KL-rapport fremhæver Cambridge Analyticas "effektive kampagner"

Velfærd

22/03/2018 09:22

Freja Eriksen

Kommunernes Landsforening har brugt 730.000 skattekroner på en rapport, der fremhæver det kontroversielle firmas effektive kampagner for Donald Trump og Brexit.

Kommunernes Landsforening (KL) udgav i januar rapporten ’Kommunernes teknologiske fremtid’, der i rosende vendinger fremhæver den kontroversielle datavirksomhed Cambridge Analytica og dennes metoder:

»Ved at analysere deres brugere blandt andet via sociale medier er Cambridge Analytica i stand til at indsamle information og viden – som for eksempel politiske standpunkter – meget mere præcist end ved en traditionel meningsmåling. Blandt andet gennem brug af adfærdsvidenskab, der hjælper med at ’nudge’ brugeren i en bestemt retning. Dette gælder både i den kommercielle verden og i det amerikanske præsidentvalg, hvor Cambridge Analytica har stået for nogle af de mest effektive kampagner«, lyder det i rapporten og på en tilhørende hjemmeside med KL’s logo. Det skriver Politiken torsdag.

Prøv DenOffentlige 2

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

 

Britiske og amerikanske medier har de seneste dage afdækket, hvordan Cambridge Analytica har udnyttet Facebooks forretningsmodel til at høste data fra omkring 50 millioner formentlig uvidende brugere og ved hjælp af adfærdspsykologiske modeller har udviklet og målrettet misinformation for at påvirke vælgerne til at stemme på Donald Trump i 2016. 

Ifølge Weekendavisen har KL betalt konsulentfirmaet DareDisrupt 729.375 kroner, inklusive moms, for kortlægningen af ’Kommunernes teknologiske fremtid’, som fortæller, hvordan »eksponentiel« teknologi som big data, kunstig intelligens, robotter og blockchain kan gøre velfærdsstaten mere effektiv.

Politiken har spurgt KL, hvad det præcis er, kommunerne og velfærdsstaten kan lære af Cambridge Analyticas metoder. Og hvordan har KL som demokratisk institution det med at bruge skattekroner på at anbefale et selskab, der anklages for at manipulere demokratiske valghandlinger. 

KL ønsker ikke at stille op til interview, og udviklingsdirektør Arne Eggert har alene fremsendt følgende svar: 

»Det, der er foregået i USA, ville være ulovligt i Danmark og har i øvrigt ikke noget med de danske kommuner at gøre«, skriver han til Politiken.

 

Mest Læste

Annonce