Det er særligt konkurrenceudsættelse på de bløde velfærdsområder, der skaber debat. Erfaringerne bliver nu belyst nærmere i nyt forskningsprojekt.

Forskere i nyt samarbejde: Nu skal erfaringer med konkurrenceudsættelse af velfærd afdækkes

Forskere fra landets universiteter går nu sammen i et opsigtsvækkende forskningsprojekt, som skal belyse erfaringerne med konkurrenceudsættelse af bl.a. velfærdsopgaver. Projektet skal resultere i en uafhængig og forskningsbaseret analyse, som både skal se på generelle effekter og konkrete erfaringer med at bruge private leverandører bl.a. på de store velfærdsområder.

Den offentlige sektor skal ifølge Produktivitetskommissionen konkurrenceudsætte flere opgaver bl.a. på velfærdsområderne. Men der er meget lidt viden om, hvorvidt konkurrenceudsættelse faktisk fører til lavere pris eller bedre kvalitet, og den sparsomme viden på området peger i forskellige retninger.

Det skal et nyt forskningsprojekt nu råde bod på.

OPS-stafetten

Læs de tidligere indlæg i OPS-stafetten her.

Af blandt andre Carl Holst, Christian Bason, Mette Frederiksen og Nicolai Wammen. 

En række af landets forskere går nu sammen om at gennemføre Danmarkshistoriens hidtil største forskningsprojekt om erfaringer med at konkurrenceudsætte bl.a. velfærdsopgaver. Initiativet er en reaktion på de forgangne ugers intense politiske debat om konkurrenceudsættelse af offentlige opgaver, som ifølge forskerne har været baseret på et spinkelt vidensgrundlag.

"Den seneste debat om konkurrenceudsættelse af bl.a. velfærdsopgaver har med al tydelighed vist, at der mangler uafhængig og forskningsbaseret viden. Den viden vil vi nu skabe ved at samle de stærkeste forskningsmiljøer i Danmark i et samlet hold, der skal se på erfaringerne. Målet er at levere ny viden, så fremtidige beslutninger kan træffes på et mere solidt vidensgrundlag," siger lektor Ole Helby Petersen fra Roskilde Universitet, som kommer til at lede forskningsprojektet.

Projektet vil trække på den nyeste litteratur og anvende forskningsbaserede metoder. Forskerne har indtil videre rejst 3,1 mio. kr. til at gennemføre de omfattende analyser. De vil desuden forsøge at samle yderligere finansiering gennem fonde. De første resultater vil ligge klar i efteråret 2014. Derefter vil resultaterne blive offentliggjort, efterhånden som de bliver færdige.

"Den offentlige sektor har mange muligheder for at etablere et frugtbart samspil med den private sektor. Vi vil i dette projekt afdække erfaringerne med at konkurrenceudsætte forskellige typer af offentlige opgaver. Vi vil også se nærmere på den offentlige sektors erfaringer med at tilrettelægge samspillet med den private sektor. Projektet vil give grundlag for nogle langt mere veloplyste beslutninger om konkurrenceudsættelse i fremtiden," siger professor Jacob Torfing fra Roskilde Universitet.

Fakta

I projektet deltager forskere fra Roskilde Universitet, Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Copenhagen Business School, KORA og Københavns Universitet. Projektet er organiseret som et uafhængigt forskningsprojekt med RUC som overordnet ansvarlig. Projektet er finansieret af FTF, 3F, Dansk Sygeplejeforbund, RUC, BUPL, FOA, Socialpædagogerne og De Kommunale Chefforeninger. Der planlægges i alt 11 del-analyser, og de første resultater offentliggøres i efteråret 2014.

Emneord: OPS, Udlicitering, Velfærd, Forskning, Konkurrenceudsættelse, Velfærdsopgaver, Jacob Torfing
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 922 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 03.03.17 Velfærd
  Sensorer skal afsløre familiers motionsvaner

  University College Sjælland har nu igangsat et forskningsprojekt i Lolland-Falster Undersøgelsen. Forskerne anvender sensorer til at undersøge familiers fysiske aktivitet.

 • 07.02.17 Politik
  Lejeaftale om Arena Fyn er sandsynligvis i strid med reglerne

  Odense Kommunes tillægsaftale om brugsretten til Arena Fyn fra oktober 2013 er sandsynligvis i strid med reglerne om støtte, fortælle kommunen i en pressemeddelelse.

 • 07.02.17 Infrastruktur
  Helsingør bygger nyt stadion

  ”Det gamle stadion er udtjent og derfor har et stort flertal i byrådet besluttet sig for et nyt stadion på Gl. Hellebækvej, hvor det var vigtigt for os og en stor ambition, at der også bliver taget hensyn til andre idrætsgrene og områdets karakter," siger borgmester Benedikte Kiær.

 • 02.02.17 Ledelse
  DI får anerkendelse for debat om konkurser

  IKA, Foreningen af offentlige indkøbere, tildeler Dialogpris 2017 til Dansk Industri. Prisen går til DI for indsatsen med at fremme en konstruktiv dialog om, hvordan konkurser blandt private leverandører af hjemmepleje kan forebygges og håndteres bedst muligt.

 • 02.02.17 Infrastruktur
  Danmarks første OPP-psykiatri-sygehusbyggeri i Vejle står klar

  Team OPP og Region Syddanmark kan nu indvie det første offentlig-private psykiatri-sygehusbyggeri i Danmark. Byggeriet huser Psykiatrisk Afdeling Vejle samt Børne- og Ungdomspsykiatrisk Ambulatorium Vejle. De nye rammer skal løfte den psykiatriske behandling og bidrage til mere fysisk aktivitet, forebyggelse af tvang og mere inddragelse af patienten.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige