Efter Køge-sagen: Skærpet fokus på at sige fra når der er fare for patientsikkerhed

- Det er jo alarmerende, at der ikke bliver lyttet til medarbejderne, når de gennem næsten halvandet år gør opmærksom på problemerne. Så jeg håber, at man fremover vil tage medarbejdernes opråb alvorligt, siger tillidsmand til DR Sjælland.

I starten af året indførte Sjællands Universitetshospital begrebet Stop the line, hvor medarbejdere er forpligtede til at gribe ind, hvis de oplever noget, der er til fare for patientsikkerheden.

Men sagen om at personalet har bedøvet respiratorpatienter på grund af travlhed på intensivafdelingen i Køge, har vist at systemet ikke virker, siger vicedirektør på Sjællands Universitetshospital Susanne Lønborg Friis til DR Sjælland.

Ledelsesaviserne

Ledelsesavisen nr. 6 udkom i februar 2017. Læs den her

Ledelsesavisen nr. 5 udkom i november 2016. Den finder du her 

Tidligere udgaver: 
Ledelsesavisen nr. 4 om strategier og styring 
Ledelsesavisen nummer 3 om  Sverige, kloge ledere og eksperimenter

Nummer 2 - om retningslinier og en opsang til fagprofessionelle

Online-udgaven finder du lige her

- Vi har fået indsigt i, at ordningen ikke er kendt og virker i dagligdagen. Så derfor må vi have en endnu større indsats end tidligere på året, hvor Stop the line kom, siger hun.

LÆS OGSÅ: Vejledning om ansattes ytringsfrihed

I det konkrete tilfælde havde sygeplejerskerne på afdelingen flere gange gjort opmærksom på problemet, ligesom det fremgik af en rapport fra Arbejdstilsynet i maj, men der blev først for alvor sat en stopper for det, da DR Sjælland gik ind i sagen.

Formand for Dansk Sygeplejeråd Kreds Sjælland Helle Dirksen er glad for, at der nu bliver strammet op på procedurerne.

- Det er jo alarmerende, at der ikke bliver lyttet til medarbejderne, når de gennem næsten halvandet år gør opmærksom på problemerne. Så jeg håber, at man fremover vil tage medarbejdernes opråb alvorligt, siger hun til DR Sjælland.

Stop the line skal gerne indføre en kultur på Sjællands Universitetshospital, hvor det er naturligt, at den enkelte giver udtryk for sin bekymring, og der også bliver handlet på det, siger vicedirektør Susanne Lønborg Friis.

- Hvis der ikke handles på det, så kan sagen i sjældne tilfælde ende oppe hos sygehusledelsen, siger hun.

Styrelsen for Patientsikkerhed har på baggrund af sagen fra Køge indledt en tilsynssag af ledelsen på Køge Sygehus og udtalt en kritik af Region Sjælland.

Emneord: Universitetssygehus Køge, Køge Sygehus, Dansk Sygeplejeråd, Helle Dirksen, Arbejdstilsynet, Susanne Lønborg Friis
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 933 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 15.03.17 Ledelse
  Her er Ledelseskommissionen: Allan Søgaard er formand

  Regeringen har nedsat en ledelseskommission, der i de kommende 10 måneder skal se nærmere på ledelse i den offentlige sektor. Læs om medlemmer samt Finansministeriets faktaark mv..her.

 • 25.06.15 Velfærd
  Ældreplejen i Silkeborg skal bygge på tillid

  Der er lagt op til nytænkning på sundheds- og omsorgsområdet i ny aftale mellem Silkeborg Kommune og seks faglige organisationer. Den omfatter 1650 medarbejdere.

 • 25.02.15 Politik
  Øget indsats mod social dumping

  Rødovre Kommune har indgået samarbejdsaftale med LO Hovedstaden om indsatsen mod social dumping.

 • 02.04.13 Ledelse
  Københavns hjemmesygepleje slipper for stopure og dobbeltdokumentation

  Sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter i Københavns Kommunes sygepleje skal ikke længere tidsregistrere deres borgerbesøg. Det er en tillidserklæring til medarbejderne og et opgør med overflødigt bureaukrati og kontrol i ældreplejen, siger sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF).

 • 22.02.12 Velfærd
  Tre nattevagter i træk er for farligt

  Arbejdstilsynet bør stramme op på sine anbefalinger: Ansatte bør højst have to nattevagter i træk. Det mener FTF på baggrund af nye anbefalinger fra et hold eksperter. I dag anbefaler Arbejdstilsynet højst tre natskift i træk for medarbejdere med skifteholdsarbejde, fordi natarbejde er meget belastende for kroppen, bl.a. øger det risikoen for brystkræft.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige