Dennis Kristensen kritiserer skarpt ny rapport fra ROPS.

FOA: Ny rapport giver halve sandheder om udlicitering

Ny rapport fra ROPS udelader konsekvent dårlige eksempler ved udlicitering. Mere skønmaleri, end forskning, mener FOA’s forbundsformand.

Den nye rapport fra Rådet for Offentlig Privat Samarbejde (ROBS) kritiseres skarpt af FOA. Den har til formål at give inspiration til kommuner og andre myndigheder i forhold til udlicitering af offentlige opgaver.

Men rapporten frasorterer konsekvent de mere negative erfaringer, som kommuner også har gjort sig med udlicitering. Det sker på trods af, at man også kan læse om vanskeligheder og udfordringer i den bagvedliggende data-rapport.

                    Pressemeddelelse om rapporten her 

FOA’s forbundsformand kalder det ”et skønmaleri”.

”Vi har brug for at få de reelle fakta på bordet i debatten om konkurrenceudsættelse af de bløde velfærdsområder. Vi har ikke behov for konstruerede billeder, hvor man alene anvender udvalgte fakta, der støtter synspunkter om mere udlicitering af eksempelvis ældrepleje, ” siger Dennis Kristensen.

Rapporten bygger på erfaringer fra seks kommuner, hvor repræsentanter fra kommune og privat leverandør er interviewet. Generelt fremhæves de gode erfaringer, mens de dårlige eller blandende forbigås i stilhed.

Det gælder kritik af de private leverandørers incitament i forbindelse med rehabilitering, som ikke nævnes i rapporten fra ROBS, men kan læses om i datarapporten.

I datarapporten beskriver man bl.a. også en erfaring fra Greve, hvor kommunen ville påbegynde et arbejde om tidlig opsporing i ældreplejen. De private leverandører var imidlertid ikke forpligtet på det område, hvorfor det var svært at komme i gang.

Derudover er åbenlyst negative erfaringer, som ellers var planlagt til at indgå i rapporten, blevet fravalgt. Det gælder en case med Holbæk Kommune og Forenede Care, der blev droppet efter, at Forenede Care trak sig fra leverancen.

Tilsvarende forholder rapporten sig ikke til, at den ene af de ”positive” cases siden er ændret væsentligt ved, at den private leverandør har forladt dele af ældreområdet i Gribskov.

”FOA har forgæves rejst kritikken af rapporten internt i ROPS. Hverken de øvrige interessenter på området, som er medlemmer af ROPS (Dansk Erhverv, DI, KL m.fl.) eller formanden for ROPS har desværre kommet os i møde. Det er besynderlig forskning,” siger Dennis Kristensen.

Emneord: OPS, Konkurrenceudsættelse, Offentlig-privat samarbejde, Udlicitering, ROPS, Dennis Kristensen, FOA
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 934 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 07.02.17 Politik
  Lejeaftale om Arena Fyn er sandsynligvis i strid med reglerne

  Odense Kommunes tillægsaftale om brugsretten til Arena Fyn fra oktober 2013 er sandsynligvis i strid med reglerne om støtte, fortælle kommunen i en pressemeddelelse.

 • 07.02.17 Infrastruktur
  Helsingør bygger nyt stadion

  ”Det gamle stadion er udtjent og derfor har et stort flertal i byrådet besluttet sig for et nyt stadion på Gl. Hellebækvej, hvor det var vigtigt for os og en stor ambition, at der også bliver taget hensyn til andre idrætsgrene og områdets karakter," siger borgmester Benedikte Kiær.

 • 02.02.17 Ledelse
  DI får anerkendelse for debat om konkurser

  IKA, Foreningen af offentlige indkøbere, tildeler Dialogpris 2017 til Dansk Industri. Prisen går til DI for indsatsen med at fremme en konstruktiv dialog om, hvordan konkurser blandt private leverandører af hjemmepleje kan forebygges og håndteres bedst muligt.

 • 02.02.17 Infrastruktur
  Danmarks første OPP-psykiatri-sygehusbyggeri i Vejle står klar

  Team OPP og Region Syddanmark kan nu indvie det første offentlig-private psykiatri-sygehusbyggeri i Danmark. Byggeriet huser Psykiatrisk Afdeling Vejle samt Børne- og Ungdomspsykiatrisk Ambulatorium Vejle. De nye rammer skal løfte den psykiatriske behandling og bidrage til mere fysisk aktivitet, forebyggelse af tvang og mere inddragelse af patienten.

 • 12.01.17 Politik
  Regeringen igangsætter servicetjek af offentlige erhvervsaktiviteter

  Private virksomheder skal ikke udsættes for ulige konkurrence fra offentlige myndigheder. Det er regeringens holdning, at det offentlige ikke skal bevæge sig ind på private markeder og udføre opgaver, der ligger langt ud over det offentliges kerneområde.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige