Flygtningestrømmen deler danskerne

Politik

09/09/2015 10:28

Nick Allentoft

En skarp opdeling af danskerne finder sted i disse dage, hvor der opstår uvant store skillelinjer i debatten om flygtninge og migranter.

Eksempelvis har Suzanne Bjerrehus raset på Facebook over ”det rene anarki” på ­motorvejene, hvor ­”migranter går, som det passer dem,” og hun kalder det et udtryk for en ”ynkelig tabermentalitet” hos politiet, at de ikke skrider ind. Samtidig beskriver debattøren Lisbeth Zornig Andersen, hvordan hun har hjulpet en flygtningefamilie ved at køre dem på selvsamme motorvej til København. Begge dele har fået tusindvis af både overstrømmende og hadske kommentarer, skriver Kristeligt Dagblad. 
I Rødby, som er blevet flygtningenes primære indgangsport til Danmark, oplever man opdelingen særlig stærkt, fortæller nyhedsredaktør David Arnholm fra Lolland-Falsters Folketidende:
”På den ene side er der dem, som på Facebook skriver, at de er klar til at finde våben frem og ’skyde nogle negre’ eller ’fjerne dem med en sneplov’. Jeg har aldrig set så grov en retorik som nu. Og på den anden side er der en opblomstring af folk, der ­aktivt samler tøj ind og hjælper på andre måder. Der er ingen midt imellem,” siger han til Kristeligt Dagblad.
Og opdelingen er ekstrem, mener lektor Michael Böss fra Aarhus Universitet, som blandt andet forsker i nationale fortællinger. Man skal dog skelne mellem de to niveauer, debatten om flygtninge og migranter kører på lige nu. På det politiske niveau har fløjene nemlig nærmet sig hinanden, så venstrefløjen og nødhjælpsorganisationer nu klart formulerer en grænse for gæstfriheden, mens store dele af højrefløjen skælder ud på de mest rabiate røster i ­egne rækker. På det mere folkelige niveau, som især foregår på de sociale medier, er retorikken nu igen lige så skarp, som den var i tiden omkring Muhammed-tegningerne, siger Michael Böss:
”Der er helt klart sket et skifte, så det, der før var en skepsis over for flygtninge, i dag udtrykkes som had. Men hadet kommer i høj grad af frygt, fordi der på meget kort tid er blevet tale om reelle folkevandringer. Alle ser billederne af de hundredvis af familier gående på danske motorveje, og det er en udvikling, som de fleste havde forventet var kommet drypvist hen over en årrække. Nu sker det med en styrke, som udstiller skrøbeligheden i ­vores samfundsmodel, og den er hele fundamentet under vores nationale identitet. Med så meget på spil tvinger det folk til at tage mere klart stilling end normalt,” siger han til Kristeligt Dagblad.

Mest Læste

Annonce