KL: Budgetloven er i vejen for kommunerne

Politik

18/04/2016 00:11

Nick Allentoft

KL er træt af, at skiftende regeringer kan straffe kommunerne økonomisk, hvis de overskrider budgetterne. Det er omprioriteringsbidraget - og ikke budgetloven - der presser kommunerne, siger Socialdemokraterne.
Regeringens kontrol med kommunernes budgetter er for streng, mener Kristian Wendelboe, administrerende direktør i Kommunernes Landsforening (KL), som har talt med Politiken.   Kristian Wendelboe opfordrer til, at regeringen bløder op for den såkaldte budgetlov, som gør det muligt for skiftende regeringer at straffe kommuner økonomisk, hvis de overskrider budgetterne.

- Selv hvis man tilhører den gruppe af mennesker, der synes, at budgetloven er en stor succes, er det bare sådan, at alle sådanne styringssystemer har sin tid, inden de sander til, siger Kristian Wendelboe til Politiken og tilføjer:

- Et af problemerne ved budgetloven er, at den er for låst.   Desuden betyder loven, at Folketinget vedtager lofter for, hvor mange penge kommunerne må bruge hvert år – fire år frem i tiden.   KL-chefen mener ifølge Politiken, at loven er utidssvarende, fordi den økonomiske situation i kommunerne har ændret sig med flygtningekrisen.   - Ud fra et økonomistyringssynspunkt ville det være sundere, hvis man lavede loven om, så den blev mere fleksibel, siger han til Politiken.   Forsker ved Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (Kora) Jørgen Mau Pedersen giver Kristian Wendelboe ret i, at budgetloven har svækket kommunernes position.   - Budgetloven har styrket statens forhandlingsposition over for kommunerne, fordi rammen er lagt fast fra starten, siger Jørgen Mau Pedersen til Politiken.    LA og Socialdemokraterne afviser at pille ved budgetloven Det er ikke den såkaldte budgetlov, der er problemet. Det er derimod omprioriteringsbidraget, som lægger et pres på de kommunale budgetter, mener finansordfører for Socialdemokraterne Benny Engelbrecht.   - Problemet for kommunerne er det rigide omprioriteringsbidrag, som regeringen har valgt at gennemføre. Hvis man ikke havde det, ville problemet med budgetloven ikke være så stort, siger den socialdemokratiske ordfører til Ritzau.   LA er mere direkte. Kommunerne må skære fråds fra, før de brokker sig, lyder beskeden fra Liberal Alliances kommunalordfører, Laura Lindahl, i en pressemeddelelse:   - Kommunerne taler om, at de er pressede, men der er et kæmpe besparelsespotentiale i øget konkurrenceudsættelse. Kommunerne kunne starte med at høste de lavthængende frugter, som øget konkurrenceudsættelse i den grad er.   Ordføreren påpeger, at budgetloven har været en succes, fordi den har fået kommunerne til at overholde budgetterne.   Bidraget betyder, at kommunerne skal skære én procent af de kommunale budgetter i årene 2016 til 2019. En del af pengene bliver herefter tilbageført til prioriterede indsatser i kommunerne. Opgaven med at huse og integrere de mange nye flygtninge trækker tænder ud, og samtidig skal kommunerne skære på budgetterne og aflevere penge til omprioriteringsbidraget.     - Vi må bare konstatere, at vi nu står i en situation, hvor kombinationen af omprioriteringsbidraget og de massive udfordringer, som kommunerne står overfor med flygtningesituationen, virkelig presser os, siger Kristian Wendelboe til Ritzau.   /ritzau/

Mest Læste

Annonce