Åbning af Folkemødet 2014 Fotograf: Berit Hvassum

Gør Folkemødet landsdækkende

Infrastruktur

15/06/2014 23:21

Nick Allentoft

Med afsæt på Bornholm kan Folkemødet blive en årlig begivenhed i hele landet. Folkemødets største udfordring er, at det bliver for de udvalgte og ressourcestærke. Men med en ny vision kan det blive centrum for et spindelvæv af folkemøder med direkte virtuel forbindelse til og fra den smukke ø i østersøen. Her er et forslag til hvordan.

Folkemødet er en fantastisk ting. For lobbyisterne. Politikerne. Mediefolkene. Men også for de flere og flere mennesker, der tager turen til Bornholm for at komme tæt på magthaverne.

Mere af Nick Allentoft

Nick Allentoft kan bookes som ordstyrer eller foredragsholder. Skriv til Nick.Alle hans artikler og ledere kan du læse her.Læs også hans bog Velfærdsillusionen. Findes som lydbog her, og som alm. bog her.  Hør uddrag og podcasts her.

I år var det en særlig oplevelse at se så mange unge. Eksempelvis to knægte fra et gymnasium på Sjælland, der lørdag aften i bussen på vej fra Allinge til Svaneke, efter en lang dag på Folkemødet, udfordrer to bornholmeres politiske holdninger. Nysgerrigheden og den ordentlige tone fra de unge er en af de oplevelser, som Folkemødet også byder.

Det samme er det unikke rum af dialog, gensidig respekt og udviklende samtale i nuet, som eksempelvis Cirkusteltet er rammen for under oplæg fra scenen og udfordringer fra publikumspladserne. Der blev åbnet øjne og skabt nye relationer. Ekempelvis når en ung mand spontant og oprigtigt tilbyder sig som frivillig vejleder og kammerat for en af fire unge hjemløse, der deler deres fastlåste situationer.

Men hvorfor skal dette glimrende koncept isoleres til den granitsmukke ø derude i Østersøen tættere på Sverige og Polen end Danmark? Folkemødet har fundet sin form, og bør derfor tage næste skridt. Flere organisationer og medier havde allerede i år skruet op for visionen om det virtuelle Folkemøde med live streaming og endnu flere tv- og radio-timer fra Bornholm end sidste år. Folkemødet vokser eksplosivt, og derfor vil næste logiske skridt være at blive en landsdækkende demokratifestival med hovedkontor på Bornholm men aktiviteter i hele Danmark. Her er opskriften på, hvordan det kan gøres.

Hele Danmark til Folkemøde

Danmark er foreningernes land, men også bibliotekernes, kulturhusenes, biografernes og folkeskolernes land. Alt sammen steder, organisationer og bygninger, der kan rumme lokale versioner af hele eller dele af et Folkemøde. Med live streaming, lokale arrangementer, der har billed- og lydforbindelse til nationale debattører på Bornholm kan Folkemødet blive både virkeligt og virtuelt, nationalt og lokalt, dialogorienteret og inkluderende. Det kunne eksempelvis ske på følgende måde.

Det lokale biblioteks og -kulturhus i en lille by et sted i Danmark laver særlige skolearrangementer på Folkemødets første to hverdage og borgerarrangementer i løbet af weekenden. Der laves aftaler med teltholdere på Bornholm om live streaming af debatter, og i enkelte tilfælde specielle debatter, hvor lokale repræsentanter via streaming er i debat med ministre på Bornholm om et særligt tema - urbanisering, kulturpolitik, lokaldemokrati, beskæftigelsesreformerne, vækst, erhverv, idræt eller noget helt, helt andet. De lokale vælgerforeninger supplerer med aktiviteter, hvor medlemmer kan følge en samtale mellem en af deres lokale politikere og en af partiets toppolitikere og i øvrigt selv stille spørgsmål. På Folkemødet arrangerer teltholdere debatter, hvor deltagere trækkes ind via storskærme og streaming fra flere steder i landet. Borgmestre, ildsjæle, dygtige ledere og projektmagere bliver inviteret til at levere oplæg til tilhørere og debattører, der befinder sig på Bornholm, og indgå i debat via nettet. Praktikerne møder debattørerne og teoretikerne. Og så videre.

Revitalisering af biblioteker og forsamlingshuse

Biblioteker og kulturhuse søger med kreative metoder at genopfinde sig selv og finde deres rolle i fremtidens medieunivers. Ved at koble sig på Folkemødet kan de tage første skridt og udfylde rollen som samlingspunkt for det lokale demokrati.

Demokrati til undervisningen

Folkeskolereformen leverer rammen for at skoler i hele landet kan bruge Folkemødet i undervisningen, og mange gør det sikkert allerede. Læg hertil øvrige ungdomsuddannelser og universiteter, der både kunne lave egne arrangementer lokalt og blive inkluderet i arrangementer på Bornholm. Indretningen med Folkemøde på to hverdage inviterer nærmest til en aktiv kobling med hele undervisningssektoren.

Revitalisering af lokaldemokratiet og civilsamfundet

Lokaldemokratiet er i krise og har svært ved at overdøve den nationale debat. Landspolitikere løber efterhånden også med opmærksomheden under kommunal- og regionsrådsvalgene, og medlemmer af Den Lokalpolitiske Tænketank har her på DenOffentlige med forskellige tilgange efterlyst en revitalisering af lokal- og regionaldemokratiet.

Lad derfor lokale og regionale aktører få mulighed for at koble sig på Folkemødet med deres egne initiativer, så Folkemødet på den måde breder sig fysisk og aktivitetsmæssigt til hele landet.

Åbenhed og debat i demokratiets rette ånd

Folkemødets største udfordring er, at det bliver for de udvalgte og ressourcestærke. Men ånden i Folkemødet inviterer til, at alle kan være med. Vi har teknologien og infrastrukturen men også logistikken til at Folkemødet kan vokse til et arrangement, der en gang årligt fejrer demokratiet gennem debat, samtaler, videndeling og udvikling.

Vejen frem forudsætter, at Bornholm og borgmester Winni Grosbøll inviterer resten af Danmark indenfor og dermed skaber en ny vision for Folkemødet: at være centrum for et spindelvæv af folkemøder med direkte virtuel forbindelse til og fra den smukke ø i østersøen.

 

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.