være med.

- Kan vi gøre det lidt billigere, er det interessant, men hurtigere er også interessant. Når erhvervskunder ønsker stærkere internetforbindelser, skal det gerne gå stærkt og ikke være om et halvt år, siger han.

Hofor vil samarbejde med interesserede teleselskaber, og i teleoperatørernes brancheforening, Telekommunikationsindustrien, ser direktør Jakob Willer store perspektiver i projektet.

- Gravearbejdet er langt den dyreste del af en ny infrastruktur, så der er mange omkostninger at spare, når man slipper for det, siger han.

Erfaringer andre steder i Europa med bredbånd i spildevandsledninger viser, at det kan fungere i blandt andet Wien, Barcelona, Budapest og Hamborg. 

- De positive erfaringer betyder, at vi er interesseret i at få afprøvet en brugbar model også her i Danmark, siger Jakob Willer.

- Vi ser det som et middel til at gøre udrulningen af godt bredbånd lettere og billigere. 

- I første omgang ikke mindst i byområder, hvor det er ekstra besværligt at grave, men også med muligheder udenfor byerne, hvor det jo også koster mange penge at grave, siger han. 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce