Fik ikke nyt job i tide: Over 83.000 har mistet dagpengeret

83.079 ledige har mistet dagpengene siden 2013, da dagpengeperioden blev skåret ned til to år.

Ledige fortsatte med at falde ud af dagpengesystemet i 2016 i stor stil: 12.524 opbrugte retten til dagpenge sidste år.

Dermed har i alt 83.079 ledige opbrugt retten til dagpenge siden 2013, hvor den to-årige dagpengeperiode slog igennem, viser et nyt notat fra 3F, baseret på tal fra STAR (Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering).

Det skriver Fagbladet 3F.

Temasektion om Dagpengereform

Læs mere om dagpenge-spøgelset og forsøgene på at finde en bæredygtig løsning i vores særlige tema-sektion lige her. 

Før 2013, hvor man kunne få dagpenge i op til fire år, var der normalt cirka 2.000 ledige, der mistede dagpengeretten hvert år.

- De fire år fra 2013 til 2016 har været sorte år i dagpengehistorien. Aldrig har så mange mærket så hårde konsekvenser af stramninger af reglerne. Som ledig får man mindre for pengene, og forskellen mellem lønindtægt og dagpenge vokser, siger forretningsfører i 3F’s a-kasse Eva Obdrup.

Det er i de store byer – København, Århus, Odense - at flest ledige har opbrugt retten til dagpenge. Det er der ikke noget mærkeligt i. Men det er de københavnske omegnskommuner, som har haft den højeste andel af ledige, der er faldet ud. Kommuner som Ishøj og Albertslund topper listen.

I Ishøj var det 16 procent af de dagpengeledige, der mistede dagpengene i 2013. Sidste år var det ni procent. Ifølge centerchef for beskæftigelse Rene Mikkelsen i Jobcenter Vallensbæk, der også dækker Ishøj, er forklaringen, at blandt andet Ishøj har mange langtidsledige.

- De ledige på Vestegnen har generelt set kortere uddannelse, så de hører til dem, der kom først ud og sidst ind på arbejdsmarkedet. Vi har relativt mange uuddannede, en stor overvægt af kortuddannede, og de er mindre geografisk og fagligt mobile, og helbredsmæssigt svagere. Desuden har vi en overvægt af ledige med anden etnisk baggrund, der også har sprogvanskeligheder, siger han.

Tallene vil – i hele landet – snart se noget anderledes ud. For i år trådte den ny dagpengereform i kraft, som giver mulighed for at forlænge dagpengeperioden via lønarbejde.

Verner Sand Kirk, direktør i Danske A-kasser, der tidligere korrekt har forudsagt udviklingen, er sikker på, at færre vil falde ud i år. Men han tør ikke spå om antallet.

- Dagpengekommission har sagt, at tallet vil falde med cirka 2.000 på grund af forlængelsesmuligheden. Dertil kommer så, at forlængelsesmuligheden udskyder udfaldet i starten af 2017, i hvert fald de første måneder. Endelig er konjunkturerne bedre nu, så flere kommer i arbejde. Derfor vil klart færre falde ud i år, siger Verner Sand Kirk.

Se her hvor mange der er faldet ud i hver kommune

 

Emneord: Dagpengereform, Dagpengeperiode, Nyt dagpengesystem, Dagpengesystem
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1539 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også