København får gencenter til medicin lavet ud fra arvemasse

Nationalt Genom Center skal ligge i hovedstaden og styrke arbejdet med at lave såkaldt personlig medicin.

Din fremtidige medicin skal skræddersys ud fra netop dine gener, så den rammer nøjagtigt som en riffelkugle i stedet for som spredehagl med masser af bivirkninger og risiko for ringe effekt.
 
Det kaldes personlig medicin og betyder, at lægen ud fra avancerede analyser af patientens egne gener og arvemasse skræddersyr en medicinsk behandling.

Prøv DenOffentlige

DenOffentlige får ingen mediestøtte og er stadig gratis for læserne. Det skaber værdi for 100.000 læsere. 

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

- Det er gratis 

 

100 millioner kroner har regeringen skudt i projektet, og knudepunktet for indsatsen skal ligge i København, skriver Politiken.

Ifølge avisen vil regeringen fredag offentliggøre, at den placerer Nationalt Genom Center i hovedstaden. Herfra skal satsningen på personlig medicin styrkes, styres og udbredes i det danske sundhedsvæsen.
 
- Vi har valgt at lægge hovedsædet for Nationalt Genom Center i hovedstaden, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til Politiken.
 
- Den endelige placering er endnu ikke afklaret, men der findes allerede flere stærke faglige og tekniske miljøer omkring København, der skal drages fordel af, siger hun videre.
 
Allerede i dag foretages der mere end 20.000 forskellige gentests årligt.
 
Kræft-, gigt- og hjerte-kar-patienter, folk med sjældne sygdomme samt psykisk syge er blot nogle af de patientgrupper, som enten allerede nu eller i nær fremtid vil kunne få skræddersyet behandling.
 
- Al medicin virker ikke på alle patienter.
 
- Man siger, at op mod 75 procent af kræftpatienterne oplever, at den behandling, de tilbydes første gang, i bedste fald er virkningsløs, i værste fald forsinker behandlingsforløbet eller giver bivirkninger, siger Ellen Trane Nørby.
 
Danske Regioner mener, at personlig medicin kan give befolkningen en bedre sundhedstilstand med flere gode leveår.
 
Regionerne har i flere år ønsket en styrket indsats og kalder regeringens beslutning om placeringen "et skridt på vejen."
 
Skræddersyet behandling vil særligt kunne hjælpe på sygdomme, hvor arv og genetik er en væsentlig del af sygdommen.
 
Personlig medicin vil ifølge sundhedsminister Ellen Trane Nørby blandt andet kunne spare ressourcer, når den behandlende læges medicin rammer plet første gang.
 
Derudover vil det komme patienterne til gode, at de får en unik behandling målrettet deres gener.
 
 
FAKTA: Sådan virker skræddersyet medicin
Patienters egne gener skal skræddersy en medicinsk behandling. Det kaldes personlig medicin.
 
National Genom Center skal ligge i København. Centret skal styrke den 100 millioner kroner nationale satsning på personlig medicin. 
 
 • Det kommende nationale gencenter skal sætte fart på og koordinere udviklingen af genteknologi til medicinsk brug.
 • Ved at analysere den enkelte patients genom kan lægerne skræddersy behandlingen.
 • Personlig medicin målrettes patientens behov ud fra patientens arvemasse.
 • Det skal forbedre effekten, mindske bivirkningerne samt reducere det samlede medicinforbrug.
 • Patientens personlige sekvens af en række gener er afgørende for, hvor hurtigt medicinen optages i cellerne eller nedbrydes i leveren. 
 • Mange grønlændere har eksempelvis brug for særligt store doser antipsykotisk medicin, mens et bestemt lægemiddel mod lungekræft virker særligt godt på japanere.
 • Håbet er, at den personlige medicin med tiden kan erstatte den brede standardbehandling, der i mange tilfælde kun giver patienten bivirkninger.
 • På kræftområdet forventer man, at op mod 70 procent af de anvendte medikamenter vil være personlig.
 
Kilde: Danske Regioner.
 
/ritzau/
Emneord: Genom, Nationalt Genom Center, Sundhedsforskning, Personlig medicin, 200217
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 5415

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Bring en kommentar

KODEKS FOR KOMMENTARER
På DenOffentlige.dk opfordres læserne til at deltage i debatten og kommentere indholdet. Redaktionen har tillid til at debattører udviser god opførsel og ordentlig tale. 
 
I ønsket om en konstruktiv debat forbeholder redaktøren sig ret til at slette en kommentar uden varsel, hvis den:

* Alene kritiserer

* Er skrevet i grimt eller nedladende sprog

* Kommer med åbenlyst absurde angreb eller påstande

* Indeholder injurierende indhold

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 24.05.17 Velfærd
  Fællesskabsforening skal skabe nyt liv i byrum

  Ikast-Brande Kommune vil i samarbejde med borgerne i Bording og lokale erhvervsdrivende etablere en ny fællesskabsforening. Foreningen skal medvirke til, at der kommer flere aktiviteter og nye traditioner i Bordings nye byrum. Projektet, som løber over de kommende fire år, støttes økonomisk af Realdania.

 • 09.05.17 Velfærd
  Verdenskendt professor holder børne- og ungdomskonference i Danmark

  En af psykologiens fremmeste tænkere – skaberen af teorien om socialkonstruktionisme – professor Kenneth J. Gergen – er medarrangør, når Center for Skole og Læring, University College Sjælland i efteråret holder en stor konference om udsatte.

 • 08.05.17 Velfærd
  Aarhus største plejehjemsfirma går konkurs

  Aarhus Kommune gør alt for at hjælpe berørte borgere, efter at hjemmehjælpsfirmaet Hjemmehjælpen A/S er gået konkurs. Rådmand vil have speedet op på ældreministerens initiativer, som skal skabe større tryghed for de ældre.

 • 05.05.17 Velfærd
  Skolebørn finder narkolager i Otterup

  Elever fra en 3. klasse fandt et parti narko i buskads ved deres skole, oplyser Nordfyns Kommune i en pressemeddelelse. Glasset var delvist nedgravet og indeholdt et parti amfetamin.

 • 10.11.15 Velfærd
  Regeringen og Danske Regioner: Danmark skal satse på personlig medicin

  Der er store potentialer i at skræddersy og målrette medicin til den enkelte patient. Regeringen og Danske Regioner er derfor parate til at satse massivt på forskning i personlig medicin, der vil kunne give blandt andre patienter med kræftsygdomme en mere effektiv medicinsk behandling.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige