Klassekammerater: Vi advarede politiet om Omar El-Hussein i 2012

Omar El-Husseins tidligere klassekammerater fra VUC siger, at de advarede politiet om deres radikaliserede klassekammerat flere år før terrorangrebet. Intet om advarslen i politiets egen evaluering af terrorangrebet.

Flere af Omar El-Husseins klassekammerater fra VUC Hvidovre siger nu, at politiet allerede i 2012 blev advaret om, at Omar El-Hussein var arketypen på en terrorist med et stort had til jøder og et forstokket syn på kvinder. Det fortæller Radio24syv.

Martin Milo var en af de elever, som var bekymret over Omar El-Husseins opførsel, og han er frustreret over politiets håndtering af sagen:


”Jeg mener ikke, vi er blevet taget seriøst. Der er ingen, der har foretaget noget som helst. Han var en tikkende bombe,” siger han til Radio24syv.

Radio24syv har været i kontakt med den elev, der foretog det anonyme opkald til politiet på vegne af de bekymrede klassekammerater. Han ønsker ikke at stå frem med navn, men siger til Radio24syv:

”Jeg fortalte politiet, at han var ekstrem, og at hvis nogen var en kandidat til at begå terror, så var det ham. Det synes jeg, politiet skulle vide.”

Eleverne gjorde politiet opmærksom på det anonyme opkald foretaget i slutningen af 2012, da de i forbindelse med terrorangrebet blev afhørt i 2015. Men ifølge Radio24syv er der intet spor af det anonyme opkald i politiets systemer.

Tidligere operativ chef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen, henviser til, at politiet har pligt til at notere den slags henvendelser.

”Men hvor der er mennesker tilstede, kan der ske alt mellem himmel og jord. Det kan ligefrem være, at man ikke har taget det særligt højtideligt, og ikke følt at det var relevant, fordi den pågældende var anonym. Men det må ikke spille en rolle, om vedkommende er anonym - det er indholdet, der er afgørende,” siger han til Radio24syv.

De nye oplysninger står i kontrast til antagelsen om, at Omar El-Hussein først blev radikaliseret under sit fængselsophold, kort før terrorangrebet i København den 14. og 15. februar 2015.

Rigspolitiet nævner ikke klassekammeraternes advarsel i den officielle evaluering af politiets indsats i forbindelse med terrorangrebet. Den berører kun de tre indberetninger, som Kriminalforsorgen foretog under Omar El-Husseins fængselsophold - hvoraf kun én blev videresendt til Politiets Efterretningstjeneste.

”Der er ingen tvivl om, at hvis du ser på summen af de informationer, der ligger om Omar - og ikke mindst de sidste informationer fra Kriminalforsorgen - så mistede man ham mellem to stole. Der sker et kommunikationssvigt, som gør, at vi havnede i den situation, som vi gjorde for et år siden. Det er svigt på svigt, desværre,” siger Hans Jørgen Bonnichsen til Radio24syv.

Hverken den elev, der foretog det anonyme opkald, eller Martin Milo abonnerer på teorien om, at Omar El-Hussein først skulle være blevet radikaliseret i fængslet: 

”Det er noget pjat. Manden var dybt religiøs. Han var dybt involveret i bandemiljøet. Han stak en uskyldig mand ned i S-toget. Det kan godt være, at han inde i fængslet har haft god tid til at planlægge ting, men han blev ikke først blevet radikaliseret i fængslet,” siger Martin Milo til Radio24syv.

Hverken Rigspolitiet eller Københavns Politi har ønsket at kommentere Radio24syvs oplysninger.

Emneord: Omar El-Hussein, Terrorangreb, Bekæmpelse af radikalisering, Spotte radikalisering, Radikalisering
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1344 | Events: 6 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 19.01.18 Ledelse
  Kommune tester 31.000 unges forhold til deling af nøgenbilleder

  31.000 unge i alderen 16-24 år bliver nu bedt om at svare på spørgsmål om, hvad de mener om eks. hævnporno, deling af nøgenbilleder og profilhacking i Odense Kommune. Resultaterne af spørgeskemaundersøgelsen skal bruges til indsatser, som kan give de unge en sund digital adfærd, hvor de tænker over konsekvenserne, inden de trykker på del-knappen.

 • 12.01.18 Ledelse
  Husk de nye takster, når du udbetaler løn i 2018

  Har du ansatte på lønningslisten, er der en række ting, du skal være opmærksom på ved årsskiftet. Som det er tilfældet hvert år, er der en stribe takster, der ændrer sig i det nye år. Du skal også være sikker på at få placeret feriepengene rigtigt.

 • 10.03.15 Velfærd
  Forebyggelse af ensomhed, angst, depression og radikalisering: Der skal være en psykoterapeut på hver en skole

  Der er et stigende pres i uddannelsessystemet. Danske børn og unge har det psykisk dårligt. Skole- og ungdomsvejlederne melder om flere og flere elever, der er ramt af stress, ensomhed, angst og mobning. Der er ofte en ringe kontakt mellem forældre og børn i vores travle og opsplittede liv. Børn og unge savner stabilitet. De savner simpelthen nogen, der vi lytte til dem, så de ikke føler skam over at opleve problemer i deres liv.

 • 23.09.14 Velfærd
  Kan skolen forebygge radikalisering?

  Et nyt forskningsprojekt om demokrati, køn og udkant i Region Sjællands skoler går nu i gang med støtte fra Ligestillingsministeriet.

 • 19.09.14 Politik
  Regeringen skærper indsatsen mod radikalisering og ekstremisme

  Socialminister Manu Sareen og justitsminister Karen Hækkerup præsenterer i dag regeringens nye handlingsplan om forebyggelse af radikalisering og ekstremisme. Regeringen styrker forebyggelsesindsatsen på alle fronter og strammer lovgivningen bl.a. for at sætte en stopper for det stigende antal unge, der rejser til Syrien og Irak for at kæmpe.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige