Aalborg Kommune har succes med jobrotation, men rådmand Mai-Britt Iversen kritiserer den nye beskæftigelsesreform for at svække modellen fremover.

Efteruddannelse får rekordantal ledige i arbejde

Velfærd

19/06/2014 14:41

Nick Allentoft

Aalborg er den kommune, der får flest ledige i arbejde gennem jobrotation. Men den nye beskæftigelsesreform vil svække modellen i fremtiden.
En opgørelse fra 1. kvartal 2014 viser, at på bare et år kom 691 ledige i arbejde som følge af Aalborg Kommunes satsning på jobrotation. Dermed placerer den nordjyske kommune sig langt foran sammenlignelige kommuner som København, Aarhus og Odense.   Vindermodel    Modellen er, at alt imens faste medarbejdere efteruddanner sig, ansættes ledige i vikariater. Rådmand Mai-Britt Iversen ser jobrotation som en win-win-løsning.    - Vi ved jo, at uddannelse, erfaring og netværk er alfa omega i beskæftigelsesindsatsen. Med jobrotation lykkes vi faktisk med at slå tre fluer med et smæk. De ledige får opbygget den fornødne erhvervserfaring. Faste medarbejdere tilegner sig nye kompetencer og sidst men ikke mindst styrker virksomhederne konkurrenceevnen, udtaler hun og understreger:    - Jobrotation løser på én gang både en beskæftigelses-, en uddannelsesmæssig og erhvervspolitisk opgave.   Byråd tog handsken op   I forbindelse med budget 2013 besluttede alle byrådets partier, at der skulle satses intensivt på brugen af jobrotation. Statistikken viser, at Aalborg nu også er kommet godt med i forhold til private virksomheder. Hver tredje jobrotationsvikar ansættes således i en privat virksomhed.    Aalborg Kommune har også som arbejdsgiver set guleroden i ordningen og tilbudt personalet efteruddannelse. Både rengøringsassistenter, socialrådgivere, pedeller, pædagoger, lærere m.fl. har fået udvidet CV’et med nye kompetencer.    Rotationsprojekterne spænder fra mindre projekter med otte medarbejdere, der uddannes i socialformidling til efteruddannelse i økologi af 240 kantinemedarbejdere i kommunen. Som en konsekvens af skolereformen har kommunens skoleledere nu også kig på modellen, som en del af løsningen, når lærere skal på efteruddannelse i linjefag, inklusion mm.    Usikkerhed som følge af Beskæftigelsesreform    Det nye forlig om beskæftigelsesområdet, der er indgået mellem regeringen, Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti betyder ændringer i jobrotationsordningen.    - Reformen kommer til at begrænse adgangen til jobrotation gennem en øget medfinansiering af udgifterne og med krav om minimum 6 måneders ledighed – i stedet for de 3 måneder, vi opererer med i dag, konkluderer hun og tilføjer:    - Det synes jeg er ærgerligt. Det må være oplagt for folketingspolitikerne, at den nuværende ordning er en meget positiv investering i landets arbejdsstyrke. Der er rigtig god samfundsøkonomisk fornuft i de nuværende regler, og det vil være dødærgeligt, hvis det ender med at færre kan få uddannelse gennem denne ordning.  

Mest Læste

Annonce