Frokosten er reddet: Voldgift giver ret til at beholde betalt frokostpaus

Sag bliver principiel for alle statsansatte, siger fagforeninger i kor efter DR taber faglig voldgift om inddragelse af medarbejderes betalte spisepause.

En faglig voldgift har afgjort, at spisepausen ikke kan afskaffes uden en overenskomstforhandling.
 
- Voldgiftsretten har slået fast, at spisepausen er et overenskomstanliggende. Vi tager afgørelsen til efterretning og respekterer naturligvis udfaldet, siger økonomidirektør Nikolas Lyhne-Knudsen fra DR.

Ledelsesaviserne

Ledelsesavisen nr. 6 udkom i februar 2017. Læs den her

Ledelsesavisen nr. 5 udkom i november 2016. Den finder du her 

Tidligere udgaver: 
Ledelsesavisen nr. 4 om strategier og styring 
Ledelsesavisen nummer 3 om  Sverige, kloge ledere og eksperimenter

Nummer 2 - om retningslinier og en opsang til fagprofessionelle

Online-udgaven finder du lige her

Det er en streg i regningen for økonomiafdelingen i Danmarks Radio. Den selvbetalte frokost var et element i en økonomiplan, der indeholdt besparelser for sammenlagt 161 millioner kroner årligt.

DR havde beregnet værdien af de ansattes frokost til 45 millioner kroner, men de penge mangler altså nu i regnestykket. Det er dog uklart, hvad det præcis kommer til at betyde for driften og for de ansatte, siger økonomidirektør Nikolas Lyhne-Knudsen.
 
- Vi har fået kendelsen i dag, og nu skal vi så have lave en revideret økonomiplan, så vi fortsat sikrer, at der er balance i DR's økonomi. Det arbejde går først i gang nu, og derfor er det for tidligt at sige noget om, hvor det bærer hen, siger direktøren.
 
På medarbejdersiden er der glæde over sagens udfald. En lang række faglige organisationer har været parter i sagen, 
 
”Det her en meget vigtig og principiel afgørelse, som vil få afsmittende virkning på hele den tendens der er i offentlig forvaltning i disse tider, hvor arbejdsgivere forsøger at forringe de ansattes vilkår og rettigheder”, siger advokat i hovedorganisationen FTF, Per Frydenreim Møller, der har ført sagen på vegne af DR-ansatte organiseret i fagforeningen Medieforbundet, der er medlem af FTF.
 
”Det her er et klokkeklart signal til alle offentlige arbejdsgivere, at den danske aftalemodel fortsat er fundamentet for det danske arbejdsmarked. De vilkår, som parterne har været enige om i årtier, fx løn under frokostpausen, kan ikke blot forkastes ensidigt af arbejdsgiverne”, siger advokat Per Frydenreim Møller i en pressemeddelelse fra FTF.

DenOffentlige vil være dit medie

DenOffentlige er public service på markedsvilkår. Vi får ingen mediestøtte og er stadig gratis for læserne.

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

- Det er gratis 

 

Også formanden for Djøf Privat, Henrik Funder, er meget tilfreds med afgørelsen.

 
- At fjerne den betalte frokost svarer til arbejdstid, der udgør 7,2 pct. af lønnen. Det ville have været en voldsom forringelse. Man skal huske, at medarbejderne jo også står til rådighed i frokostpausen, siger han. 
 
Journalistformand: Frokostkendelse vil danne præcedens
Kendelsen i voldgiftssagen om DR-ansattes betalte frokostpause kommer også ansatte til gode på andre arbejdspladser, mener Lars Werge, der er formand for Journalistforbundet.
 
- Vores advokat har kigget på perspektiverne, og hun vurderer, at det vil danne præcedens i forhold til andre arbejdspladser på vores område. Det står meget klart i kendelsen, at det her er et overenskomstanliggende. Og parallellen til andre overenskomster bliver også trukket op, siger Lars Werge.
 
Han tror alligevel ikke, at DR har opgivet at få medarbejdere til selv at betale deres frokost.
 
- Det ville ikke overraske mig, hvis de kommer med et krav om at gøre noget ved spisepausen, når vi skal forhandle overenskomst til foråret. Men bare fordi der kommer et krav, er det jo langt fra ensbetydende med, at det også vil være at finde i den endelige aftale, siger formanden.
 
Sejren kan dog vise sig at være dyr i sidste ende, fordi DR nu skal finde 45 millioner kroner på budgettet. 
 
Varslingen om, at den betalte spisepause ville blive afskaffet, faldt for mere end to år siden, i forbindelse med at DR som et led i en ny medieaftale skulle finde penge på budgettet.
 
En voldgiftskendelse kan ikke ankes, og derfor står den ved magt.
 
FAKTA: Sagen om betalt frokost pause i DR 
(kilde: FTF)
 
DR vælger pludseligt i 2015, efter mindst 60 år med betalt frokostpause, at oplyse medarbejderne i DR om, at frokostpausen ikke længere er arbejdstid, og de ansatte derfor ikke længere får løn under frokostpausen fra 1. juni 2017.
 
De faglige organisationer, der organiserer DR-ansatte, afviser, at det er muligt at anlægge den fortolkning af parternes overenskomst: Ønsker arbejdsgivere, at lønmodtagere ikke skal have løn under frokostpausen, skal det rejses som et krav ved overenskomstforhandlingerne.
 
Det er DR uenig i, og DR vælger derfor at indbringe de pågældende faglige organisationer for en faglig voldgiftsret, med påstand om, at de skal anerkende, at DR er berettiget til at opsige den betalte frokostpause som en kutyme til bortfald med virkning pr. 1. juni 2017.
 
Organisationerne bestrider dette, og gør omvendt gældende, at den betalte spisepause er en integreret del af overenskomstgrundlaget, og derfor må dele skæbne med overenskomsten, hvilket betyder, at DR kun kan komme af med den betalte spisepause gennem forhandlinger og aftale.
 
Det er ubestridt i sagen, at der i DR har været betalt spisepause igennem mange årtier – mindst 60 år.
 
DR er en selvstændig overenskomstpart, som med tiden er blevet adskilt fra Finansministeriets forhandlingskompetence.
 
DR havde i sagen stævnet Dansk Journalistforbund, Medieforbundet, Metal, 3F samt akademikerorganisationerne DJØF, DM, IDA, Den danske dyrlægeforening, Bibliotekarforbundet, Forbundet Kommunikation og Sprog, Dansk Psykolog Forening, Forbundet Arkitekter og Designere samt Jordbrugsakademikerne, der alle organiserer forskellige medarbejdergrupper i DR.
 
De tre juridiske opmænd i sagen var tidl. Højesteretspræsident Børge Dahl, kommende højesteretspræsident Thomas Rørdam samt højesteretsdommer Lene Pagter Kristensen, som tillige er formand i Arbejdsretten.
 
Kendelsen kan ses her  

 

Emneord: FTF, Frokostpause, Overenskomster, Overenskomstaftale, Voldgift, DR, 150217
Ritzau på DenOffentlige.dk Ritzaus Bureau har i mere end 100 år haft en helt særlig rolle i det danske samfund. Men bureauet er hverken kongeligt eller ”officielt”. Siden etableringen i 1866 har Ritzaus Bureau været privat...
Aktivitet: Artikler: 5262

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 14.02.17 Ledelse
  Dansk Sprognævn sætter fokus på myndighedernes sprog

  Fra rudekuverter til e-boks. Når offentlige myndigheder i dag skal kommunikere med borgere, foregår det digitalt gennem hjemmesider og sociale medier. Men hvad betyder det for myndighedernes sprog og kommunikation med borgerne?

 • 19.12.16 Politik
  FTF: Om ti år vil den offentlige sektor mangle 59.000 par hænder

  Der bliver brug for ekstra 59.000 flere offentligt ansatte, hvis velfærden skal følge med befolkningstilvæksten og holde trit med samfundsudviklingen. Det viser en ny beregning fra FTF.

 • 22.06.16 Politik
  Center for Offentlig Innovation fortsætter

  Regeringen og KL har aftalt at forlænge centeret for en ny periode i forbindelse med aftalen om den kommunale økonomi for 2017. FTF glæder sig over, at centeret kan fortsætte sit vigtige arbejde.

 • 19.11.15 Velfærd
  FTF: Finanslov skader både erhvervsliv og velfærd

  Finanslovsaftalen skærer hårdt i uddannelse, forskning og arbejdsmiljø, og det skader både den offentlige og private sektor. Omprioriteringsbidrag i den offentlige sektor og nyt udgiftsloft i kommunerne frem til 2019 vil betyde mindre velfærd og færre velfærdsmedarbejdere, selvom en del af pengene tilbageføres til udvalgte områder i det offentlige. Der er råd til mere velfærd og offentligt forbrug, fastslår

 • 22.10.15 Velfærd
  FTF: Rigtig dagpengemodel med forkerte betalere

  Aftalen om en ny dagpengemodel giver os et meget bedre system med op til tre års dagpenge og fleksibel genoptjening, men det er urimeligt, at de nyuddannede skal betale så stor del af prisen. Politikerne har ikke taget ansvar nok for de skader, de selv havde skabt i det gamle system, mener FTF’s formand.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige