Flere underretninger skal hjælpe udsatte børn

Velfærd

03/12/2013 08:27

Huset Zornig

En ny kampagne fra Ankestyrelsen skal sikre, at både almindelige danskere og fagfolk underretter myndighederne, hvis de bekymrer sig om et barns trivsel.

En lang række aktiviteter skal nu sætte fokus på den gode underretning, i håb om at kunne hjælpe flere udsatte børn og unge i Danmark. Aktiviteterne, som blandt indebærer et spil til at starte dialogen med barnet, er en del af Ankestyrelsens nye kampagne Del din bekymring.

Ud over et stort fokus på, at underretningen kommer det udsatte barn til gode, fokuserer kampagnen på, at oplyse danskerne om, hvad der reelt sker, når man underretter om de her børn. Det er nemlig »fejlagtigt at tro, at en underretning ofte ender med, at barnet bliver tvangsfjernet fra hjemmet,« skriver Ankestyrelsen om kampagnen. Oftest ender underretninger i stedet med en foranstaltning i eget hjem. Det kan være i form af familiesamtaler eller en støtteperson til barnet.

Kampagnen er skabt for at give de udsatte børn en bedre hjælp tidligere i forløbet. »Det overordnede formål med kampagnen er, at overgreb mod børn og unge skal opdages tidligt og håndteres kvalificeret,« forklarer Ankestyrelsen på kampagnens hjemmeside. Og opfordringen til at underrette kommunen gælder ikke kun fagfolk, men alle – også hvis man er i tvivl. Én underretning for meget er nemlig bedre end én for lidt, når det handler om børnenes skæbne, mener Ankestyrelsen.

Huset Zornig bakker op

Huset Zornig, som specialiserer sig i og rådgiver om udsatte området, støtter op om kampagnen, som man her mener kan have en afgørende indflydelse.

»At oplyse om, hvor vigtige underretninger er, er et stort skridt mod bedre vilkår for udsatte børn. Det vil vi meget gerne bakke op om, og opfordrer andre til at gøre det samme,« siger Lisbeth Zornig Andersen, tidligere børnerådsformand og stifter af Huset Zornig.

For hende er kampagnens vigtigste element, at der nu kan blive rettet op på misforståelsen om, at underretninger er noget dårligt for familien og barnet det omhandler. Det er nemlig lige det modsatte, forklarer hun.

»Der eksisterer en misforstået opfattelse af, at underretninger altid fører til tvangsfjernelser. I virkeligheden er det mindre end to promille af Danmarks børn, der hvert år bliver fjernet,« forklarer en tilfreds Lisbeth Zornig Andersen. Kampagnen indeholder som noget nyt eksempler på folk, som har gode oplevelser med udfaldet af deres underretninger, og det er netop det, som har effekt, mener hun.

»Der har manglet fokus på succeshistorierne, og det formår denne her kampagne at tage op,« afslutter Lisbeth Zornig Andersen.

Læs mere om kampagnen og find aktiviteterne på www.deldinbekymring.nu.

Mest Læste

Annonce