Arkivbillede

Gråzone på IKA-årsmøde: Deltagere kan vinde hotelophold og gavekurve

Hård kritik af indkøberes og leverandørers årlige møde, hvor offentligt ansatte kan vinde brunchgavekort, gavekurve og hotelovernatning. IKA, der står bag årsmødet, lytter til kritikken.

Hotelophold, luksusbrunch og gavekurve med delikatesser. 

Da IKA - foreningen af offentlige indkøbere - for nylig afholdt årskonference i Comwell Conference Center i København, deltog offentligt ansatte i konkurrencer og vandt præmier, som var udloddet af en stribe virksomheder. Eksempelvis udloddede hotelkæden Comwell en hotelovernatning for to med morgenmad. Og tøjkæden Kentaur trak lod om en luksusbrunch.  It-firmaet KMD gav en gavekurv til de deltagere, der hurtigst lagde puslespil. Andre firmaer satte gavekurve på højkant til de deltagere, der tilmeldte sig virksomhedernes nyhedsbreve.

Det er "en ret klar overtrædelse af reglerne om, hvad man må modtage af gaver som offentligt ansat". Det siger lektor og ekspert i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing til Berlingske.

Reglerne skal sikre, at der ikke træffes forkerte afgørelser i den offentlige forvaltning, forklarer han.

LÆS OGSÅ: Minister varsler nye regler

Bente Hagelund, som er jurist og ekspert i offentlig forvaltning og rektor for Folkeuniversitetet i København, deler den vurdering.

- Offentligt ansatte må ikke modtage gaver fra private samarbejdspartnere, uanset om de bliver givet som led i en konkurrence, siger hun til Berlingske.

LÆS OGSÅ reportage fra IKA Årsmøde

- Det bør de vide som offentligt ansatte. De må kun modtage beskedne lejlighedsgaver i forbindelse med et jubilæum eller lignende. Og det er der ikke tale om her.

Hos IKA fortæller næstformand Ditte Nicolajsen til Berlingske, at foreningen har lavet et regelsæt netop for at alt holder sig inden for lovens grænser. Det betyder at præmier i konkurrence skal have en værdi under 300 kroner. 

DenOffentlige vil være dit medie

DenOffentlige er public service på markedsvilkår. Vi får ingen mediestøtte og er stadig gratis for læserne.

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

- Det er gratis 

 

- Men nu sætter i spørgsmålstegn ved den fortolkning, og det giver da anledning til, at vi får en advokat til at vurdere spørgsmålet. Hvis vi har lavet en fejl skal vi selvfølgelig lave det om, siger næstformanden for IKA.

It-firmaet KMD mener ikke, at en konkurrence, som blev afholdt ved årskonferencen, var problematisk. Det oplyser Christoffer Hellmann, som er kommunikationschef ved KMD, til Ritzau. Han pointerer, at han udelukkende udtaler sig om KMD's egen konkurrence.

- Ved konkurrencer kåres vinderne tilfældigt ved lodtrækning, og sammenholdt med præmiernes beskedne størrelse har KMD vurderet, at dette ikke er udtryk for en favorisering eller på anden vis en måde at påvirke en modtager på. Det er KMD's vurdering, at konkurrencer med mindre præmier ikke konflikter med gængse regler og vejledninger på området, skriver Hellmann i en mail til Ritzau.

Konferencen finder sted hvert år. I år deltog over 500 offentligt ansatte indkøbere. Det er embedsmænd, der står for statens, kommunernes og regionernes milliardindkøb. 

Også kommunernes leverandører kan melde sig ind i IKA og købe stande på konferencen. Det havde næsten 70 private firmaer gjort ved konferencen i januar.

/ritzau/

Emneord: IKA, IKA Årsmøde, Offentlige udbud, Indkøbsaftaler, Bestikkelse, Konferencer, Udbudsregler, Offentligt privat samarbejde, OPS
Ritzau på DenOffentlige.dk Ritzaus Bureau har i mere end 100 år haft en helt særlig rolle i det danske samfund. Men bureauet er hverken kongeligt eller ”officielt”. Siden etableringen i 1866 har Ritzaus Bureau været privat...
Aktivitet: Artikler: 5216

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 28.02.17 Ledelse
  Indkøbere: Dialog er en gevinst for alle

  Dialogen mellem leverandører og indkøbere er vigtig for samarbejdet om den offentlige sektors indkøb, siger indkøbernes forening, IKA, efter kritik af foreningens Årskonference.

 • 07.02.17 Politik
  Lejeaftale om Arena Fyn er sandsynligvis i strid med reglerne

  Odense Kommunes tillægsaftale om brugsretten til Arena Fyn fra oktober 2013 er sandsynligvis i strid med reglerne om støtte, fortælle kommunen i en pressemeddelelse.

 • 07.02.17 Infrastruktur
  Helsingør bygger nyt stadion

  ”Det gamle stadion er udtjent og derfor har et stort flertal i byrådet besluttet sig for et nyt stadion på Gl. Hellebækvej, hvor det var vigtigt for os og en stor ambition, at der også bliver taget hensyn til andre idrætsgrene og områdets karakter," siger borgmester Benedikte Kiær.

 • 02.02.17 Ledelse
  DI får anerkendelse for debat om konkurser

  IKA, Foreningen af offentlige indkøbere, tildeler Dialogpris 2017 til Dansk Industri. Prisen går til DI for indsatsen med at fremme en konstruktiv dialog om, hvordan konkurser blandt private leverandører af hjemmepleje kan forebygges og håndteres bedst muligt.

 • 02.02.17 Infrastruktur
  Danmarks første OPP-psykiatri-sygehusbyggeri i Vejle står klar

  Team OPP og Region Syddanmark kan nu indvie det første offentlig-private psykiatri-sygehusbyggeri i Danmark. Byggeriet huser Psykiatrisk Afdeling Vejle samt Børne- og Ungdomspsykiatrisk Ambulatorium Vejle. De nye rammer skal løfte den psykiatriske behandling og bidrage til mere fysisk aktivitet, forebyggelse af tvang og mere inddragelse af patienten.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige