EL vil forbyde privat børnepasning

Enhedslisten har fremlagt forslag i Folketinget om "afskaffelse af muligheden for at etablere private pasningsordninger." FOA bakker op mens Liberal Alliance kalder det gammel-marxistisk.

Privat børnepasning skal skrottes.

Det mener Enhedslisten, der har fremsat lovforslag om 'afskaffelse af muligheden for at etablere private pasningsordninger'. Forslaget skal i dag førstebehandles i Folketinget.

Det skriver Avisen.dk.

Problemet er - ifølge Enhedslisten - at de private børnepassere ikke er underlagt de samme kvalitetskrav som de kommunale og ikke skal følge læreplaner, selvom de får tilskud fra det offentlige.

Det må der nu sættes en stopper for, mener børneordfører fra Enhedslisten, Jakob Sølvhøj.

Velfærdsstat eller velfærdssamfund - hvor er velfærdsmodellen

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

- Kommunerne er helt åbenlyst med til at finansiere børnepasning, der ikke lever op til lovens kvalitetskrav, siger Jakob Sølvhøj til Avisen.dk.

Antallet af børn, der passes privat, stiger. En undersøgelse, som analysebureauet Bureau 2000 har lavet for FOA, skønner, at omkring 8.500 børn i år vil blive passet hos private børnepassere. Det er næsten to en halv gang så mange som i 2004.

Enhedslisten bliver bakket op af fagforbundet FOA, der mener, det giver god mening at sætte en stopper for udviklingen:

- Hver gang der bliver etableret en privat børnepasser, bliver en kommunal dagplejer fyret, og det er umuligt at kontrollere udviklingen, siger sektorformand i FOA Mogens Bech Madsen til Avisen.dk.

Han er samtidig bekymret over manglende tilsyn med de private børnepassere.

Hos fagforbundet Krifa, der repræsenterer godt 800 private dagplejere, mener man ikke, at der er brug for kommunale tilsyn:

- De private børnepassere er allerede underlagt de strengeste kvalitetskrav - nemlig forældrenes krav. Hvis de ikke er tilfredse, så valgte de noget andet, siger Rolf Weber, der er politisk konsulent i Krifa, til Avisen.dk.

I regeringspartiet Venstre stemmer man nej til forslaget, og i Liberal Alliancen er der heller ikke opbakning at hente:

- Det er gammel-marxistisk i ordets mest ubehagelige betydning sådan at udradere borgeres ret til at tage deres egen skæbne i hænderne, siger børneordfører Merete Riisager (LA) om forslaget fra Enhedslisten.

Emneord: Private børnehaver og fritidshjem, Privat velfærd, Enhedslisten, Jakob Sølvhøj, FOA, Mogens Bech Madsen, Liberal Alliance, Merete Riisager, OPS
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 933 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 07.02.17 Politik
  Lejeaftale om Arena Fyn er sandsynligvis i strid med reglerne

  Odense Kommunes tillægsaftale om brugsretten til Arena Fyn fra oktober 2013 er sandsynligvis i strid med reglerne om støtte, fortælle kommunen i en pressemeddelelse.

 • 07.02.17 Infrastruktur
  Helsingør bygger nyt stadion

  ”Det gamle stadion er udtjent og derfor har et stort flertal i byrådet besluttet sig for et nyt stadion på Gl. Hellebækvej, hvor det var vigtigt for os og en stor ambition, at der også bliver taget hensyn til andre idrætsgrene og områdets karakter," siger borgmester Benedikte Kiær.

 • 02.02.17 Ledelse
  DI får anerkendelse for debat om konkurser

  IKA, Foreningen af offentlige indkøbere, tildeler Dialogpris 2017 til Dansk Industri. Prisen går til DI for indsatsen med at fremme en konstruktiv dialog om, hvordan konkurser blandt private leverandører af hjemmepleje kan forebygges og håndteres bedst muligt.

 • 02.02.17 Infrastruktur
  Danmarks første OPP-psykiatri-sygehusbyggeri i Vejle står klar

  Team OPP og Region Syddanmark kan nu indvie det første offentlig-private psykiatri-sygehusbyggeri i Danmark. Byggeriet huser Psykiatrisk Afdeling Vejle samt Børne- og Ungdomspsykiatrisk Ambulatorium Vejle. De nye rammer skal løfte den psykiatriske behandling og bidrage til mere fysisk aktivitet, forebyggelse af tvang og mere inddragelse af patienten.

 • 12.01.17 Politik
  Regeringen igangsætter servicetjek af offentlige erhvervsaktiviteter

  Private virksomheder skal ikke udsættes for ulige konkurrence fra offentlige myndigheder. Det er regeringens holdning, at det offentlige ikke skal bevæge sig ind på private markeder og udføre opgaver, der ligger langt ud over det offentliges kerneområde.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige