Kommunale tilkøbsydelser er ingen succes

Kun få ældre borgere har købt ekstra rengøring eller bad af den kommunale leverandør. Kommunerne bør fokusere på deres kerneopgaver og ikke agere virksomhed, mener DI.

En ny evaluering fra KORA viser, at 2 pct. af de ældre borgere, der får hjælp af den kommunale leverandør, i løbet af et år har købt ekstra hjemmehjælp af kommunen. Det er væsentligt færre end kommunerne forventede.

Læs mere fra DI - Dansk Industri

Erhvervslivets brancefællesskab, DI, er redaktør for eget indhold på DenOffentlige.

Læs flere historier, forslag og oplæg fra DI her.

- Evalueringen viser, at kommunerne spilder deres tid, når de prøver at bygge en forretning op på salg af ekstra rengøring og vinduespudsning til ældre, siger Mette Rose Skaksen, branchedirektør i DI.

Seks kommuner har i regi af frikommuneforsøgene fået særtilladelse til at sælge tilkøbsydelser på hjemmehjælpsområdet. Det drejer sig om praktiske opgaver, som rengøring, havearbejde og hundeluftning samt personlig pleje som manicure, wellness og fodbad. Ifølge evalueringen fra KORA har det krævet betydelige organisatoriske og formidlingsmæssige ressourcer at etablere og drive de kommunale tilkøbsvirksomheder.

- Rent principielt skal kommunerne holde sig til deres kerneopgave og ikke lege privat virksomhed. Offentlige myndigheder skal ikke bruge tid og ressourcer på at konkurrere med private virksomheder. Mange virksomheder tilbyder allerede i dag, at ældre kan købe rengøring eller hjemmepleje, siger Mette Rose Skaksen.

Blandt årsagerne til en begrænset brug af det kommunale tilbud er ifølge KORA, at priserne – som fastsættes på baggrund af kommunens langsigtede omkostninger - er meget høje.

-  Kommunerne kan ødelægge forretningsgrundlaget for virksomhederne i pleje- og omsorgssektoren, hvis de ikke overholder spillereglerne, når de opgør deres priser. Overtræder kommunerne spillerreglerne, er det konkurrenceforvridning.  Hvis overholdelsen af reglerne fører til meget høje kommunale priser, kan det jo så tyde på, at kommunerne ikke er konkurrencedygtige.

Indenrigsministeriet har i lovbemærkningerne til frikommuneloven slået fast, at prisen på de kommunale tilkøbsydelserne skal indeholde alle langsigtede omkostninger forbundet med leveringen af den ekstra hjemmehjælp. Det vil sige omkostninger til løn, bygninger, bil, IT-systemer mv.  Hvis kommunerne ikke overholder ministeriets regler, vil kommunerne bruge skattekroner til at lave ulovlig konkurrenceforvridning i strid med EU’s regler om statsstøtte.

Emneord: OPS, Offentligt privat samarbejde, Udbud, Hjemmepleje, Tilkøb, KORA, Dansk Industri, DI, Mette Rose Skaksen, Konkurrenceudsættelse, Konkurrence
Dansk Industri på DenOffentlige.dk Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med dette udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder ...
Aktivitet: Artikler: 159 | Events: 2 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 28.02.17 Ledelse
  Indkøbere: Dialog er en gevinst for alle

  Dialogen mellem leverandører og indkøbere er vigtig for samarbejdet om den offentlige sektors indkøb, siger indkøbernes forening, IKA, efter kritik af foreningens Årskonference.

 • 07.02.17 Politik
  Lejeaftale om Arena Fyn er sandsynligvis i strid med reglerne

  Odense Kommunes tillægsaftale om brugsretten til Arena Fyn fra oktober 2013 er sandsynligvis i strid med reglerne om støtte, fortælle kommunen i en pressemeddelelse.

 • 07.02.17 Infrastruktur
  Helsingør bygger nyt stadion

  ”Det gamle stadion er udtjent og derfor har et stort flertal i byrådet besluttet sig for et nyt stadion på Gl. Hellebækvej, hvor det var vigtigt for os og en stor ambition, at der også bliver taget hensyn til andre idrætsgrene og områdets karakter," siger borgmester Benedikte Kiær.

 • 02.02.17 Ledelse
  DI får anerkendelse for debat om konkurser

  IKA, Foreningen af offentlige indkøbere, tildeler Dialogpris 2017 til Dansk Industri. Prisen går til DI for indsatsen med at fremme en konstruktiv dialog om, hvordan konkurser blandt private leverandører af hjemmepleje kan forebygges og håndteres bedst muligt.

 • 02.02.17 Infrastruktur
  Danmarks første OPP-psykiatri-sygehusbyggeri i Vejle står klar

  Team OPP og Region Syddanmark kan nu indvie det første offentlig-private psykiatri-sygehusbyggeri i Danmark. Byggeriet huser Psykiatrisk Afdeling Vejle samt Børne- og Ungdomspsykiatrisk Ambulatorium Vejle. De nye rammer skal løfte den psykiatriske behandling og bidrage til mere fysisk aktivitet, forebyggelse af tvang og mere inddragelse af patienten.

Nyhedsbrevet fra DenOffentlige