Kommunale tilkøbsydelser er ingen succes

Kun få ældre borgere har købt ekstra rengøring eller bad af den kommunale leverandør. Kommunerne bør fokusere på deres kerneopgaver og ikke agere virksomhed, mener DI.

En ny evaluering fra KORA viser, at 2 pct. af de ældre borgere, der får hjælp af den kommunale leverandør, i løbet af et år har købt ekstra hjemmehjælp af kommunen. Det er væsentligt færre end kommunerne forventede.

Læs mere fra DI - Dansk Industri

Erhvervslivets brancefællesskab, DI, er redaktør for eget indhold på DenOffentlige.

Læs flere historier, forslag og oplæg fra DI her.

- Evalueringen viser, at kommunerne spilder deres tid, når de prøver at bygge en forretning op på salg af ekstra rengøring og vinduespudsning til ældre, siger Mette Rose Skaksen, branchedirektør i DI.

Seks kommuner har i regi af frikommuneforsøgene fået særtilladelse til at sælge tilkøbsydelser på hjemmehjælpsområdet. Det drejer sig om praktiske opgaver, som rengøring, havearbejde og hundeluftning samt personlig pleje som manicure, wellness og fodbad. Ifølge evalueringen fra KORA har det krævet betydelige organisatoriske og formidlingsmæssige ressourcer at etablere og drive de kommunale tilkøbsvirksomheder.

- Rent principielt skal kommunerne holde sig til deres kerneopgave og ikke lege privat virksomhed. Offentlige myndigheder skal ikke bruge tid og ressourcer på at konkurrere med private virksomheder. Mange virksomheder tilbyder allerede i dag, at ældre kan købe rengøring eller hjemmepleje, siger Mette Rose Skaksen.

Blandt årsagerne til en begrænset brug af det kommunale tilbud er ifølge KORA, at priserne – som fastsættes på baggrund af kommunens langsigtede omkostninger - er meget høje.

-  Kommunerne kan ødelægge forretningsgrundlaget for virksomhederne i pleje- og omsorgssektoren, hvis de ikke overholder spillereglerne, når de opgør deres priser. Overtræder kommunerne spillerreglerne, er det konkurrenceforvridning.  Hvis overholdelsen af reglerne fører til meget høje kommunale priser, kan det jo så tyde på, at kommunerne ikke er konkurrencedygtige.

Indenrigsministeriet har i lovbemærkningerne til frikommuneloven slået fast, at prisen på de kommunale tilkøbsydelserne skal indeholde alle langsigtede omkostninger forbundet med leveringen af den ekstra hjemmehjælp. Det vil sige omkostninger til løn, bygninger, bil, IT-systemer mv.  Hvis kommunerne ikke overholder ministeriets regler, vil kommunerne bruge skattekroner til at lave ulovlig konkurrenceforvridning i strid med EU’s regler om statsstøtte.

Emneord: OPS, Offentligt privat samarbejde, Udbud, Hjemmepleje, Tilkøb, KORA, Dansk Industri, DI, Mette Rose Skaksen, Konkurrenceudsættelse, Konkurrence
Dansk Industri på DenOffentlige.dk Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med dette udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder ...
Aktivitet: Artikler: 182 | Events: 2 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 10.11.17 Bæredygtighed
  3R Kontor vinder Grøn Indkøbspris 2017

  Torsdag uddeltes Grøn Indkøbspris ved konferencen Grønne Indkøb i Politik og Praksis. Prisen gik til 3R Kontor. 3R har udmærket sig ved at fremme et marked for genanvendte møbler for offentlige og private indkøbere og skabe fokus på cirkulær økonomi.

 • 08.11.17 Politik
  Erhvervsministeren vil fremme ansvarlige offentlige indkøb

  Hvis den offentlige sektor skal blive bedre til at lave ansvarlige offentlige indkøb, skal der gøres op med uklare krav til leverandørerne. Erhvervsministeren er nu gået i dialog med KL om at igangsætte en række initiativer på området.

 • 25.10.17 Velfærd
  DI: Tiltrængt fokus på borgernes frie valg

  Regeringen har i dag præsenteret sit udspil til at styrke og udvide borgernes frie valg. DI er tilfredse med, at regeringen skærper fokus på borgernes frie valg, som på flere områder i dag ikke fungerer godt nok.

 • 25.10.17 Infrastruktur
  Ny rapport: Letbanen bliver hovedstadens største vækstmotor

  32 mia. kroner i private investeringer, 36.500 nye arbejdspladser og 32.000 nye borgere. Nye tal peger på, at Hovedstadens Letbane forventes at blive en endnu bedre investering end først antaget, når den er anlagt i de Københavnske omegnskommuner.

 • 05.10.17 Politik
  Nye regler skal forebygge konkurser i hjemmeplejen

  Retvisende priser, lovkrav om beredskabsplaner og et styrket samarbejde mellem kommuner og private hjemmeplejefirmaer. Det er nogle af de initiativer, som skal være med til at forebygge konkurser i hjemmeplejen. Hent aftalen her.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige