Historisk opbakning til Sundhedskartellets ligelønskrav

Politik

12/12/2017 15:15

Ligeløn er højt på dagsordenen til OK18. Sundhedskartellets krav om en ligelønspulje er blevet et generelt krav, der møder opbakning blandt de øvrige offentligt ansatte.

At arbejde i et af de kvindedominerede fag skal ikke være en ulempe for ens løn. Det mener Forhandlingsfællesskabets 51 organisationer, der bakker op om Sundhedskartellets krav om et ligelønsløft, når overenskomsterne skal fornyes til OK18.

Formand for Sundhedskartellet og Forhandlingsfællesskabets forhandlingsleder på det regionale område, Grete Christensen, ser opbakningen som et vigtigt skridt mod ligeløn.

OK'18 tema på DenOffentlige

Vi samler alle historier om overenskomstforhandlingerne på en fælles temaside. Følg forhandlingerne her.

Historier om tidligere overenskomster finder du her.

Skal I være med? Kontakt os.

- Det er lidt af en milepæl for os, at vi har opbakning i fællesskabet til et krav om, at der skal afsættes en pose penge til lavtløn og ligeløn. Vi erkender, at vi med kravet ikke kan komme uligheden i løn til livs, men det er et vigtigt skridt på vejen og sender et stærkt signal til Christiansborg, hvor en stor del af kampen også skal kæmpes, siger hun.

Formand for Kost & Ernæringsforbundet, Ghita Parry, er lige så begejstret.

- Det er historisk, at der i den samlede fagbevægelse bakkes solidarisk op om at sikre lige løn mellem mænd og kvinder. Vi kan ved OK18 træde det første lille skridt, men på sigt er det slet ikke tilstrækkeligt. Her må Christiansborg bidrage til at sikre lønligheden.

Det oprindelige krav blev rejst i et samarbejde mellem Sundhedskartellet, FOA, Socialpædagogerne og BUPL, et samarbejde som tidligere på året også sendte en ligelønsappel til samtlige 179 folketingsmedlemmer.

- Vi gør, hvad vi kan ved forhandlingsbordet, men der er kun en begrænset pulje penge til løn. Netop derfor er det flot, at hele Forhandlingsfællesskabet anerkender, at der skal arbejdes med lønskævhederne faggrupperne imellem. Men hvis det for alvor skal være noget medlemmerne kan mærke på lønsedlen, så skal vi have tilført en ekstraordinær pose penge til ligeløn fra Christiansborg, siger Grete Christensen.

Forud for overenskomstforhandlingerne hæfter Grete Christensen sig også ved det stærke sammenhold mellem de faglige organisationer. Ud over at bakke op ligelønskravet står lønmodtagerorganisationerne også sammen i kampen for en arbejdstidsaftale til lærerne og den betalte frokostpause.

Det stærke sammenhold mellem de faglige organisationer har også fokus hos Ghita Parry.

- Arbejdsgiverne vil ved OK 18 møde en forenet stærk fagbevægelse som står sammen om sikre grundlæggende rettigheder og rette op på åbenlyse urimeligheder. Undervisernes arbejdstid, statsansattes betalte spisepause, lavlønsprojekt og ligeløn til særlige kvindegrupper er fire centrale områder som fagbevægelsen samlet set bakker solidarisk op om. Det er jeg tilfreds med.

Læs mere på Kost & Ernæringsforbundets OK18-side

Mest Læste

Annonce