Grøn energi i undervisningen i Hillerød

Velfærd

19/09/2014 13:26

Suleman Haider

900 af Hillerøds skoleelever skal i den kommende tid skabe bæredygtig energi i et ”lav-selv-solcelle”-forløb. Formålet er at sætte fokus på energiforbrug.

Hvordan virker solceller? Kan man selv lave dem og få dem til at få en radio til at spille eller en bil til at køre?

Det er blot nogle af de spørgsmål, eleverne i 42 af Hillerøds klasser kan få svar på, når de i de kommende måneder deltager i et undervisningsforløb, hvor de skal arbejde med solenergi. Projektet er et samarbejde mellem Hillerød Kommune og Energitjenesten, og forløbene skal give eleverne viden om energiforbrug og miljøpåvirkninger i samfundet.

”Det er et meget spændende projekt og et godt eksempel på en praksisnær undervisning, som vi kommer til at se meget mere af som følge af læringsreformen. Eleverne arbejder praktisk og autentisk med naturfaglige problemstillinger, og det ved vi understøtter deres motivation og læring”, siger formanden for Børne- og Familieudvalget Rikke Macholm. ”Jeg er sikker på, det vil åbne øjnene hos eleverne på en helt anden måde og især fange de elever, der lærer bedst ved at få fingrene i det”.

Forløbet

Undervisningen tager udgangspunkt i, at eleverne selv forbinder og laminerer egne solceller. På den måde lærer de, hvordan solceller laver strøm, hvad strøm og spænding er, og hvordan det hænger sammen med effekt. Forløbet er målrettet undervisningen i natur/teknologi og fysik/kemi på mellemtrinnet og i udskolingen.

Eleverne skal arbejde sammen om at få en radio til at spille og bygge en bil med solceller, og de slutter selvfølgelig af med at køre ræs mod hinanden.

”Projektet ligger rigtig fint i tråd med hele vores fokus på at skabe øget interesse for naturfag i folkeskolen og styrke tilslutningen til de naturfaglige retninger på ungdomsuddannelserne. Vi er rigtig glade for, at så mange klasser har meldt sig til”, siger Rikke Macholm.

FAKTA

”Lav-selv-solcelle”-forløbet varer tre timer og består af følgende program:

·      Eleverne introduceres til solcelleteknologi – fra lys til strøm

·      Eleverne bygger egen 1,5V solcelle med solcellerester, connector og laminator

·      Eleverne får en radio til at spille ved at forbinde solcellerne til hinanden

·      Eleverne bygger en solcellebil, som afslutningsvis skal køre ræs mod hinanden

 

Mest Læste

Annonce