Førtidspensionister må fortsat arbejde i sociale virksomheder

Egentlig var beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) begyndt at udfase den forsøgsordning, som har ladet en række såkaldte socialøkonomiske virksomheder ansætte førtidspensionister i skånejob med løntilskud.

Men efter kritik af beslutningen, har Jørn Neergaard Larsen nu aftalt med LO, DA samt Kommunernes Landsforening (KL), at forsøgsordningen får lov til at fortsætte i yderligere tre år med henblik på at finde en »permanent løsningsmodel«. Det skriver Dagbladet Information.

»Det er min opfattelse, at socialøkonomiske virksomheder er meget værdifulde for de mennesker, der arbejder der,« siger Jørn Neergaard Larsen til Information og fortsætter: »Det er mennesker, som har komplekse udfordringer og står uden for eller på kanten af arbejdsmarkedet, og med socialøkonomiske virksomheder har de mulighed for at blive en del af et fællesskab på en arbejdsplads.«


Siden 2013 har de socialøkonomiske virksomheder således haft mulighed for at fravige det såkaldte rimelighedskrav. Et krav som skal sikre, at der både i private og offentlige virksomheder er et rimeligt forhold mellem antallet af ansatte uden løntilskud og antallet med. I praksis betyder det, at der kun må være én person ansat med løntilskud for hver fem ordinært ansatte.

Rimelighedskravet har været en barriere for de socialøkonomiske virksomheder, der ofte har som formål netop at ansætte medarbejdere med få – eller ingen – ressourcer, men med løntilskud.
De socialøkonomiske virksomheder er ganske vist private virksomheder, der sælger deres varer og tjenesteydelser til de offentlige og private. Men selv om pengene tjenes på almindelige markedsvilkår, bruges overskuddet til at skabe arbejdspladser for udsatte eller finde svar på udfordringer som miljø og sundhed.

LO – og ikke mindst DA – har imidlertid frygtet, at en fjernelse eller dispensation for rimelighedskravet skaber konkurrenceforvridning, og beskæftigelsesministeren besluttede oprindeligt at udfase forsøgsordningen for de socialøkonomiske virksomheder med henvisning til, at det ikke var lykkedes arbejdsmarkedets parter at blive enige om at lempe kravet i en særlig nedsat arbejdsgruppe.
I dag understreger chefkonsulent i DA, Jørgen Bang-Petersen, at forlængelsen af forsøgsperioden nok skal bruges til at finde en permanent løsning. Men den skal samtidig bruges til at finde en løsning som »ubureaukratisk skal skabe rum for«, at flere førtidspensionister kan blive ansat i de socialøkonomiske virksomheder.

»Vi mener, at socialøkonomiske virksomheder er rigtig gode arbejdssteder, hvor for eksempel førtidspensionister kan få mulighed for at bruge den arbejdsevne, de fortsat har i behold. Denne aftale sikrer, at de virksomheder fortsat kan yde den indsats,« siger Jørgen Bang-Petersen til Information.

Læs hele historien her: 
https://www.information.dk/indland/2016/04/foertidspensionister-maa-fort...

Emneord: Førtidspension
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1029 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 24.05.17 Velfærd
  Fællesskabsforening skal skabe nyt liv i byrum

  Ikast-Brande Kommune vil i samarbejde med borgerne i Bording og lokale erhvervsdrivende etablere en ny fællesskabsforening. Foreningen skal medvirke til, at der kommer flere aktiviteter og nye traditioner i Bordings nye byrum. Projektet, som løber over de kommende fire år, støttes økonomisk af Realdania.

 • 09.05.17 Velfærd
  Verdenskendt professor holder børne- og ungdomskonference i Danmark

  En af psykologiens fremmeste tænkere – skaberen af teorien om socialkonstruktionisme – professor Kenneth J. Gergen – er medarrangør, når Center for Skole og Læring, University College Sjælland i efteråret holder en stor konference om udsatte.

 • 08.05.17 Velfærd
  Aarhus største plejehjemsfirma går konkurs

  Aarhus Kommune gør alt for at hjælpe berørte borgere, efter at hjemmehjælpsfirmaet Hjemmehjælpen A/S er gået konkurs. Rådmand vil have speedet op på ældreministerens initiativer, som skal skabe større tryghed for de ældre.

 • 23.04.15 Ledelse
  Kommuner er for lempelige med førtidspension

  Hver tredje kommunale tilkendelse af førtidspension er mangelfuld og ville blive ændret af Ankestyrelsen, hvis der blev klaget. Kommunernes afslag på førtidspension er korrekte, viser en stikprøveundersøgelse.

 • 28.08.14 Velfærd
  Færre borgere under 40 år får nu tilkendt førtidspension

  I andet kvartal 2014 fik færre borgere under 40 år tilkendt førtidspension. Det viser seneste statistik fra Ankestyrelsen, som du kan se her.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige