Folkeskolen dyrere i hovedstadskommuner end i resten af landet

Det koster mere at sende børn i skole i en række hovedstadskommuner end i resten af landet.

Det viser en ny rapport fra KORA, Det Nationale Institut For Kommuners og Regioners Analyse og Forskning. Det skriver DR P4 København.

Rapporten viser, at 12 kommuner i hovedstadsområdet bruger mere end man kunne forvente, når man tager højde for forhold, der normalt får udgifter til at stige, bl.a. mængden af tosprogede elever og antallet af skolebørn i det hele taget.


Nogle af de dyreste kommuner er Frederikssund, København, Høje-Taastrup og Allerød. Her betaler man op mod 13 % mere pr. elev pr. år end andre kommuner.

Det kan være både være positivt og negativt, fortæller Camilla Dalsgaard, seniorprojektleder og forfatter til rapporten.

- Hvis man prioriterer området højt økonomisk, kan det være, fordi man har et højt serviceniveau og leverer en høj kvalitet. Det kan også betyde, at man har en lav produktivitet, hvor man gør tingene på en måde, der er dyrere, uden at man får bedre kvalitet, siger hun til DR P4 København.

I både Høje Taastrup og København mener man, at det gavner eleverne, at der bliver brugt flere penge end i resten af landet.

- Vi har bedre normeringer, skolemad til 45 millioner kroner om året og kolonier, som vi investerer i. I København bruger vi penge på ting, som man ikke gør i andre kommuner, siger Børne- og Ungdomsborgmester i Københavns Kommune, Pia Allerslev (V).

- Det er en bevist politisk beslutning, at vi prioriterer området højere end andre kommuner. Det er meget vigtigt for os at løfte eleverne i folkeskolen, så vi sørger for, at de kommer godt videre, siger Kurt Scheelsbeck (C), formand for Institutions- og Skoleudvalget i Høje Taastrup Kommune til DR P4 København.

I Frederikssund undersøger man lige nu, hvorfor kommunen bruger flere penge pr. elev end andre kommuner.

-Vi vil gerne ned og ligge blandt de gennemsnitlige udgifter. Der er ikke noget der taler for, at vi skal ligge markant højere end andre kommuner, siger Anne Mette-Risgaard Schmidt (V), formand for Uddannelsesudvalget til DR P4 København.

10 kommuner bruger ifølge rapporten færre penge, end man kunne forvente. Ingen af dem er placeret i hovedstadsområdet.

Emneord: Skoleavisen, Folkeskolen, Hovedstadsområdet
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1030 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 24.05.17
  Regeringen og KL vil styrke skoleledernes uddannelse

  Skoleledere skal fremover kunne tage en uddannelse med en formel specialisering i skoleledelse, mener KL og regeringen efter forslag fra en arbejdsgruppe.

 • 06.04.17 Velfærd
  Efterskolernes succes skal undersøges

  Børn, som har gået på efterskole, klarer sig typisk bedre socialt og fagligt senere i livet. Nu skal forskere afdække årsagerne i et stort treårigt projekt.

 • 21.02.17 Velfærd
  Nu kan man få løn under læreruddannelsen

  Seks sjællandske kommuner vil nu tilbyde lønnet arbejde på en skole sideløbende med uddannelsen til lærer. Muligheden er især oplagt for lærervikarer, der ønsker mere faglig og pædagogisk ballast.

 • 21.02.17 Ledelse
  Skoleledelse: Behov for målrettet uddannelse

  En COK-undersøgelse peger på, at skoleledernes kerneopgaver har forandret sig så meget, at behovet for at få styrket deres kompetencer peger i flere retninger. En ny og mere praksisnær skolelederuddannelse er i støbeskeen, siger Claus Hjortdal.

 • 07.02.17 Infrastruktur
  Helsingør bygger nyt stadion

  ”Det gamle stadion er udtjent og derfor har et stort flertal i byrådet besluttet sig for et nyt stadion på Gl. Hellebækvej, hvor det var vigtigt for os og en stor ambition, at der også bliver taget hensyn til andre idrætsgrene og områdets karakter," siger borgmester Benedikte Kiær.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige