"Tyskland er blevet afdramatiseret i danskernes øjne. I stedet er det blevet hipt og fascinerende. Da jeg var barn, var Tyskland ikke et land, man gad rejse til, for det var bare Autobahn. I dag kan du ikke gå på gaden i Berlin uden at møde en dansker," siger prorektor på Københavns Universitet og ekspert i tyske forhold Lykke Friis. Foto: Aconcagua

Hadet til tyskerne er glemt

Politik

07/04/2015 11:00

Mikkel Sarka

Syv ud af ti er positive over for den tyske befolkning. Murens fald og VM i fodbold har banet vejen.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Minderne om Anden Verdenskrig blegner.

75 år efter at Tyskland den 9. april 1940 besatte Danmark, har langt de fleste danskere, både unge og ældre, et positivt syn på den tyske befolkning. 

En måling, foretaget af Voxmeter for Ritzau, viser, at syv ud af ti har en overvejende positiv opfattelse af den tyske befolkning. Kun under tre procent er overvejende negative.

Til sammenligning viste en måling i 1967, at otte procent havde et "uvenligt" syn på det tyske folk, mens det ikke overraskende drejede sig om 32 procent i 1947, to år efter krigens afslutning.

Historiker på Københavns Universitet Karl Christian Lammers siger til Ritzau, at det tyskerhad, der især de første år efter besættelsen var udbredt, i dag kan betragtes som fortid.

- Selvfølgelig findes det stadig hos enkelte, og havde målingen specifikt spurgt til sønderjydernes holdning, så havde tallene formentlig set lidt anderledes ud. 

- Men generelt opfattes Tyskland i dag som et civilt samfund langt fra det militaristiske og arrogante, som besatte Danmark, siger Karl Christian Lammers, der er lektor i tysk og europæisk samtidshistorie.

For prorektor på Københavns Universitet og ekspert i tyske forhold Lykke Friis bekræfter målingen det, hun kalder "et fundamentalt skifte fra tysklandsfobi til tysklandseufori."

- Tyskland er blevet afdramatiseret i danskernes øjne. I stedet er det blevet hipt og fascinerende. Da jeg var barn, var Tyskland ikke et land, man gad rejse til, for det var bare Autobahn. I dag kan du ikke gå på gaden i Berlin uden at møde en dansker, siger Lykke Friis.

Både hun og Karl Erik Lammers vurderer, at det især er murens fald og den vellykkede genforening mellem Øst- og Vesttyskland, der for alvor har ændret opfattelsen af naboen mod syd.

Men fodbold spiller også en rolle. Både Danmarks 2-0 sejr over Tyskland ved EM i 1992, og ikke mindst det indtryk tyskerne gav af sig selv, da de var værter ved VM i 2006.

- VM viste, at tyskerne godt kan være afslappede. Det var ikke et stift folkefærd, men en befolkning, der turde vise glæde over deres flag og nationalmelodi, siger Karl Christian Lammers.

Medvirkende til den positive opfattelse kan desuden være den usikkerhed, som præger Europa. Med økonomisk krise i Grækenland og uro i Ukraine er kansler Angela Merkel blevet en garant for stabilitet, vurderer Lykke Friis.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.