Event: Maddag med de mindste

Skræl, smag, sæt ord på og nyd maden - sammen. Det er essensen i Maddagen, hvor næsten 24.000 vuggestue- og børnehavebørn sætter sig til frokostbordet og fejrer det fælles måltid.

Eventen markerer værdien af madordninger, som et sundt, sjovt og velsmagende tilbud, der kan mere end at mætte. Det er Kost & Ernæringsforbundet og FOA, der for fjerde gang arrangerer Maddag. I år står menuen på pitabrød med falafel, ærtecreme og grøntsager, som børnene har været med til at tilberede.

Mad kan mere end at mætte
En af grundstenene i madordninger er at bruge måltidet som et pædagogisk værktøj i hverdagen, hvor børnene inddrages i de små ting, de kan håndtere.


- Gode vaner begynder i barndommen. Så lad os starte med at tilbyde et sundt, appetitligt og fælles måltid her. Måltidet er en oplagt ramme for indlæring, hvor selv de mindste kan være med i forberedelserne. De lærer at håndtere en kniv, at sætte ord på mad og de mærker værdien af et fælles måltid. Jo mere man ved om mad, jo større er sandsynligheden for at træffe bevidste og sunde valg senere i livet. Jeg håber, at Maddag motiverer flere institutioner til at tilbyde madordning med dygtige fagprofessionelle i køkkenet, siger Ghita Parry, formand for Kost & Ernæringsforbundet.

Mad til de mindste i daginstitutioner er et oplagt sted at sætte ind, hvis man vil sikre, at flere får adgang til sund mad. Undersøgelser viser nemlig, at børn får dækket op til 70 % af deres daglige behov for måltider i daginstitutionen.
- Der er godt 310.000 børn i de danske daginstitutioner. Det er her, de får en stor del af deres daglige mad. Derfor har det stor betydning, hvad der bliver serveret. Maddag er en oplevelse ud over det sædvanlige for de børn, der deltager. Samtidig er det en måde at sætte fokus på vigtigheden af at servere sund og spændende mad i landets børnehaver og vuggestuer, så vi får sunde og glade børn, siger Gina Liisborg, formand for Kost- og servicesektoren i FOA.

Læs mere om Maddag her.
Pressefoto: Rune Eversen.

FAKTA: Børn og mad 

  • Hver 5. barn i 0. klasse får en bemærkning i deres journal fra sundhedsplejersken om problematiske mad- og måltidsvaner.
    (Kilde: Bemærkninger til mad og måltider Temarapport og årsrapport Børn indskolingsundersøgt i skoleåret 2015-2016).
  • Børn får dækket op til 70 % af deres daglige madindtag i daginstitutionen.
    (Kilde: Iversen og Sabinsky, Maddannelse, madmod og madglæde, 2011).
  • Kun hver femte børnehave har en madordning: 21% af børnehaverne og 94% af vuggestuerne
    (Kilde: Bureau 2000, jan. 2015).

Vil du vide mere om Maddag:

  • Kost & Ernæringsforbundet: Ghita Parry, formand (via pressekonsulent Sofia Zafirakos): 2830 4185
  • FOA: Gina Liisborg, sektorformand for kost- og servicesektoren, mobil: 2048 4935

 

Emneord: Maddag, Kost & Ernæringsforbundet, Sund kost, Kost og ernæring, Vuggestuer, Daginstitutioner, 130917
Kost- og Ernæringsforbundet på DenOffentlige.dk Kost & Ernæringsforbundet er fagforening og interesseorganisation for kost-, ernærings- og sundhedsfaglige mennesker.   Forbundet forhandler løn og arbejdsvilkår, rådgiver om arbejdsliv o...
Aktivitet: Artikler: 61 | Events: 1 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige