Fagbevægelsen: Der er ikke længere plads til kritik på arbejdspladsen

»Det er fint nok at styre efter mål. Men hvis vi ikke forholder os kritisk til, hvordan vi løser opgaverne, vil det i sidste ende hæmme både den offentlige og private sektor og de ydelser, vi leverer til borgerne,« siger Bente Sorgenfrey.

Sygeplejersker, politimænd og pædagoger tør ikke ytre sig kritisk om forhold på arbejdspladsen af frygt for at blive betragtet som bagstræberiske brokkehoveder, blive udtrukket i næste fyringsrunde eller sanktioneret på anden vis. Det skriver Berlingske søndag.

LÆS OGSÅ: De tror de leder samfundet men.....

»Hvis man ytrer sig kritisk, er man bange for at blive udpeget som en af dem, der ikke vil fremskridtet, ikke vil det bedste for børnene. Og så frygter man, at man bliver den, der bliver peget på ved næste besparelse. Ens forsørgelsesgrundlag er simpelthen i fare,« siger Elisa Bergmann, formand for pædagogerne i BUPL, til Berlingske.

30 år med moderniseringer

Ved et gensyn 30 år efter Moderniseringsprogrammets tilblivelse, er ligheden med nutidige forsøg på at reformere, effektivisere og modernisere den offentlige sektor skræmmende. Store dele kunne være skrevet i dag.

Læs mere her

I en ny bog »Afvæbnet kritik« beskriver sociologen Rasmus Willig, hvordan offentligt ansatte i en tid med store præstationskrav holder intern kritik tilbage af frygt for sanktioner. Konsekvenserne for den enkelte er stress og tab af arbejdsglæde. 

En række af landets fagforbund bakker entydigt op om den konklusion.

»Det er et stort problem. Man opbygger en tavshedskultur, fordi de ansatte frygter sanktioner, hvis de lufter deres kritik. Problemet er langt større i dag end tidligere, fordi der er et meget stort pres på de offentlige organisationer,« siger Dorte Steenberg, næstformand i Dansk Sygeplejeråd. 

Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet, hører også fra medlemmer, at det kan være svært at komme med kritik på jobbet.

»Det er da et problem. Nogle får at vide, at de skal tage ja-hatten på, andre at det ikke er karrierefremmende at fortælle om de opgaver, de ikke kan løse. Hvis man siger, at man ud fra de ressourcer, man har fået stillet til rådighed, ikke kan løse opgaven, så kan det give bagslag,« siger Claus Oxfeldt til Berlingske.

De tre fagbosser understreger, at det især er besparelser, måltal og skærpede krav, der gør, at chefer ikke længere tager positivt mod kritik.

Ifølge formanden for FTF, Bente Sorgenfrey, der er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte – deriblandt flere end 30.000 offentlige ledere – er kulturen vokset i årene under krisen.  Hun taler også med lederne om problematikken.

LÆS OGSÅ: Medmenneskelighed trynes af frygtkultur

»Jeg hører dem sige, at de skal styre så stramt i forhold til økonomi og en række faste mål, og at der så ikke er tid til større diskussioner om, hvor vi skal hen,« siger hun og understreger, at der netop er behov for kritiske medarbejdere i disse år. 

»Det er fint nok at styre efter mål. Men hvis vi ikke forholder os kritisk til, hvordan vi løser opgaverne, vil det i sidste ende hæmme både den offentlige og private sektor og de ydelser, vi leverer til borgerne,« siger Bente Sorgenfrey.

Hos fagforeningen DJØF mener formanden for de offentlige chefer, Henning Thiesen, der til daglig selv indtager direktørstolen hos Beredskabsstyrelsen, at der ér et problem. Men også at størrelsen på det bliver pustet vel meget op. 

»Der er utvivlsomt nogle offentlige arbejdspladser, der har behov for en kulturændring, men jeg tror ikke, at det er et flertal. Jeg tror, at der er en sund åbenhedskultur på langt de fleste arbejdspladser. Medarbejdernes input og kritik er nødvendig på en arbejdsplads. Det er et ledelsesansvar, at der er en ordentlig åbenhedskultur,« siger Henning Thiesen.

 

Emneord: Rasmus Willig, Kritik, Systemkritik, Fagbevægelse, Fagbevægelsen, FTF, Bente Sorgenfrey, DSR, Dansk Sygeplejeråd, Dorte Steenberg, Politiforbundet, Claus Oxfeldt
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1277 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Kommentarer
 • 17.05.16 Gitte H.
  JA-hatte og et JA-hatte-sprog ?

  Hvem er den første til at udgive begrebsordbogen og det samlede undervisningsmateriale, som offentlige ledere undervises efter i faget kommunikation? Vi kender det jo efterhånden godt, men jeg tænker mere for at alle får det samlede overblik over vores JA-hatte-sprog og dens rationaler...

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 21.08.17 Politik
  Socialkrise-reformerne: Fagforbund går sammen om konkrete forslag

  Fleksjob- og førtidspensionsreformen står foran evaluering, og efter markant kritik hen over sommeren er 41 fagforbund nu gået sammen om seks konkrete forslag.

 • 19.12.16 Politik
  FTF: Om ti år vil den offentlige sektor mangle 59.000 par hænder

  Der bliver brug for ekstra 59.000 flere offentligt ansatte, hvis velfærden skal følge med befolkningstilvæksten og holde trit med samfundsudviklingen. Det viser en ny beregning fra FTF.

 • 22.06.16 Politik
  Center for Offentlig Innovation fortsætter

  Regeringen og KL har aftalt at forlænge centeret for en ny periode i forbindelse med aftalen om den kommunale økonomi for 2017. FTF glæder sig over, at centeret kan fortsætte sit vigtige arbejde.

 • 19.11.15 Velfærd
  FTF: Finanslov skader både erhvervsliv og velfærd

  Finanslovsaftalen skærer hårdt i uddannelse, forskning og arbejdsmiljø, og det skader både den offentlige og private sektor. Omprioriteringsbidrag i den offentlige sektor og nyt udgiftsloft i kommunerne frem til 2019 vil betyde mindre velfærd og færre velfærdsmedarbejdere, selvom en del af pengene tilbageføres til udvalgte områder i det offentlige. Der er råd til mere velfærd og offentligt forbrug, fastslår

 • 22.10.15 Velfærd
  FTF: Rigtig dagpengemodel med forkerte betalere

  Aftalen om en ny dagpengemodel giver os et meget bedre system med op til tre års dagpenge og fleksibel genoptjening, men det er urimeligt, at de nyuddannede skal betale så stor del af prisen. Politikerne har ikke taget ansvar nok for de skader, de selv havde skabt i det gamle system, mener FTF’s formand.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige