Det er historisk, at den internationale paraplyorganisation for fagforeninger, ITUC, placerer deres kongres i Danmark. Repræsentanter fra 162 lande deltager i den faglige kongres, og til sammen repræsenterer de 180 millioner lønmodtagere på globalt plan.
LO's formand, Lizette Risgaard, er megastolt over at få Verdenskongressen til København:
- Det er første gang nogensinde, Danmark er vært for hele verdens fagbevægelse. Og det sker på et afgørende tidspunkt, hvor anstændige arbejdsforhold, social dumping og nye platforms-tjenester for alvor kræver fælles fodslag internationalt, siger hun til Avisen.dk.
LÆS OGSÅ: Gule fagforeninger stormer frem
Hun understreger, at solidaritet blandt lønmodtagere i hele verden er mere påkrævet end nogensinde.
General-sekretæren for IFS, Sharan Burrow er også tilfreds med, at valget som værtsland faldt på Danmark:
- Vi er meget begejstrede for, at kongressen skal afholdes i København. Vi valgte Danmark, fordi dansk fagbevægelse altid har været solidariske rundt om i verden, men også fordi, at dansk fagbevægelse kan være inspiration til, hvordan man andre steder finder løsninger på påtrængende økonomiske og sociale problemer, siger hun til Avisen.dk.
Sharan Burrow fremhæver blandt andet, hvordan dansk fagbevægelse har indgået en trepartsafale om integration af flygtninge på det danske arbejdsmarked.
Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, professor Henning Jørgensen, kalder det en stor anerkendelse af dansk fagbevægelse, at kongressen skal holdes på dansk jord.
- Vi er et lille land i en stor, stor verden, hvor arbejdsmarkederne reguleres på helt andre måder end herhjemme. Derfor er det et ustyrligt stort skulderklap til den danske model. Man har simpelt hen opdaget ude i verden, at vi har skabt gode og arbejdsforhold, og det er fedt, siger han til Avisen.dk.
Men politikerne på Christiansborg og de store organisationer DI, DA og Dansk Erhverv kan også godt tage en del af æren, noterer han.
På kongressen i Danmark, der begynder søndag 2. december 2018, vil de faglige ledere diskutere de aktuelle globale udfordringer. Fredag 7. december afsluttes kongressen med vedtagelse af nye prioriteter og strategier de kommende fire år samt valg af ny ledelse.