Embedsmænd forlader sammenlagt ministerie i stort tal

Et af problemerne ved sammenlægningen af miljø- og fødevareministerierne siges at være nogle helt grundlæggende forskelle i kulturen, skriver Information.

Mens miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) er under et voldsomt politisk pres, kommer det nu frem, at hendes ministerium er ramt af medarbejderflugt. Siden sammenlægningen af Miljøministeriet og Fødevareministeriet den 28. juni 2015 er ca. 37 medarbejdere fratrådt alene i departementet, viser en opgørelse foretaget af medarbejderne selv. 


Tillidsrepræsentant i ministeriets departement, fuldmægtig Cecilie Heerdegen Leth, siger:

»Det, vi oplever blandt medarbejderne, er en vis bekymring for, om den personalemæssige side af sammenlægningen får tilstrækkelig opmærksomhed.«

Der er ca. 235 medarbejdere i departementet, som er det politiske niveau i organisationen, og hvor der nu begynder at ulme en vis uro. Departementet varetager sekretariatsbetjeningen af ministeren i sager, der kræver ministerens inddragelse, men medarbejderne fra de to gamle departementer savner at lære hinanden bedre at kende, at dele viden i tilstrækkelig grad på tværs af huset, og at der sikres ensartede forhold for personalet. 

»Noget af afgangen er forventelig, fordi folk finder nye udfordringer, men hvis afgangen fortsætter med samme hastighed, så vil jeg synes, det er bekymrende,« siger tillidsrepræsentanten. 
Ministeriet har de seneste uger fået hård kritik for regeringens store natur- og landbrugspakke med øgede udledninger af kvælstof. I de første år af pakkens levetid belastes vandløbene mere end oplyst til Folketinget, har eksperter udtalt til Berlingske. 

Allerede ved det nye ministeriums fødsel advarede kritikerne om, at landbrugets interesser ville trumfe miljøhensyn. Dette har også spillet en rolle for nogen, erfarer Information. En kilde i departementet siger:

 

»Som embedsværk er vi vant til skiftende regeringer og politikker, som vi loyalt arbejder for, men de seneste måneders politiske arbejde har presset citronen. Vi er mange, som oplever, at den kritiske faglighed og dialog er blevet ’overrulet’ af et ensidigt fokus på at tilfredsstille regeringen.«


Kilden ønsker at være anonym.  Det samme gælder en anden kilde:

»En del af opsigelserne er drevet af en uheldig kombination af dårlig personaleledelse, og at embedsmandshåndværket er kommet under pres til fordel for politikudvikling, fordi der er kommet en minister med en bunden opgave. Du kan godt leve med en dårlig personaleleder, som kan lære dig fremragende embedsmandshåndværk. Du kan også godt leve med en fremragende personaleleder med dårligt embedsmandshåndværk. Men ingen gider at arbejde for en chef, som er dårlig en håndværker og en dårlig leder.« 

Et af problemerne ved sammenlægningen af de to ministerier siges at være nogle helt grundlæggende forskelle i kulturen. Generelt har embedsmændene i Miljøministeriets departement i højere grad følt deres arbejde som et personligt kald, mens embedsmændene fra det gamle Fødevareministeriets departement mere har været generalister, har det heddet sig. De kunne arbejde mange andre steder end lige netop i det ministerium.

Samtidig har departementets ledelse i det nye ministerium været fokuseret på, at den nye minister, Eva Kjer Hansen (V), ikke skulle lide under ringere betjening som følge af sammenlægningen. 
Medarbejderne ser nu frem til en trivselsundersøgelse, som er bebudet senere i år.

Afdelingschef Charlotte Ahrendt Steen bekræfter, at ca. 37 medarbejdere har forladt departementet siden sammenlægningen.

»Det er et højt tal. Også for højt. Men jeg tænker, at det skyldes efterdønningerne af sammenlægningen. Det er noget, vi i ledelsen har fokus på,« siger hun.
Afdelingschefen kan ikke genkende billedet af, at embedsmænd ’overrules’ for at tilfredsstille regeringen.

»Men det får mig til at tænke, at jeg på førstkommende samarbejdsudvalgsmøde bør tage emnet op og vende det.« 

Emneord: Ledelse, Ledelsesavisen, Slotsholmen, Centraladministrationen, Fødevareministeriet, Miljøministeriet
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 929 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 15.03.17 Ledelse
  Her er Ledelseskommissionen: Allan Søgaard er formand

  Regeringen har nedsat en ledelseskommission, der i de kommende 10 måneder skal se nærmere på ledelse i den offentlige sektor. Læs om medlemmer samt Finansministeriets faktaark mv..her.

 • 16.01.17 Ledelse
  Ny bog om distribueret ledelse: Ingen leder står alene

  Formelle ledere kan ikke tage ansvar for hver eneste handling i en kompleks organisation. Derfor distribueres ledelse i stor stil til medarbejderne, påpeger konsulent i COK,Mai-Britt Herløv Petersen og Susanne Ploug Sørensen i ny bog om emnet.

 • 26.10.16 Velfærd
  Hvornår er uvidenhed blevet en kvalitet?

  Resultatbaseret styring eller tillidsbaseret ledelse? New Public Management eller New Public Governance? Er det enten-eller - eller både-og? Og hvor skal snittet i givet fald ligge?

 • 04.09.16 Bæredygtighed
  Vil stoppe snyd med ekstra 700 kroner: Hver fjerde bil skrottes ulovligt

  Op mod hver fjerde bil ender ikke hos en autoriseret autoophugger, viser ny rapport fra Miljøstyrelsen. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen vil hæve skrotningsgodtgørelsen med 700 kroner til 2.200 kroner for at komme de ulovlige skrotninger til livs. Samtidig nedsættes miljøbidraget.

 • 01.12.15 Ledelse
  Tema søger nye veje for ledere

  Offentlige ledere står i en skruestik mellem statslig styring og hensynet til borgerne. Med ny avis om ledelse og styring sætter DenOffentlige en ramme med fokus på nyheder, videndeling og debat. To kendte ledere er redaktører.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige