”Fredens Projekt” – også når det handler om tro

Politik

06/11/2017 07:00

Maja Kirstine Andersen

Som en del af Europabevægelsens blog fortæller tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen om en tale af paven, der fik ham til at tænke selve formålet med et samarbejdende Europa.

For nylig var jeg i Rom, hvor jeg i Vatikanet overværede en tale af Paven, som satte mange tanker i gang. Pave Francis talte på et møde om Europas fremtid for kirkeledere og europapolitikere. Han trak nogle dystre paralleller mellem Europas nuværende tilstand og situationen for mange hundrede år siden, da den gamle europæiske orden gik i opløsning. Og han sagde, at det største bidrag, kristne kan give til Europas fremtid, er at sikre det enkelte menneskes betydning i en tid præget af sjælløst teknokrati.

Ny Europa-sektion på DenOffentlige

Europa-debatten er blevet historisk væsentlig. Derfor kan du på DenOffentlige.dk/europaeisk-samarbejde finde en selvstændig sektion, der debatterer og formidler fra debatten om Europa og det europæiske samarbejde.

Vores Europasektion skabes i samarbejde med udgiverne på DenOffentlige.

Vi er jo nået dertil, sagde Pave Francis, at ”der  ikke længere findes borgere, kun stemmer. Ikke indvandrede, kun kvotaer. Ikke arbejdere, kun økonomiske indikatorer. Ingen fattige, kun fattigdomsgrænser…” Mennesket er blevet en abstrakt størrelse.

Paven advarede mod tendensen til, at nationalistiske kræfter graver nye grøfter mellem Europas lande og folk. De truer ”de modige drømme, som blev drømt af EU’s grundlæggere”.

Vi har i dag et Europa, som rummer mange forskellige kulturer og religioner. Det helt overordnede mål for den europæiske integration er at sikre, at vi i denne mangfoldighed kan leve sammen i fred og frihed. Som det blev sagt i det ene indlæg efter det andet på mødet i Rom: Målet for den europæiske integration er fred og frihed. Det økonomiske samarbejde er alene midlet til at sikre disse mål. Og man skal aldrig sætte midlet til et mål i sig selv – sådan som det desværre sker alt for ofte i dagens Europa.

Mødet i Rom fandt sted, samtidig med at fejringen af 500-året for reformationen begyndte at løbe af stablen over hele Europa. Og det slog mig, hvordan netop samarbejdet om disse mål – fred og frihed i Europa – har fundet en form, hvor katolikker og protestanter kan samarbejde fredeligt side om side.

Gennem århundreder har religionskrigene i Europa kostet utallige menneskeliv. Især striden mellem katolikker og protestanter har efterladt blodige spor. Tænk blot på trediveårskrigen. Sådan er det ikke i dag. Vi danskere har vanskeligt ved at sige det, som det er: Europa bygger på kristne værdier. Det var godt at blive mindet om det i mødet med Paven.

Debattøren er en del af Europabevægelsens panel af bloggere på Den Offentlige, hvor en række erhvervsfolk- og organisationsfolk, kulturpersonligheder, undervisere og tidligere toppolitikere med interesse for det europæiske samarbejde bidrager til at styrke debatten om EU. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Mest Læste

Annonce